Fornærmet i Krekar-saken drapstruet på nytt

En av de fornærmede i Krekar-saken har anmeldt en person i mulla Krekars omgangskrets for drapstrusler. Bakgrunnen for truslene er en artikkel som har ført til store demonstrasjoner i Nord-Irak.

Demonstrasjoner i Erbil

Kurdiske demonstranter utenfor den kurdiske parlamentsbygningen i Arbil, nord for Bagdad, etter publiseringen av Gorans artikkel. Bildet er fra 8. mai.

Foto: KAMAL AKRAYI / Epa

Mulla Krekar ble i mars dømt til fem års fengsel for trusler mot blant andre Halmat Goran. Dommen ble anket på stedet, og er ennå ikke rettskraftig. Goran er kurder og bosatt i Norge, og fikk utstedt en såkalt «fatwa» mot seg av Krekar etter å ha lagt ut en video på internett der sider av koranen brennes.

Brenningen var ment som en protest mot Saddam Husseins massedrap på irakiske kurdere mot slutten av 80-tallet.

– Skal steines og drepes

Denne uken har Goran, som må bo på skjult adresse, anmeldt en mann i miljøet rundt mulla Krekar for drapstrusler.

– Ja, jeg har anmeldt denne mannen for trusler. Han tok et bilde av meg og sendte det på Facebook, sammen med kommentarer om jeg skulle steines og drepes, sier Goran til NRK.no.

Han bor for tiden på hemmelig adresse, noe han har gjort siden han første gang anmeldte mulla Krekar for trusler i 2010.

Store demonstrasjoner

Bakgrunnen for truslene er at Goran har skrevet en artikkel der han har en «sarkastisk» samtale med Gud. Artikkelen ble publisert i magasinet Chrpa 2. mai, og har blitt møtt med store demonstrasjoner, blant annet i Arbil, en by i Nord-Irak med hovedsaklig kurdisk befolkning.

Der har flere hundre demonstranter trappet opp utenfor dee kurdiske parlamentsbygningen for å demonstrere mot artikkelen, som det blir hevdet er støtende mot islam og muslimer. Åtte politimenn skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

Publiseringen har blant annet ført til at magasinet Chrpa midlertidig har stoppet all publisering, ifølge det kurdiske nyhetsbyrået AKNEWS.

– Vi oppfordrer det kurdistanske parlamentet til å vedta en lov som skal avskrekke alle fra å komme med fornærmelser mot islam. Fornærmelser mot islam er uakseptabelt, og vi ber om rettferdighet. De som gjør slike ting bør straffes, sier imamen Ahmed al-Mohammed, en av demonstrantene, til AKNEWS.

– Lite hyggelig

Mannen Goran har anmeldt er bosatt i Norge, og har tidligere uttrykt støtte til Krekar på flere ulike nettsteder.

NRK har snakket med kilder som følger miljøet rundt Krekar. Disse omtaler forholdet mellom den anmeldte og Krekar som «tett».

I den angivelige trusselen skal det også fremgå at Krekar-vennen er misfornøyd med uttalelser den kurdiske statsviteren Erfan Tarin har kommet med om Krekars organisasjon på NRK.no.

Trusselmeldingen skal også inneholde flere påstander om Tarin og Gorans forhold og legning. Erfan Tarin sier i en kommentar til NRK.no at han opplever situasjonen som «lite hyggelig».

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK at man er informert om at Halmat Goran har levert en anmeldelse for trusler, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Det har etter gjentatte forsøk ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med personen som er anmeldt for de angivelige drapstruslene.

SISTE NYTT

Siste meldinger