NRK Meny
Normal

Krever å få høre PSTs lydopptak

OSLO TINGRETT (NRK): Terrortiltalte David Jakobsens forsvarere krever å få utlevert lydopptakene av møtene mellom Jakobsen og hans kontaktpersoner i PST.

David Jakobsen og René Ibsen

David Jakobsen og Rene Ibsen på vei ut fra fengselet etter at Jakobsen ble løslatt fra varetekt.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Opptakene er gjort i perioden november 2009 - juli 2010, da Jakobsen fungerte som informant for PST. Han skal ikke ha blitt informert om opptakene.

At lydopptakene eksisterte, ble først kjent da saken begynte i Oslo tingrett. Ifølge Jakobsens forsvarer, René Ibsen, nektet PST for at opptakene eksisterte under etterforskningen.

– Da PST ble forespurt om opptakene fantes, sa de nei. Det er en bevisst villeding, sier Ibsen til NRK.

Jakobsen har forklart at han gikk til PST etter at han følte seg forfulgt på en forretningsreise i Polen, og fikk etterhvert en rolle som informant.

– Disse opptakene belyser min klients rolle i saken, og er åpenbart en del av saksdokumentene, sier Ibsen.

Les: Slik spanet PST på de terrortiltalte
Les: Kjøpte bombeingredienser under falskt navn

– Kritikkverdig

Begjæringen er tidligere avvist av Borgarting lagmannsrett, som mener at dokumentene er en løpende logg som bærer preg av å være et intert arbeidsnotat.

«Hele prosessen (...) er mildt sagt merkelig. PST har i denne forbindelse sendt inn et villedende dokument til Borgarting lagmannsrett for å få fokus bort fra det innsynsbegjæringen egentlig gjaldt. Man velger fra PST også å svare direkte feilaktig på et konkret spørsmål fra forsvarerne. Dette er kritikkverdig,» heter det i begjæringen.

Aktor Geir Evanger opplyser at PST har tilbudt forsvarerne innsyn i dokumentene og opptakene, men Ibsen vil be tingrettsdommer Oddmund Svarteberg om å avgjøre hvorvidt opptakene skal utleveres.

Samtalene mellom Jakobsen og hans to kontakter i PST skal for det meste dreie seg om Mikael Davud.

Les: Sjokkert over at vennen var PST-informant
Les: Ville ikke tiltale PST-informanten

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger