NRK Meny
Normal

Kontrollerer ikke om vikarsykepleiere kan hjerte – og lungeredning

Ingen i det offentlige er villige til å påta seg ansvaret for å kontrollere at vikarene kan hjerte- og lungeredning. Flere vikarbyråer lar være å kreve praktisk førstehjelpskurs for sykepleierne.

Det er ingen kontroll med med om vikarsykepleiere ved sykehusene kan hjerte- og lungeredning. Flere vikarbyråer lar være å kreve praktisk førstehjelpskurs for sykepleierne. Ingen i det offentlige vil påta seg ansvaret for å kontrollere at vikarene har den kompetansen de skal.

VIDEO: Det gjøres ingen kontroll av om vikarsykepleierne ved norske sykehus har kompetansen de skal ha.

Hilde Brit Christiansen, personaldirektør i Helse Vest

Hilde Brit Christiansen i Helseforetakenes Innkjøpsservice presiserte i en e-post at vikarene måtte ha kurs.

Foto: NRK

De fleste forventer at hjerte – og lungeredning er noe alle sykepleiere skal kunne. Men sånn er det ikke, forteller Kerstin Leidal, som har holdt førstehjelpskurs for Røde Kors i 20 år.

– Er man sykepleier, tror de fleste at man faktisk kan hjerte – og lungeredning, sier Leidal.

– Hva er din erfaring, er det mange som ikke kan det?

– Det er mange som ikke kan det, eller som har glemt hvordan det var.

Leidal underviser sykepleiere fra mange land, som skal jobbe som vikarer rundt omkring i norsk helsevesen. Hun er ikke i tvil om at det ikke holder med et nettkurs.

– Det er «hands on» man trenger. Man må prøve, og trykke på rett sted, dypt nok, og få det til ordentlig, sier Leidal.

LES YTRINGEN: Profitt over pasienter

Nettkurs

Konstali

Sven Konstali i Konstali Helsenor mener han tapte anbud fordi han krevde praktisk hjerte - og lungeredningskurs.

Foto: Eskeland/Zebic / NRK

NRK avslørte tidligere denne uken at sykepleiervikarbyrået Nurse Partner lot sine sykepleiere slippe unna med et webbasert livredningskurs. I forbindelse med saken sa den ansvarlige i Helseforetakenes innkjøpsservice, Hilde Brit Christiansen, til NRK at det nesten var «en utrolig historie».

– Vi kommer til å forlange at alle vikarbyråene legger fram dokumentasjon på at alle sykepleierne har godkjente praktiske kurs i hjerte og – lungeredning, sa Christiansen, som også er personaldirektør i Helse Vest til NRK.

Men den utrolige historien fikk Christiansen høre allerede i november. Hun har visst at flere byråer ikke krevde praktisk hjerte- og lungeredningskurs for vikarene. Alt hun gjorde var å presisere i e-post til byråene at de skulle ha slike kurs, men hun kontrollerte ingenting.

Sven Fossum

Informasjopnssjef i Manpower, Sven Fossum, sier det kan være vanskelig å hente inn dokumentasjon.

Foto: Eskeland/Zebic / NRK

– Det er ingen sentrale personer i dette landet som sitter og kontrollerer den enkelte vikar. Det vil være en umulig oppgave. Denne oppgaven ligger til det enkelte sykehus, og den enkelte avdeling, sier Christiansen til NRK nå.

– Men de sier de ikke foretar denne dobbeltsjekken?

– Da vil min oppfordring være, at det bør de begynne med.

Ble sinte på varsler

Det var Svein Konstali, administrerende direktør i Konstali Helsenor, som varslet om de manglende kursene i november i fjor. Han leder et av de største vikarbyråene, og hevder han tapte både anbud og vikarer fordi han faktisk krevde praktisk hjerte- og lungeredningskurs.

Dette gjorde ham ifølge seg selv dyrere enn konkurrentene.

– Jeg varslet om at kravet om dokumentert praktisk hjerte – og lungeredning ikke ble fulgt opp av leverandørene. Først ble de sinte på varsleren, på meg. Så skjedde ingenting, sier Konstali til NRK.

Når helseforetakene skal rangere vikarbyråene teller pris 65 prosent. Kvalitet teller kun 35 prosent. I skogen av bemanningsbyråer er man førstevalg, dersom man står øverst på lista til Helseforetakenes Innkjøpsservice.

– Har vikarene dokumentasjon på at de har de oppdaterte kursene?

– Det er vanskelig å samle inn dokumentasjon på dette. Mange jobber i Sverige, og har fått kurset via jobben sin. De har kurset, men har kanskje ikke dokumentasjonen, i og med at det er et internt kurs, sier Sven Fossum, informasjonssjef i bemanningsbyrået Manpower.

Nå varsles det innskjerping fra Helseforetakenes innkjøpsservice.

– Jeg skjønner og ser at NRK har klart å peke på et punkt som man virkelig må sørge for at sykehusene foretar ytterligere kontrollere på, sier Hilde Brit Christiansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger