Hopp til innhold

Mulla Krekars svigersønn skadd i skyteepisode

Svigersønnen til mulla Krekar ble skadd da det ble skutt mot den tidligere geriljalederens leilighet på Tøyen i Oslo natt til mandag.

Mulla Krekar blir fraktet bort av politiet

Her blir mulla Krekar ført bort av politiet.

Foto: Benjamin Bakken

Mulla Krekar

Mulla Krekar og familien er evakuert.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Mulla Krekar selv, og fire andre personer, befant seg i boligen da skuddene ble avfyrt fra utsiden og inn i leiligheten. Ifølge politiet ble det skutt inn gjennom et åpent vindu.

- Rundt klokka to i natt er det noen personer som forsøker å trenge seg inn, eller gjøre et anstøt mot Krekars inngangsdør. I den forbindelse blir det løsnet skudd utenfra, sier mulla Krekars advokat Brynjar Meling til NRK.

Svigersønnen til mulla Krekar ble truffet i armen i episoden, men ble ikke alvorlig skadd. Han er ifølge Meling nå operert.

- Krekar tar dette veldig alvorlig

Flere familiemedlemmer var på besøk hos Krekar da skuddene ble løsnet. Advokaten sier hans klient oppfatter saken som skremmende.

- Vi har i perioden fra 2002 og frem til i dag opplevd forskjellige trusselsituasjoner som vi har valgt å ta opp med politiet. I forkant av dette har det ikke, såvidt jeg vet, vært noe som ga en indikasjon på at noe slikt var i gjære. Men det er klart at han tar dette svært alvorlig, forklarer Meling.

Krekars familie blir avhørt om skyteepisoden i løpet av dagen. Meling sier han og Krekar selv ikke har diskutert hvem som kan stå bak.

- Det som gir grunn til bekymring, er at dersom denne bilen som ble funnet like i nærheten har noe med dette å gjøre, så tyder dette på et planlagt og profesjonelt angrep. Det gir mer grunn til bekymring enn dersom dette var et tilfeldig angrep.

Video nsps_upload_2010_1_25_9_14_58_286.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Krekars advokat Brynjar Meling kommenterer saken. Klikk for å se video.

Bil satt i brann

Ved Botanisk hage ble en bil satt i brann på omtrent samme tid som skytingen fant sted, og politiet undersøker om det er noen sammenheng mellom de to episodene.

– Dette skjedde rett etter skytingen, og vi kan ikke utelukke at bilbrannen har sammenheng med dette. Men vi kan heller ikke bekrefte det, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

To menn ble observert løpende fra åstedet i Heimdalsgata etter skytingen, og flere politipatruljer lette etter gjerningsmennene i området.

Politiet har foreløpig ingen mistenkte, og få spor.

– Vi jobber bredt, og driver etterforskning både taktisk og teknisk, sier Hjulstad.

Politiet fikk beskjed om skytingen klokken 01.54 natt til mandag.

Skal utvises

Mulla Krekars egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, og han kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Han er kurder fra Nord-Irak, og i perioden 1991 til 2002 ledet han den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam.

Han er beskyldt for å ha kontakt med Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida.

Mulla Krekar ble utvist fra Norge i 2003, men vedtaket er ennå ikke effektuert fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Senest i november i fjor sa han i et intervju med en arabisk TV-kanal at bin Laden bør bli leder for en ny muslimsk stat.

Krekar har selv hevdet at det tidligere har vært leiemordere i Norge for å ta ham. Mullaen har spekulert i om disse har vært tilknyttet det kurdiske kommunistiske partiet PUK.

Utbrent bil ved Much-museet i Oslo

En bil ble funnet fullstendig utbrent ved Munch-museet to kvartaler unna.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

AKTUELT NÅ