Hopp til innhold

Krever mer kamelsluking fra regjeringen

STORTINGET (NRK): Ifølge KrF flytter regjeringen på så lite penger at det er vanskelig for støttepartiene å forhandle om konkrete saker i neste års budsjett.

Nesvik i Frp intervjues av NRK, ved siden av står Høyres Trond Helleland og se ned i gulvet

VIL HA MER: Disse to herrene, Harald T. Nesvik fra Frp og Trond Helleland fra Høyre, må flytte på mer penger for at KrFs Knut Arild Hareide skal bli fornøyd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Fortsatt er det under det nivået både Venstre og KrF mener det bør være på, sier Knut Arild Hareide på vei inn til det som trolig blir en lang forhandlingsdag mandag.

Søndag kveld la regjeringen enda et nytt tilbud på bordet. Ifølge Høyre og Frp inneholdt det både nye forslag og nye omprioriteringer.

De to regjeringspartiene har utfordret Venstre og KrF til selv fritt å disponere en milliardsum, men sentrumspartiene kvier seg for å binde seg til løsninger før de får mer penger til disposisjon.

– Vi må se en realistisk helhet før vi kan gjøre de endelige prioriteringene. Én ting er å prioritere ut fra en realistisk og forventet sum, men hvis den er langt under det nivået så er det langt vanskeligere å prioritere, sier Hareide.

Etter det NRK forstår har regjeringen økt potten som KrF og Venstre kan bruke på sine hjertesaker. Men KrF forventer mer.

– Vi er kommet nærmere, men ikke betydelig nærmere, sier Hareide.

Og det er nettopp denne potten – altså hvor mye penger regjeringen flytter fra sine opprinnelige budsjettforslag for å komme kravene fra KrF og Venstre i møte – som avgjør om de fire partiene klarer å bli enige.

Under budsjettforhandlingene om tilleggsproposisjonen i fjor sørget KrF og Venstre for at det ble flyttet på 2,2 milliarder kroner. Den gang var Høyre/Frp-regjeringen bare én måned gammel, og budsjettet var arvet fra de rødgrønne. Nå krever sentrum langt større gjennomslag.

Høyre: – Innrømmelser blir gjort

Ingen vil si hvor mye penger regjeringspartiene har sagt seg villige til å omdisponere så langt. Partene er heller ikke enige om hvordan man skal telle. Ifølge sentrumskilder har store deler av regjeringens tidligere tilbud gått til såkalte omkamper, altså saker de fikk kjempet inn i årets budsjett, men som regjeringen har tatt bort i budsjettforslaget for neste år.

Sist tirsdag sa kilder i KrF at dersom man fjerner omkamper og inntjening fra regnestykket, så satt man igjen med mindre enn de 2,2 milliardene sentrumspartiene flyttet på i fjorårets forhandlinger. Nå sier kilder i partiet at den summen har passert 2,2 milliarder etter søndagens tilbud fra regjeringen.

Likevel er KrF-leder Knut Arild Hareide altså klar på regjeringspartiene er langt unna målstreken når det gjelder «nye» penger på bordet.

Artikkelen fortsetter under videoen:

-Kommer til å bli en lang dag

MARATON: Knut Arild Hareide er innstilt på å forhandle i mange timer mandag.

I nesten to uker har regjeringspartiene Høyre og Frp forsøkt å få støttepartiene Venstre og KrF med på et budsjettforlik. Mandag gikk de inn i den tredje uken med forhandlinger.

– Det er en spennende dag i dag. Vi går gjennom mer detaljerte ting, men så er det klart at totalrammen og diskusjonen rundt det blir avgjørende for om vi får til en avtale, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

– Hvor mye nærmere er dere en løsning?

– Når posisjonene flyttes og flere penger blir lagt på bordet og innrømmelser blir gjort, så nærmer vi oss. Men vanskelig å si noe om hvor nært vi er før vi er i mål, svarer Helleland.

Tid for vanskelige kompromisser

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun tror det gjenstår mye jobbing og lange dager før de fire partiene blir enige.

– Målet er å bli ferdige før helgen, men jeg er ikke sikker på om vi klarer det. Ledertrioen i Venstre hadde egentlig tenkt å dra på et internasjonalt møte i slutten av uka, og det er vi ikke så sikker på om vi klarer, sier hun mandag morgen.

Etter Stortingets interne timeplan skulle de vært ferdige for en uke siden. Slik gikk det ikke. Heller ikke målet om å komme i mål innen sist fredag ble nådd.

I stedet brukte partene helgen til å samle seg før regjeringen la fram et ny skisse til løsning søndag. Mandag skal de gå gjennom punkt for punkt. Det er nå de vanskelige kompromissene skal meisles ut.

– Det som er poenget nå er jo å se på det jeg kaller mellomløsninger, som ikke er primærløsningene til det ene partiet, men som kan binde de fire partiene sammen, sier Hareide.

AKTUELT NÅ