NRK Meny
Normal

Krever at Erna rydder opp i venninne-bråk

Hadia Tajik (Ap) mener statsministeren må fortelle om hun var involvert i utnevnelsen av eks-minister Thorhild Widvey til ny Statkraft-styreleder.

ErnaWidveyToppbilde

BLIR BEDT OM Å AVKLARE: Statsminister Erna Solberg, her sammen med Thorhild Widvey (t.v.) som da var kulturminister og statssekretær Sigbjørn Aanes.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Et tidligere regjeringsmedlem har fått et fremtredende verv, og næringsministeren som har utnevnt henne klarer ikke å svare på spørsmål hun får om saken. Da må statsministeren selv på banen og gi de nødvendige avklaringene, og også avklare sin egen rolle, sier Tajik, som leder justiskomiteen på Stortinget.

Hadia Tajik (Ap)

KREVER SVAR: Hadia Tajik er nestleder i Arbeiderpartiet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap-nestlederen sier hun kan forstå at beskyldninger om vennetjenester og kameraderi hagler i sosiale medier etter NRKs saker.

Spør om svarene ikke tåler dagens lys

– Når regjeringen får relativt enkle spørsmål om hvorfor de falt ned på det valget de falt ned på, og de ikke klarer å svare skikkelig, er det ikke rart om folk begynner å tro det er fordi svarene ikke tåler dagens lys, sier Tajik.

Flere jusprofessorer og politikere har reagert på at næringsminister Monica Mæland (H) kunne utnevne sin gode venninne og tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i det statlige multimilliard-konsernet Statkraft.

Utnevnelsen skjedde bare et halvt år etter at de to var nære kolleger i regjeringen, og nøyaktig en måned etter at Mæland deltok i Widveys private bursdagsfeiring.

Tilbakeholden med informasjon

Olav Fjell ble fjernet som styreleder i Statkraft for å gjøre plass til Widvey.

Han har sagt til NRK at hele begrunnelsen han fikk var at næringsministeren ønsket «en styreleder med en annen profil».

NRK har forsøkt en rekke ganger å få Monica Mæland til å utdype dette og forklare hvorfor Fjell ble byttet ut, men svaret er det samme:

«Vi kommenterer ikke interne styrevalgsprosesser».

Når regjeringen skal finne nye styreledere til de statlige selskapene gjøres jobben normalt av embetsfolk i Næringsdepartementets eierskapsavdeling.

De finner og intervjuer aktuelle kandidater og lager en innstilling til næringsministeren som tar en beslutning.

Monica Mæland har ikke ønsket å svare NRK på om det var fagfolkene eller hun selv som kom opp med Widveys navn i dette tilfellet:

«Departementet kommenterer ikke prosesser knyttet til de enkelte styreutnevnelsene», heter det i en e-post fra kommunikasjonsavdelingen hennes.

Styreledervervet i Statkraft er ingen fulltidsjobb, men godtgjøres med minst 484.000 kroner i året. Det regnes som et av de mest attraktive styrevervene staten råder over.

Mæland og Widvey sammen

VENNINNER PÅ JOBB: Monica Mæland (t.v) og Thorhild Widvey på pressekonferanse sammen tilbake da også Widvey var statsråd.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Snudde tvert om habilitet

Da NRK først tok opp saken for en uke siden sa Mæland at hun ikke engang var i nærheten av grensen til å være inhabil til å utnevne Widvey, som selv har beskrevet forholdet til Mæland som «nært».

Under ett døgn etterpå snudde Mæland, og ba lovavdelingen i Justisdepartementet om en habilitetsvurdering.

Etter det NRK får opplyst er det usikkert når den vil være klar.

– Jeg er glad for at Monica Mæland endelig får habiliteten sin vurdert, selv om initiativet først kommer etter at NRK har stilt kritiske spørsmål. Nå er det viktig at også statsministeren kommer på banen og redegjør for hva hun har visst og hvilken rolle hun har spilt, sier Tajik til NRK.

Statsministerens kontor opplyser til NRK at Erna Solberg er på ferie, og derfor ikke har anledning til å svare på det de kaller «Hadia Tajiks spekulasjoner».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger