Hopp til innhold

Krever at norske myndigheter skal sette spekkhoggeren Morgan fri

Norske aktivister vil ha den norske hunnspekkhoggeren Morgan tilbake dit hun hører hjemme. Men norske myndigheter vil ikke blande seg inn.

Spekkhoggeren Morgan

Den norske spekkhoggeren Morgan sitter i fangenskap på Tenerife. Norske myndigheter sier de ikke har noen påvirkningskraft i kampen om å sette henne fri.

Foto: Skjermdump

Det var en gang et håp om at en «Slipp Willy fri»-lignende historie skulle utspille seg i Norge. Mange hadde i tilfelle jublet.

Men den gang ei.

En norsk hunnspekkhogger ved navn Morgan sitter nå i fangenskap i dyreparken Loro Parque i Tenerife i Spania.

Det besluttet en nederlandsk domstol. Norske myndigheter har ikke hatt en finger med i spillet, og nå raser aktivistene.

– Hvorfor tar ikke Norge Morgan tilbake? Jeg forstår det ikke, sier leder Jan van Twiller, leder i Fri Morgan-stiftelsen, til NRK.no.

– Feil at ikke norske myndigheter tok grep

– Dommen om å sende en vill spekkhogger i fangenskap ble basert på feil fakta. Morgan er norsk, men Norge var aldri med i prosessen, det synes vi er feil, sier Camilla Ilmoni, marinbiolog og leder i Arctic Whale Tours i Vesterålen, til NRK.no.

«Dette er en sak for nederlandske myndigheter som vi ikke ser noen grunn til å blande oss inn i», svarer Fiskeri- og kystdepartementet i en uttalelse til NRK.no.

Historien til Morgan går slik:

Morgan

Spekkhuggeren Morgan.

Foto: Ingrid van Dam

Den norske spekkhoggeren Morgan var undernært, døende, og trengte hjelp etter at hun hadde forvillet seg bort fra stammen sin utenfor Lofoten.

En gruppe nederlendere fant henne uten flokken sin i Vadehavet, strandet og i elendig form. Det var nå opp til nederlandske myndigheter å avgjøre hennes skjebne.

Morgan ble fraktet til delfinakvariet i Harderwijk for å bli rehabilitert. Forutsetningen for at hun ble fanget var at hun skulle slippes ut i det fri så fort hun ble frisk.

Aktivistene reagerte på at akvariet nektet uavhengige forskere å få tilgang til DNA og lyder fra Morgan. Det var aktivistenes eneste mulighet til å finne ut hvor hun var ifra.

De tok etter hvert saken til retten der de fikk medhold fra en dommer i kravet om at akvariet måtte frigjøre DNA. Dermed fikk de bekreftet at Morgan er norsk.

Men etter rehabiliteringen konkluderte et panel på sju personer at Morgan ikke ville overleve i det fri. Den norske regjeringen har full tillit til den nederlandske avgjørelsen, og sier det ikke er noe de kan gjøre for Morgan.

– Ba norske myndigheter om hjelp

I svaret på brevene som Camilla Ilmoni og Free Morgan-stiftelsen har sendt sier den norske regjeringen at de stoler på at Nederlands beslutning var riktig. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim skriver på e-post til stiftelsen at han har sympati for saken, men at det er vanskelig å blande seg i en rettsprosess i et annet land.

Til NRK.no sier Fiskeri- og kystdepartementet følgende:

«Etter hva vi forstår har et ekspertpanel i Nederland tatt stilling til spørsmålet om spekkhoggeren bør settes fri, og har konkludert med at det ikke er tilrådelig, og en nederlandsk domstol har vurdert den rettslige adgangen til å flytte spekkhoggeren fra et akvarium til et annet. Fra norsk side har vi ingen grunn til, eller for øvrig ønske om å trekke disse vurderingene i tvil. Vi har ikke hatt kontakt med nederlandske myndigheter i sakens anledning», står det i uttalelsen.

– I svaret fra norske myndigheter ser vi at de stoler på at Nederlands beslutning var rett. Dessverre tok ikke den nederlandske dommeren i betraktning alle de bevisene som ble lagt fram av forskere og eksperter om at Morgan helt fint kunne overlevd i naturen, sier llmoni.

Erik Solheim ville ikke kommentere saken overfor NRK.no.

– Må leve som sirkusdyr

Camilla Ilmoni

Camilla Ilmoni.

Foto: Privat

– Man vet at spekkhoggere i fangenskap har en livsalder på åtte år, men de som lever vilt kan bli over 50. Men nå må hun underholde gjester, og leve som et sirkusdyr, sier Camilla Ilmoni.

Det er vanligvis ikke lov til å holde ville spekkhoggere i fangenskap. Den nederlandske regjeringen ga i utgangspunkt tillatelse til å fange Morgan med den betingelsen at hun skulle bli rehabilitert og satt fri tilbake til naturen.

Det var sju forskere som ble hyrt inn av akvariet, og de konkluderte med at det ikke lenger var mulig for Morgan å overleve i det fri.

– Dommeren begrunnet avgjørelsen med det at Morgan har små sjanser for å overleve i det ville og at hun derfor må sendes til Loro Parque i Tenerife.

– Det er mange feilforestillinger om mulighetene for Morgan, sier Ilmoni.

– Kunne blitt en gladhistorie for Norge

– Vi er selvfølgelig skuffet. Vi hadde håpet at norske myndigheter gjorde mer i Morgans sak, sier Ilmoni.

Ilmoni sier at det er vitenskapelig blitt bekreftet at Morgan hører til den norske spekkhoggerpopulasjonen og flere eksperter innen biologi og spekkhoggerforskning mener Morgan er en god kandidat til å bli satt fri.

– Morgans frisetting kunne ha blitt en positiv sak for hele Norge. Vi mener norske myndigheter burde reagert, og at de kunne forsøkt å påvirke regjeringen i Nederland.

AKTUELT NÅ