Normal

Demonstranter krever innsyn i overvåkning

Partiet Rødt inviterer 44 organisasjoner og partier til å være med på et felles opprop mot påstått ulovlig overvåkning rundt den amerikanske ambassaden.

Stor Irak-demonstrasjon i Oslo sentrum mot krigen i Irak i 2003.

Flere tusen mennesker demonstrerte i Oslo sentrum mot krigen i Irak i 2003.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

– Vi har invitert mange organisasjoner og partier til å være med på et møte for å komme frem til et felles opprop i forhold til å kunne hente ut listene som har blitt laget i forbindelse med den ulovlige overvåkningen, sier leder i Rødt Turid Thomassen til NRK.

Les også: Politiet vil vite hvem overvåkerne er
Les også: SDU kan ha flyttet ut av Oslo

Målet er at de på møtet i morgen skal bli enige om teksten i et brev som skal sendes til amerikanske myndigheter.

Turid Thomassen

Leder i Rødt, Turid Thomassen, håper alle som føler at de kan ha vært utsatt for overvåkning kommer på møtet.

Foto: SCANPIX

Der vil de kreve innsyn i hvem som har blitt overvåket og registrert av den hemmelige overvåkningsgruppen SDU ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

De vil også kreve at alt materiale som skal være lagret om dem i et amerikansk register blir slettet. Brevet vil også bli sendt til det norske utenriksdepartementet.

– Et angrep på ytringsfriheten

Flere hundre personer som har deltatt i lovlige markeringer og demonstrasjoner kan ha blitt registrert av overvåkningsenheten, og opplysninger om dem kan ha blitt overført til en amerikansk database, står det i invitasjonen.

Videre står det at Rødt anser den ulovlige overvåkningen som et angrep på ytringsfriheten og at dette berører sentrale spørsmål om rettssikkerhet. Derfor vil de ha et bredt samarbeid bak kravene om å få vite hvem som har blitt ulovlig registrert og hvilke opplysninger som er registrert på den enkelte.

– Det vi håper skal komme ut av dette møtet er at alle dem som har vært med å demonstrere utenfor ambassaden, en eller annen gang i denne tiden, skal være sikre på at opplysninger om dem ikke finnes i et register, sier Thomassen.

Demonstrasjoner mot USA i 2001

Demonstrasjoner mot USAs krigføring i 2001

Foto: NRK

– Alle utsatt for overvåkning er velkommen

Blant de inviterte til møtet er en rekke politiske partier og deres ungdomsorganisasjoner, i tillegg til en rekke organisasjoner som Amnesty, Blitz, Islamsk Råd og Fredsinitiativet.

– Privatpersoner og andre organisasjoner vi ikke har fått med kan også komme. Alle som føler at de kan ha vært utsatt for overvåkning er velkommen, sier Rødt-lederen.

– Tror du at amerikanerne vil ta det seriøst?

– Det burde de. Nå er det jo ikke bare i Norge det er et press på dem. Nå er det også flere andre land som mener det som har foregått er utilbørlig og ulovlig. Så de bør absolutt ta det seriøst. I tillegg bør også den norske regjeringa ta dette veldig seriøst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger