Hopp til innhold

Krekar ba om å få gå til fengselscella

Mulla Krekar ba om å forlate salen under terrorforsker Brynjar Lias forklaring om radikal islamisme. Ifølge Lia holder Krekar på å bygge opp et nytt, militært nettverk.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Mulla Krekar var svært opprørt under Brynjar Lias vitneforklaring onsdag. Her fra retten tirsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det oppstod tilløp til dramatikk i rettssalen da terrorforsker Brynjar Lia forklarte seg om radikal islamisme onsdag.

Rundt en halvtime inn i Lias foredrag kastet Krekar, tydelig misfornøyd, først en gjenstand i gulvet foran forsvarsbenken, før han viftet med hendene.

Lia fortsatte sin forklaring, men noen minutter etter var det stopp for den tiltaltes del.

– Jeg blir så sint

Etter først å ha henvendt seg til sin forsvarer Brynjar Meling, utbrøt Krekar noen ord på kurdisk. Deretter opplyste Meling at hans klient ønsket å forlate salen under Lias foklaring.

– Min klient ønsker å returnere til fengselscellen under vitnets forklaring, forklarte Meling.

– Jeg blir så sint, sa Krekar, henvendt til dommer Heidi Heggdal.

–Det er greit, men hele min utdannelse baserer seg på å høre flere sider av en sak, svarte Heggdal.

Like etter ble Krekar eskortert ut av rettssalen. På vei ut av salen sier Krekar noe på kurdisk henvendt til en gruppe på tilhørerbenken. Hele følget på åtte-ni personer forlater deretter salen.

Lias rapport i gulvet

Forsvarer Brynjar Meling sier til NRK.no i en pause at Krekar var misfornøyd med det sakkyndige vitnet Lias forklaring.

– Han ba om å få forlate salen, og det er noe han har anledning til å gjøre. Mye tyder på at han ikke har den nødvendige tillit til vitnets objektivitet, sier Meling.

Han forteller at det var Lias rapport som gikk i gulvet i forkant av utbruddet.

– Med tanke på Krekars tidligere erfaringer med det norske rettsvesen, er det kanskje ikke så rart at Krekar ikke har tillit til objektiviteten til en forsker fra Forsvarets forskningsinstitutt, sier Meling.

Brynjar Lia ønsker ikke å kommentere hendelsen, men opplyser at foredraget var det samme som han holdt i den forrige straffesaken mot Krekar tidligere i år.

Brynjar Lia

Terrorforsker Brynjar Lia vitnet som sakkyndig vitne i rettssaken mot mulla Krekar.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Krekars nye nettverk

Lia holdt onsdag et foredrag om mulla Krekars historie og bakgrunn. Lia forklarte at Krekars gamle organisasjon, Ansar Al Islam, har hatt tilknytning til og har utført aksjoner med Al Qaida.

På spørsmål fra forsvarer Meling svarte Lia at han ikke kjente til noen voldelige aksjoner mens Krekar var leder for organisasjonen, fra desember 2001 til mai 2002. Lia svarte samtidig at det kan ha forekommet.

Ifølge Krekar selv skal han ha stått bak fredsforhandlinger som førte til våpenhviile med rivaliserende organisasjoner i denne perioden.

I Lias forklaring kom det også frem at Krekar har forsøkt å organisere et nytt nettverk, kalt «Rawt», som betyr gruppe eller bevegelse. Lia tror oppstarten av nettverket kom i perioden 2006-2007, en antagelse han har gjort basert på «flere kilder».

– Tidligere oppfattet jeg det slik at dette bare var en ambisjon, men at den nå begynner å ta litt mer form, sier Lia.

– Ambisjoner om å bli en operativ gruppe

Lia, som baserer mye av sin informasjon på Krekars egne taler, sier Rawt er ment å være sammensatt bevegelse med både en geriljaving og en revolusjonær undergrunnsbevegelse i Irakisk og iransk Kurdistan. I tillegg skal den fungere som et støttenettverk i Europa.

Terroreksperten fortalte i tingretten at ikke hadde holdepunkter for å si at Rawt er en væpnet, operativ gruppe, men sier Krekar har ambisjoner om å gjøre gruppen til nettopp dette.

Lia sier det er uvisst hvor mange personer som er knyttet opp mot Krekars nye, angivelige nettverk. I sin forklaring anslo han at Krekar har et hundretall dedikerte tilhengere i Europa og Kurdistan, i tillegg til langt flere sympatisører.

Reagerer på spekulasjoner

Forsvarerne reagerte kraftig på det de mener er spekulasjoner fra den sakkyndiges side.

– Det er mye mulig han har knyttet kontakter med flere personer, men det er ingenting som knytter dette opp mot noe konkret, sier forsvarer Arvid Sjødin.

Meling ristet flere ganger på hodet under Lias forklaring.

– Lia viser til diverse nettsider, og ble svar skyldig da han spurte om dokumenter som kunne påvise dette. Dette er noe vi naturligvis kommer tilbake til i morgendagens prosedyre, sier Meling.

Onsdag var den andre dagen av den pågående rettssaken mot mulla Krekar i Oslo tingrett . Krekar er tiltalt for å prøvd å påvirke tre fornærmede i den forrige straffesaken, samt angrep på en TV2-fotograf. Han er også tiltalt etter terrorparagrafen. Krekar erkjenner ikke straffskyld på noen av punktene.

AKTUELT NÅ