Kretsen rundt den IS-bortførte: - En sårbar sjel

Kretsen rundt Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), som er bortført i Syria, frykter at IS-fangenskap går ekstra hardt utover nordmannen.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

NÆR KRETS BEKYMRET: – Han var en sårbar sjel. Og i et fangenskap til IS, som vi ikke kan forestille oss hvor tøft er, er vi selvsagt bekymret for hvor hardt det påvirker Ole Johan, sier en person i kretsen rundt nordmannen.

Foto: NRK

– Han var en sårbar sjel. Og i et fangenskap til IS, som vi ikke kan forestille oss hvor tøft er, er vi selvsagt bekymret for hvor hardt det påvirker Ole Johan, sier en person i kretsen rundt nordmannen.

Til tross for at han ble advart mot å dra, reiste nordmannen alene til Syria i januar i år. Få dager senere ble han tatt som gissel. Nå er han i fangenskap hos den brutale terrorgruppa IS.

Utenriksdepartementet informerte i dag om at de jobber ut i fra at nordmannen er i live, og utenriksminister Børge Brende sier at bildet av Grimsgaard-Ofstad, som er publisert av Den islamske stat, kan være tatt i løpet av den siste måneden. Han skal ha blitt kidnappet i januar, trolig av en annen opprørsgruppe, for deretter å bli solgt til IS.

Vært innom ulike politiske retninger

Personer i kretsen rundt Grimsgaard-Ofstad omtaler ham som en «søkende person», som har vært innom flere ulike politiske retninger. Kilder sier at han på 90-tallet tidvis var innom ytterste høyre fløy i norsk politikk. De siste årene har han vært opptatt av konflikten i Syria.

– Det var til tider vanskelig å vite hvilken side han holdt med i Syria-konflikten, sier en kilde til NRK.

Reiste til regjeringskontrollert del av Syria

24. januar i år skrev Grimsgaard-Ofstad på Facebook at han var i Idlib, en by som da var kontrollert av regjeringsstyrkene. I dagene før han dro, postet han et kart som viste hvilke grupper som kontrollerte hvilke områder i Syria. I statusoppdateringen fortalte nordmannen at han skulle reise videre til Hama, en by som ifølge kartet hans også var regjeringskontrollert.

Det antyder at Grimsgaard-Ofstad ønsket å oppholde seg i de regjeringskontrollerte delene av Syria. IS har ikke hatt tilstedeværelse i Idlib på ett og et halvt år, forteller frilansjournalist Pål Refsdal.

– I byen Idlib er det mange religiøse grupper, opprørsgrupper, den syriske hæren og flere kriminelle grupper. Det mest sannsynlige er at noen kriminelle grupper har kidnappet ham i provinsen Idlib og at han ikke har kommet seg helt inn til byen, sier Refsdal.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har, ifølge Aftenposten, mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid og også ha hatt kontakt med ham. Han skal ifølge avisen også ha reist til krigsområder tidligere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger