Krever forklaring fra Storberget

Opposisjonen mener justisminister Knut Storberget har holdt både folk og Storting for narr når han ikke har varslet om konsekvensene dataproblemer kan få for den nye straffeloven.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg og opposisjonen mener justisminister Knut Storberget må fortelle Stortinget om hva som er den reelle situasjonen rundt innføringen av den nye straffeloven.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

De mener Storberget må redegjøre for Stortinget om situasjonen.

– Han må jo rydde opp i dette. Han må lage en plan for det, og så må han komme til Stortinget og fortelle oss hvordan dette kunne skje, sier Høyre-leder Erna Solberg.

NRK kunne i dag fortelle at justisministeren etter all sannsynlighet har lovet mer enn han kan holde når han har sagt at den nye straffeloven skal tre i kraft i 2012.

– Stortinget ikke informert

Årsaken til dette er gamle datasystemer. Politiets straffesakssystemer er så gamle at de har gått ut på dato og har ikke kapasitet til å ta imot den nye straffeloven. Det må utvikles nye straffesakssystemer før den nye straffeloven kan innføres.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget har sagt at straffeloven skal innføres i 2012, men datakrøll utsetter det.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Dette har Justisdepartementet fått beskjed om i flere år.

– Mitt inntrykk er at det har vært en dialog om dette i flere år, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Arnt Inge Rolland.

Likevel er det først i år arbeidet med å få utviklet nye datasystemer, settes i gang. Det er anslått at de vil være på plass tidligst i 2014. Men dette har ikke Stortinget fått beskjed om, ifølge opposisjonen.

– Vi har jo trodd at det er 2012, sier Erna Solberg til NRK.

– Helt utrolig

Etter det NRK erfarer, vil arbeidet med å utvikle nye datasystemer koste minst en halv milliard kroner.

– Dette er jo helt utrolig. Det burde ha vært kartlagt da man behandlet straffeloven, for det er en del av de økonomiske betingelsene rundt det å gjøre endringene, sier Solberg.

Dataproblemet gjør det også vanskelig å skjerpe straffene for drap, grov vold og seksualforbrytelser, slik et enstemmig Storting gikk inn for i fjor vår. Det opplyser Politidirektoratet.

Ifølge tekniske eksperter må det også da gjøres endringer i straffesakssystemene - uten at dette er blitt gjort foreløpig.

Politidirektoratet opplyser at det er sterkt begrensede muligheter for å gjøre endringer i de datasystemene som finnes i dag. Det vil være svært dyrt, og det er ikke gjort over natta.

– Storberget har en alvorlig utfordring

Justisminister Knut Storberget var ikke klar over de tekniske ekspertenes dom. Det opprører medlem for Fremskrittspartiet i Justiskomiteen, Morten Ørsal Johansen.

– Når vi da får vite at det ikke går på grunn av datasystemene, har Storberget en alvorlig utfordring. Nå påstår jo Storberget selv at han ikke har visst om dette, og da har han et problem innen eget departement og med egne folk, sier Ørsal Johansen.

– Holdt for narr

Hvis justisministeren har kjent til omfanget av dataproblemene, mener Ørsal Johansen at Storberget har ført Stortinget bak lyset ved ikke å informere.

– Da mener jeg han har holdt både Stortinget og det norske folk for narr. Det synes jeg er veldig alvorlig, sier Ørsal Johansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger