Krever en mer lydhør statsråd

STORTINGET (NRK): SV-leder Audun Lysbakken mener integreringsminister Solveig Horne er «forbausende aggressiv» når hun sier det er urealistisk å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken vil ha en mer lydhør integreringsminister.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Å si at det er umulig å ta imot 10.000 flyktninger i en situasjon der vi har et stortingsflertall som vil gjøre det, det synes jeg er en lite lydhør holdning fra en statsråd.

Det sier SV-leder Audun Lysbakken etter at nok et forhandlingsmøte om syriske kvoteflyktninger er avsluttet på Stortinget.

Alle partiene er fortsatt enige om at et forlik er realistisk, men Lysbakken mener det forutsetter en annen tone fra integreringsminister Solveig Horne (Frp).

I går hadde kommunene frist til å svare Horne på hvor mange flere flyktninger de kan bosette. De omlag 1780 ekstra flyktningene kommunene så langt åpner for å ta imot, gjør at Horne kaller stortingsflertallet på 10.000 for urealistisk.

– Det synes jeg er forbausende aggressivt. Jeg forventer meg en annen tone fra regjeringen når vi faktisk forhandler om dette. Vi kan ikke ha en regjering som bare sier at alt er umulig.

Ønsker trepartssamarbeid

Lysbakken mener regjeringa må være mer kreativ, og har selv løftet et forslag om et trepartssamarbeid inn i forhandlingene.

– Stat, kommune og de frivillige organisasjonene kan sammen ta ansvar for å integrere disse flyktningene. Jeg tror at det er masse ressurser i det frivillige Norge som vi kan bruke for å lette integreringen av så mange mennesker.

Solveig Horne (Frp)

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier stortingsflertallet om 10.000 syriske kvoteflyktninger er urealistisk.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, vil ikke kommentere forslaget direkte, men påpeker at Høyre alltid har vært positive til å samarbeide med frivillige organisasjoner.

– Frivilligheten er en usedvanlig viktig faktor for å få til vellykket integrering. I den grad en kan bruke frivillige organisasjoner i arbeidet med integrering, så er vi positive til det.

Han ønsker ikke å kommentere Lysbakkens kritikk av Horne.

– Jeg må bare konstatere at Solveig Horne har gjort en god jobb med å sørge for å bosette flyktninger, og har personlig vært sterkt engasjert i det.

Mener det er dugnadsvilje i kommune-Norge

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke kritisere Hornes uttalelser, men tolker tallene fra kommune-Norge på en langt mer positiv måte.

– Jeg leser de tallene og blir oppløftet av dem, for det er veldig få som sier nei. Så det er en vilje her til å være med på dugnaden. Samtidig er selvfølgelig også kommunene opptatt av hvordan staten bidrar.

Hvilke økonomiske insentiver eller andre gulrøtter som kan friste kommunene til økt bosetting, er foreløpig ikke klart. Det er mange spørsmål som gjenstår før forhandlerne kan nærme seg en enighet.

Forslaget om et trepartssamarbeid er imidlertid Støre klar på allerede nå at han er veldig positiv til.

– Det er et veldig godt forslag. Og det er et eksempel på at disse samtalene er nyttige.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger