Brødre krever erstatning opp mot 15 millioner etter barnevernssvikt

Tre brødre som lørdag fortalte sin historie i NRK om mange år med omsorgssvikt, krever nå erstatning fra Sandefjord kommune. Selv om politiet ba barnevernet om å gripe inn, unnlot de å handle, mener de.

Tre brødre som lørdag fortalte sin historie i NRK om mange år med omsorgssvikt, krever nå erstatning fra Sandefjord kommune. Selv om politiet ba barnevernet om å gripe inn, unnlot de å handle, mener de.

VIDEO: Tre brødre går til sak mot Sandefjord kommune fordi de mener de har oversett bekymringsmeldinger fra politiet. Foto: Privat.

En søskenflokk på fem mener de er oversett av Sandefjord kommune i en årrekke, og varsler et erstatningskrav på opp mot 15 millioner kroner.

Saksøkernes advokat, Mette Yvonne Larsen, mener saken viser en årelang svikt hun aldri har sett maken til.

Bekymringsmeldinger henlagt

Dagsrevyen fortalte lørdag tre brødres historie om det de hevder er en oppvekst med en voldelig far. De to yngste barna i søskenflokken på fem er ikke myndige, så de eldste brødrene tar saken til media.

Mellom årene 2005 og 2009 mottok barnevernet minst 12 bekymringsmeldinger om forhold i hjemmet, men sakene ble henlagt.

I april 2009 ble barnas mor funnet død. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men henla til slutt saken.

Barnas far ble etter dødsfallet tvangsinnlagt i psykiatrien, og bekymringsmelding ble sendt barnevernet om at faren ikke burde ha omsorg for barna sine. Barna blir etter dette tatt vare på av besteforeldre og barnas tante.

Barnas far avviser påstandene som legges frem i denne reportasjen.

– Ingen av mine barn eller min nå avdøde kone er utsatt for vold i mitt hjem så langt jeg vet. Hvis noen av mine barn er utsatt for vold, ble det utøvet av min ektefelle, hevder han overfor NRK.

– Krever mellom fem og 15 millioner

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen representerer barna som nå krever erstatning fra Sandefjord kommune.

Foto: NRK

Barnas advokat mener kommunen har brutt Barnevernloven over flere år.

– Lovhjemlene i Barnevernsloven er helt utmerket, og det gir både politiet og barnevernet rett til å gripe inn umiddelbart, og det kunne de fint ha gjort her, sier Larsen.

Hun har nå sendt et varsel om erstatningskrav til Sandefjord kommune.

– Kravet kommer an på vurderinger for hvert enkelt barn, men det vil ligge i en størrelsesorden på mellom fem og 15 millioner, alt etter hvilke skader de er påført.

Fylkesmannen med sterk kritikk

Guttene forteller til NRK at de gang på gang opplevde at politiet sendte bekymringsmeldinger til barnevernet, uten at etaten tok grep.

Etter å ha gransket saken, kom Fylkesmannen i Vestfold i fjor med sterk kritikk av barnevernstjenesten og Sandefjord kommune.

Fylkesmannen konkluderte med at barnevernstjenesten har brutt en rekke paragrafer i Barnevernloven.

Kommuneadvokat i Sandefjord, Ivar Otto Myhre, er imidlertid uenig med konklusjonen til fylkesmannen. Han mener barna ikke uttrykte noe ønske om inngripen fra barnevernets side.

– Ikke erstatningsansvarlig

Ivar Otto Myhre

Kommuneadvokat i Sandefjord, Ivar Otto Myhre, mener kommunen ikke er erstatningsansvarlig.

Foto: Rune Jensen / NRK

Myhre sier at de ikke er villige til å gi noen erstatning slik saken står i dag.

– Jeg står fast ved det at vi mener at vi ikke er erstatningsansvarlig, men det er veldig viktig å snakke med folk i slike situasjoner, slik at man kan få en dialog på hva de egentlig mener, slik at vi vet hva vi skal forsvare oss imot, sier Myhre.

Dersom samtalene ikke fører frem til en enighet om erstatning, vil barna saksøke kommunen.

– Vi kommer til å ta ut stevning og begjære oppnevning av sakkyndige, og kreve erstatning for Sandefjord tingrett, sier Larsen.

Kommuneadvokat Myhre, synes det høres ut som en grei løsning.

– Det synes jeg for så vidt er ålreit, fordi vi savner å kunne komme fram til hele sannheten i denne saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger