Hopp til innhold

– Jeg gjør ingenting mot Norge

Etter tre dager i Oslo tingrett, tok mulla Krekar endelig ordet. Halvveis ut i en tale om det den tiltalte oppfatter som mye motstand gjennom mange år, kom tårene.

Krekar under rettssaken

Mulla Krekar holdt en emosjonell tale om det han oppfatter som motstand gjennom mange år i tingretten torsdag.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Noen timer ut den tredje rettsdagen signaliserte Krekar at han ønsket å si noen ord. Krekar begynte med å forklare at han hadde respekt for dommeren, men at han hittil ikke har snakket i retten på grunn av dårlige erfaringer med norsk media og PST.

Krekar holdt deretter en lengre utredning om hvordan har følt seg motarbeidet av Kurdistans patriotiske parti (PUK), USA og Norge gjennom mange år.

– Fire ganger har jeg blitt arrestert av politi i Norge. Alle ganger har vært på en fredag eller en fest, sier Krekar.

For en muslim er en fredagen den viktigste helligdagen, dagen da det er vanlig å be fredagsbønn i en moské.

– Samfunnet har presset meg

Krekar fortsatte deretter sin svært emosjonelle tale, om det han opplever som motstand og dårlig behandling fra flere land - deriblant Norge.

– Samfunnet har presset meg, sammen med media. Jeg har ikke stat fordi jeg er kurdisk. Jeg kunne tatt kontakt med Al Qaida, men jeg tror ikke på det, sa Krekar.

Han avsto fra å bruke tolk, og holdt talen på norsk.

– Jeg respekterer deres oldreforeldre 100 prosent, som har bygget landet før man hadde biler, fly og tog, sa Krekar. Deler av talen var imidlertid vanskelig å oppfatte, da Krekars norsk er noe mangelfull.

– Bør ikke påvirkes av gråt

Etter en stund tok følelsene overhånd for den tiltalte.

En kort pause oppstod, og mulla Krekar brast ut i gråt. Dommer Heidi Heggdal henvendte seg til forsvarer Brynjar Meling, og spurte om det var behov for en pause.

Etter en pause på ti minutter fortsatte Krekar.

– I islamsk lovgivning er det slik at en dom ikke skal påvirkes av hverken latter eller gråt. Jeg regner med at det er slik her også, sa Krekar, før han igjen begynte å snakke om motstand.

– I 21 år har jeg vært i Oslo, og jeg har ikke gjort noen feil. Jeg har ikke kommet med trusler, eller prøvd å drepe noen. De truslene jeg har blitt tiltalt for, er falske, sier Krekar.

På direkte spørsmål fra forsvarer Meling sa Krekar at det heller aldri hadde vært hans hensikt å true tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Kan fengsle meg i 15 år

Mot slutten av talen sa Krekar følgende om en eventuell fengselsdom:

– Retten kan fengsle meg i 5 år, 10 år, 15 år. Jeg bryr meg ikke. Hvis jeg er i live, kommer jeg tilbake. Det er mange som har kommet tilbake, sier Krekar.

Etter dette ramser han opp navn på politikere i den arabiske verden som har inttatt viktige posisjoner etter å ha blitt fengslet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mulla Krekar i retten

Mulla Krekar i retten torsdag, med sine forsvarere Arvid Sjødin og Brynjar Meling.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

«Uventet gjest»

Rettsforhandlingene fredag begynte med angrepet på et TV2-team. Det var 26. mars at mulla Krekar møtte et team fra Al Jazeera i TV 2s lokaler på Karl Johan i Oslo. Krekar skulle kommentere dommen som hadde falt samme dag overfor den arabiske TV-kanalen. På vei til intervjuet ble han filmet og spurt av TV 2 om han hadde en kommentar til dommen. Det reagerte Krekar kraftig på.

TV 2s fotograf foklarte til retten torsdag at han var på jobb i TV2-nyhetene, da han fikk beskjed om at det kom en «uventet gjest».

Fotografen fikk beskjed av vaktsjef om å ta med seg et kamera og forsøke å få en kommentar fra Krekar. Krekar skal ved ankomst ha gjort en håndbevegelse, som et signat på at han ikke ville snakke.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Mulla Krekar går til angrep på et TV2-team i TV 2s lokaler på Karl Johan i Oslo 26. mars.

VIDEO: Mulla Krekar slår etter et TV 2-team i TV 2s lokaler på Karl Johan i Oslo. Video gjengitt med tillatelse fra TV2.

– Unødvendig å presse

TV 2 fikk ingen kommentar av Krekar da han var på vei inn i et studio med Al Jazeera. Fotografen henvendte seg til Al Jazeeras representanter, for å høre om det det var greit å intervjue Krekar. Det ble da sagt at Krekar måtte ta denne avgjørelsen selv.

Fortalte at han hadde en enrindring av at Krekar ikke ville snakke med pressen. Han mente det var unødvendig å presse Krekar for en kommentar, men fikk beskjed av vaktsjef om likevel å prøve på veien ut.

Fotografen fortalte samtidig at han mener at en person som har gjort seg offentlig slik Krekar har gjort, må regne med å bli stilt spørsmål fra pressen.

TV 2s reporter stilte da to spørsmål, men Krekar ønsket ikke å svare. På vei ut av lokalet snudde imidlertid Krekar seg, og langet ut mot kameraet med en «bok eller perm».

– Han gikk ut, og jeg tenkte at opptaket hadde gått som jeg trodde: Han ville ikke si noe, og det kom ikke til å bli brukt. Da snudde han seg, og da kunne jeg ikke slå av kameraet.

Dette skal ha ført til at et plastdeksel på kameraets søker ble knust. Denne delen skal senere ha blitt erstattet med en reservedel.

– Forsøkte å skape en scene

For forsvaret vitnet to representanter fra Al Jazeera om hendelsen. Begge fortalte at de hadde leid studioet av TV 2, og Krekar tidligere på dagen hadde sagt at han ikke ville la seg intervjue av norsk presse. Dette var ifølge Ammar Al-Hamdan «100 prosent kjent» blant journalister.

– Det virket på meg som de (TV 2, journ. anm.) ønsket å lage en scene. Jeg forstår godt reaksjonen til Krekar, sier Al-Hamdan.

Han forklarer at noe av grunnen til at Krekar ikke ville filmes, var han hadde med seg sønnen i følget.

– De oppførte seg ikke yrkesetisk riktig, og de viste ikke respekt. De ville gjerne skape en hendelse uansett hva det kostet, sier Al Hamdan.

I sin forklaring sa Krekar at han flere ganger hadde bedt TV 2 om å slutte å filme, av hensyn til hans sønn.

– Jeg gjør ingenting mot Norge, og skal heller ikke gjøre det. Jeg takker Gud for at jeg forstår det norske samfunnet, sa Krekar under forklaringen.

Fredag er det klart for avslutningsprosedyrer i saken mot Krekar. Krekar er tiltalt for brudd på terrorparagrafen, forsøk på å true tre kurdiske vitner som var fornærmet i den forrige straffesaken, samt angrep på et TV 2-team. Han erkjenner ikke straffskyld.

AKTUELT NÅ