Hopp til innhold

FpU: – Siv må øke BSU-grensa

Regjeringens ungdomspartier forventer at finansminister Siv Jensen hever maksbeløpene for BSU-sparing i høstens statsbudsjett.

Siv Jensen

Til høsten legger finansminister Siv Jensen fram neste statsbudsjett for Solberg-regjeringen. Da forventer FpU og Unge Høyre en betydelig økning i BSU-ordningen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Hvis BSU skal virke slik at flere unge kommer inn på boligmarkedet, så må den økes kraftig, sier nestleder i Unge Høyre, Sandra Bruflot.

Etter at de blå kom til makta oppjusterte regjeringen maksgrensen for hvor mye man kan spare i en BSU-konto og få i skatteavdrag.

Likevel forventer regjeringens ungdomspartier en ytterligere økning allerede i neste statsbudsjett.

Stor sparevilje

Atle Simonsen

FpU-leder, Atle Simonsen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Allerede i første statsbudsjett økte Siv Jensen BSU-grensen, og det var vi veldig fornøyde med. Men vi vil presse på videre slik at ungdommer får en reell mulighet til å betale det egenkapitalkravet som bankene stiller, sier Atle Simonsen, formann i FpU.

BSU-ordningen er en subsidiert boligsparing, hvor ungdom opp til 33 år får et betydelig skattelette i tillegg til en høyere rente enn ved annen type sparing.

Aldri før har unge spart så mye til bolig som de tre første månedene i år, der BSU-innskuddene økte med 1,6 milliarder kroner.

– Må fortsette å øke

I dag er taket på sparing 25.000 kroner per år, med en total sparekvote på 200.000 kroner.

Sandra Bruflot

Sandra Bruflot, 1. nestleder i Unge Høyre.

Foto: Unge Høyre

Fremskrittspartiets ungdom krever nå å øke det årlige sparebeløpet til 40.000 kroner i året, og heve totalbeløpet til 300.000 kroner.

Unge Høyre mener BSU-grensene må følge utviklingen i boligmarkedet.

– Alt som innebærer en kraftig økning er vi fornøyde med. Men det er også viktig at utviklingen ikke stopper, men at den fortsetter i takt med boligprisene, sier Bruflot.

– Kutt i bistand

Statssekretær i Finansdepartementet, Jon Georg Dale (Frp), sier til NRK at de prioriterer ungdommer som skal inn på boligmarkedet.

– Det er bra at ungdomspartiene engasjerer seg. Endringer i sparebeløp avgjøres i de årlige budsjettene, og her har vi tidligere vist at vi prioriterer unge som vil spare, sier Dale.

Fpu mener sine krav fint kan innfris til høsten, for eksempel ved å kutte i landbruk- og bistandsbudsjetter.

– Det er klart det koster å gi ungdommer skattelette, men det mener vi er riktig å gjøre. I dag bruker vi blant annet over 120 millioner kroner i bistand til Kina, sier Simonsen.

AKTUELT NÅ