NRK Meny
Normal

–Krever mer penger og færre oppgaver for politiet

Politiet må fratas oppgaver og få mer penger til økt bemanning og bredere ekspertise i kampen mot narkotikasmuglingens bakmenn, krever Høyre og Kristelig folkeparti.

Andre Oktay Dahl, justispolitisk talsmann for Høyre

Styrket bemanning, flere eksperter og færre arbeidsoppgaver er oppskriften på et politi som kan hanskes med narkotikakriminaliteten, mener justispolitisk talsmann i Høyre, André Oktay Dahl. Justisdepartementet sier bevilgningene til politiet har økt i løpet av de rødgrønnes regjeringsperioder.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK fortalte nylig at politiet, på grunn av ressursmangel, føler seg maktesløse i kampen mot de stadig mer utspekulerte narkotikasmuglerne som strømmer mot Norges grenser.

Pensjonister og studenter brukes for å fylle en hullete vaktplan i grensekontrollen, og etterforskningskapasiteten er så dårlig at de nærmest aldri greier å ta bakmennene, forteller politifolk og lokallagsledere i PF som NRK har snakket med.

– Politiet trenger utvilsomt mer penger og færre oppgaver slik at de kan konsentrere seg om det som er viktig - å skape trygghet i samfunnet, sier Høyre-politiker og nestleder i Justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl.

Etterlyser flere eksperter

Men flere politifolk er ikke veien å gå for å vinne kampen mot smuglernettverkene, ifølge Høyre-politiker Dahl. Han mener det må rekrutteres flere eksperter med blant annet datakunnskap inn i politiet.

– Vi må se utenfor det tradisjonelle politiets rekker. De kriminelle blir stadig mer organiserte og profesjonelle. Det er lett å ta kureren på grensa, men for å ta bakmenn kreves det også annen utdanning enn politihøgskole.

Stortingsrepresentanten viser til Kripos og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Der er det nesten flere sivile enn politutdannede. I politiet som har ansvaret for den daglige bekjempelsen av narkotikakriminalitet er det helt motsatt. Det trengs en helt klar strategi for økt og og bedre bruk av sivilt ansatte. Politiet må dessuten ansette flere sivile som kan avlaste de politiutdannede med forvaltningsoppgaver som for eksempel passutstedelse.

KrF: – Må få nok til å prioritere alle oppgaver

Kjell Ingolf Ropstad

– KrF har påpekt bemanningsutfordringen i politiet lenge, sier justispolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Rekordmange beslag og en klar økning i narkotikakriminaliteten, viser statistikken som Tollvesenet og Kripos nylig la fram for 2012.

Kristelig Folkeparti mener også at politiet må gis et kraftig løft, både i form av flere sivilt ansatte og politiutdannede.

– KrF har påpekt bemanningsutfordringen i politiet lenge. Vi hadde nettopp den store smuglersaken i Danmark. Der kom det fram at både toll, politi og hele miljøet er for dårlig bemannet og har for få ressurser til å hanskes med smuglernettverkene, sier justispolitisk talsmann i partiet, Kjell Ingolf Ropstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet tapar i kampen mot smuglarane

Politiet er frustrerte fordi de sitter på kunnskap og informasjon om hvor og når narkotikaen strømmer inn til Norge, men har ikke hender til å stoppe det, ifølge Politiets Fellesforbund.

Foto: NRK / Tollvesenet

Regjeringen viser til at statsbudsjettet for 2013 nylig ble vedtatt, og at det er opp til politimestrene å disponere bevilgningene på riktig måte. Justisdepartementet poengterer også at politibudsjettet har økt med 32 prosent siden 2005.

– Regjeringen kan peke på at de har brukt prosentvis mer penger, men antall politifolk per innbygger har gått dramatisk nedover. Det er nå på 1,5 per innbygger - langt fra målet om to, sier Ropstad.

Han avfeier at smuglerproblemet kan løses ved at politimestrene disponerer dagens ressurser annerledes.

– Politiet må gis kapasitet til å kunne frigjøre ressurser til å etterforske smuglersaker. De må få nok ressurser til både å prioritere alle oppgaver, både forebyggende arbeid, hverdagskriminalitet og organisert kriminalitet. Forsømmer man forebyggingen, vil det også føre til at kriminelle miljøer vokser og utvikler seg, mener Ropstad.

Høyre: – Regjeringen er som en fjortis på tur

Heller ikke hos Høyre faller departementets svar i god jord.

– Regjeringen er som en fjortis på tur til New York, som sier de har brukt mer penger enn noensinne. Poenget er ikke hvor mye man har brukt, men hva man får igjen for de pengene man bruker, sier stortingsrepresentant Dahl.

Han mener politiet har altfor mange mål å styre etter og områder å dekke slik situasjonen er i dag.

– Det pekte også Gjørv-kommisjonen på i sin gjennomgang av etaten etter 22.juli. Politiet har 130 mål å styre etter og gis stadig flere oppgaver samtidig som de får mindre penger, mener Dahl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger