NRK Meny
Normal

Krekar: En skam for Norge om jeg må i fengsel igjen

OSLO TINGRETT (NRK): Krekar sier det vil være en skam for Norge om han må i fengsel igjen. Politiet vil ha ham varetektsfengslet i fire uker for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

Krekar snakket før fengslingsmøtet

Krekar snakket kort med pressen før dagens fengslingsmøte. Han mener han bør løslates.

– Dette er 51. gangen jeg kommer til retten, sier Krekar under fengslingsmøtet i Oslo tingrett, og kaller det en skam for Norge.

Politiet vil ha ham fengslet i fire uker på grunn av trusler og oppfordring til straffbare handlinger som er kommet fram i intervjuer Krekar har gitt, blant annet til NRK.

Forsvarer Brynjar Meling mener Krekar må løslates. Han sier truslene bare er gjentakelser av noe Krekar allerede er dømt for i 2012, og at en ny dom vil være dobbel straff.

– Man kan ikke bli straffet to ganger for samme forhold. Man har ikke tatt stilling til at han har sagt dette før, sa Meling.

Politiinspektør Vegard Rødås er uenig.

– Han kan ikke få fribillett til å true år etter år etter år. Nå skal han straffes enda strengere enn forrige gang, sier Rødås.

Politiinspektør Vegard Rødås i Oslo tingrett

Politiinspektør Vegard Rødås.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Dette er blodpenger

Krekar ble pågrepet torsdag kveld utenfor leiligheten sin på Tøyen i Oslo. Han er siktet etter onsdagens intervju der han sier han støtter massakren mot Charlie Hebdo, at nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø og at han støtter norske ungdommer som reiser til Syria for å krige med IS.

Krekar er også anmeldt etter et intervju han gjorde med kurdisk TV, og politiet ser disse to sakene i sammenheng.

Politiadvokat Vegard Rødås sier det er særdeles skjerpende at det gjelder oppfordring til drap, og at det blir distribuert til mange via riksdekkende TV.

Han mener det er gjentakelsesfare, at Krekars uttalelser er skremmende og at mange kan bli inspirert av dem. Han reagerer også på Krekars lovnad om en gave til den som dreper en kurder Krekar tidligere er dømt for å true.

– Dette er blodpenger. Det er å sette pris på en persons hode. Det er straffbart, sier Rødås.

Mener å ha bevis for IS-kontakt

Sikkerhet i retten før Krekar-fengslingsmøte

Sikkerhetstiltak i retten før fengslingsmøtet.

Foto: Simon Solheim / NRK

I retten ble det blant annet lagt fram beviser på at Krekar skal ha hatt kontakt med terrorgruppa IS. Bevisene har politiet fra ulike nettsider.

– Er det oppretta kontakt mellom deg og IS, spurte politiet Krekar.

– Verken fra min side, eller deres side, svarer han.

Under utspørringen i retten utdyper Krekar også hvorfor han har gitt intervjuene.

– Jeg tror på det jeg har sagt. Det er ikke noe nytt i svarene. Jeg kan godt gjenta det 20 ganger, sier Krekar.

Krekar snakket før fengslingsmøtet

Krekar snakket kort med pressen før dagens fengslingsmøte. Han mener han bør løslates.

Skylder på NRK

Per Arne Kalbakk

NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Krekar sier han tror hans uttalelser er blitt feiltolket. Han mener det kunne vært unngått om hele intervjuet på to timer ble publisert, og anklager NRK for å ha kryssklippet spørsmål og svar.

NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk avviser Krekars påstander.

– Vi bruker selvsagt ikke slike metoder, det ville vært et grovt brudd på pressens etiske regler. Krekar svarer på spørsmålene som blir stilt, som det også framgår av den lengre versjonen av intervjuet som er publisert på nett, sier Kalbakk.

Denne kan sees nederst i denne saken.

– Mulla Krekar fikk se gjennom både saken til Dagsrevyen og den lengre versjonen av intervjuet før vi publiserte sakene, og fikk vite at dette var sakene vi ville bruke. Han hadde ingen innsigelser verken til innhold eller utvalg i sakene, sier Kalbakk.

Tidligere dømt for trusler

I 2012 ble Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler. Samtidig ble han frifunnet for oppfordring til terror.

Han ble satt fri tidligere i år etter å ha sonet i Kongsvinger fengsel.

Flere jurister NRK har snakket med, mener uttalelsene Krekar kommer med i NRK-intervjuet er alvorlige nok til at han kan bli dømt igjen.

Se intervjuet NRK har gjort med Krekar:

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

VIDEO: Se intervjuet Anders Magnus gjorde med mulla Krekar. Det er uttalelsene i dette intervjuet Oslo tingrett blant annet skal til stilling til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger