NRK Meny
Normal

Krekar: – Falske anklager

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar nektet for terroranklagene som norske og italienske myndigheter har siktet ham for da han ankom sitt fengslingsmøte.

Krekar ankom fengslingsmøtet i dag og mente at anklagene mot han er falske.

Mulla Krekar før fengslingsmøtet etter terrorpågripelsen.

– Dette er falske anklager, akkurat som man har forsøkt å komme med tidligere. Dette har blant annet skjedd i Egypt. Det er ingen forskjell på PST og Egypt, sa Krekar på engelsk i en kort uttalelse til de mange oppmøtte fra pressen, før fengslingsmøtet begynte.

LES OGSÅ: Forsvarer for terrorsiktet: – Vagt bevismateriale

Mulla Krekar og de to andre mennene som ble pågrepet torsdag etter anmodning fra italiensk politi ble fredag fremstilt for varetekt.

Resultatet er enda ikke kjent, men Krekars forsvarer Brynjar Meling var oppgitt da han forlot tingretten fredag ettermiddag.

– Krekar er av den oppfatning at bevisene som det blir siktet til i denne saken, har vært oppe i rettsaker mot ham før, sier Meling.

Siktet for terrorforbund

En 42 år gammel irakisk borger bosatt i Drammen og en 38 år gammel norsk statsborger bosatt i Fredrikstad er også pågrepet i saken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fengslingsmøte Krekar

Det var stor medieinteresse rundt Krekar og hans fengslingsmøte. Her er Krekars forsvarer Brynjar Meling i bildet.

Foto: Olav Døvik / NRK

Italiensk påtalemyndighet mener mulla Krekar har vært leder for et internasjonalt terrornettverk, der to de andre mennene – i likhet med et titalls pågrepne over hele Europa – har vært medlemmer.

De er siktet etter flere italienske straffebestemmelser som etter norske forhold tilsvarer det å inngå terrorforbund.

42-åringen nektet straffskyld under sin høring, han erkjenner å ha kjennskap til mulla Krekar, men nekter for at de planla noe kriminelt sammen. 42-åringens forsvarer, Elise Gedde Metz, mener også at bevisene mot hennes klient er vage.

– Besøkte Krekar i fengsel

Truls Dramer er forsvarer for 38-åringen som også er siktet i terrorsaken. Han sier at også hans klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han avviser på det sterkeste at han har gjort noe straffbart, sier Damer etter hans klients fengslingsmøte.

Etter det NRK kjenner til har PST i Norge fulgt med på nettaktiviteten til den norske 38-åringen over flere år, blant annet fordi han har posert med Krekar på flere bilder på internett. Mannen har i flere år støttet Krekars aktivitet på sosiale medier og gjennom nettsider som Durbeen.org.

Ifølge Damer var Krekar en periode «en god venn», men klienten hevder at de to har hatt lite kontakt de siste tre-fire årene.

– Han har besøkt Krekar tre, kanskje fire ganger den tiden han har sittet i fengsel. Det har vært korte besøk. Det er lite siden vi snakker om en periode på rundt tre år, sier Dramer.

Lukkede dører

Både norske og italienske myndigheter frykter bevisforspillelse og unndragelsesfare, og ønsker å unngå at de tre kommuniserer med andre som kan påvirke etterforskningen mens de er fengslet.

Dommer Finn Haugen kom etter en kort vurdering frem til at de tre fengslingsmøtene fredag skal gå for lukkede dører. Dette til tross for innvendinger fra flere medier til stede.

Haugen forklarte før pressen ble kastet ut at dagens fengslingsmøte kun omhandler fengslingen, ikke utleveringsspørsmålet. Han gikk deretter gjennom en rekke regler for utlevering, og slo blant annet fast at man ikke kan utleveres dersom man soner i en annen sak. Dette er tilfelle for Krekar. 38-åringen er norsk statsborger og kan rent faktisk ikke utleveres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger