NRK Meny
Normal

Kretsen rundt den IS-bortførte: - En sårbar sjel

Kretsen rundt Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), som er bortført i Syria, frykter at IS-fangenskap går ekstra hardt utover nordmannen.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

NÆR KRETS BEKYMRET: – Han var en sårbar sjel. Og i et fangenskap til IS, som vi ikke kan forestille oss hvor tøft er, er vi selvsagt bekymret for hvor hardt det påvirker Ole Johan, sier en person i kretsen rundt nordmannen.

Foto: NRK

– Han var en sårbar sjel. Og i et fangenskap til IS, som vi ikke kan forestille oss hvor tøft er, er vi selvsagt bekymret for hvor hardt det påvirker Ole Johan, sier en person i kretsen rundt nordmannen.

Til tross for at han ble advart mot å dra, reiste nordmannen alene til Syria i januar i år. Få dager senere ble han tatt som gissel. Nå er han i fangenskap hos den brutale terrorgruppa IS.

Utenriksdepartementet informerte i dag om at de jobber ut i fra at nordmannen er i live, og utenriksminister Børge Brende sier at bildet av Grimsgaard-Ofstad, som er publisert av Den islamske stat, kan være tatt i løpet av den siste måneden. Han skal ha blitt kidnappet i januar, trolig av en annen opprørsgruppe, for deretter å bli solgt til IS.

Vært innom ulike politiske retninger

Personer i kretsen rundt Grimsgaard-Ofstad omtaler ham som en «søkende person», som har vært innom flere ulike politiske retninger. Kilder sier at han på 90-tallet tidvis var innom ytterste høyre fløy i norsk politikk. De siste årene har han vært opptatt av konflikten i Syria.

– Det var til tider vanskelig å vite hvilken side han holdt med i Syria-konflikten, sier en kilde til NRK.

Reiste til regjeringskontrollert del av Syria

24. januar i år skrev Grimsgaard-Ofstad på Facebook at han var i Idlib, en by som da var kontrollert av regjeringsstyrkene. I dagene før han dro, postet han et kart som viste hvilke grupper som kontrollerte hvilke områder i Syria. I statusoppdateringen fortalte nordmannen at han skulle reise videre til Hama, en by som ifølge kartet hans også var regjeringskontrollert.

Det antyder at Grimsgaard-Ofstad ønsket å oppholde seg i de regjeringskontrollerte delene av Syria. IS har ikke hatt tilstedeværelse i Idlib på ett og et halvt år, forteller frilansjournalist Pål Refsdal.

– I byen Idlib er det mange religiøse grupper, opprørsgrupper, den syriske hæren og flere kriminelle grupper. Det mest sannsynlige er at noen kriminelle grupper har kidnappet ham i provinsen Idlib og at han ikke har kommet seg helt inn til byen, sier Refsdal.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har, ifølge Aftenposten, mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid og også ha hatt kontakt med ham. Han skal ifølge avisen også ha reist til krigsområder tidligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger