Krekar varetektsfengslet i tre uker

Krekar er varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll. To andre siktede er fengslet i henholdsvis to og tre uker. Alle tre er i Italia mistenkt i for terrorplanlegging.

Mulla Krekar i Oslo Tingrett fredag

I TINGRETTEN – IGJEN: Mulla Krekar ble pågrepet på cella si i Kongsvinger fengsel klokken 05.30 torsdag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, sitter allerede i fengsel, men vil nå få strengere restriksjoner. Påtalemyndigheten ba blant annet om brev- og besøkskontroll under varetektsfengslingen, noe som ble innvilget.

Brynjar Meling.

Vil diskutere en eventuell anke med Krekar lørdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg kan ikke se for meg at situiasjonen blir noe annerledes enn den allerede er, alle som besøker Krekar blir kontrollert også før dette, sier hans forsvarer Brynjar Meling til NRK.

Han vil diskutere en eventuel anke med sin klient lørdag.

– Denne varetektsfengslingen er nok bare en prinsippsak, sier Meling.

Også de to mennene som sammen med Krekar er siktet for terrorplanlegging, ble varetektsfengslet fredag. Begge har kurdisk bakgrunn og kommer opprinnelig fra Irak.

Alle tre nekter straffskyld.

Mulig utlevering til Italia

Påtalemyndigheten ba i utgangspunket om fire uker varetektsfengsling for 38-åringen som bor i Fredrikstad. Han fikk to, med brev- og besøkskontroll.

Truls Dramer

Truls Dramer regner med at klienten hans anker.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg har ikke snakket med klienten min enda, men jeg regner med at han anker på stedet eller tar betenkningstid, sier hans forsvarer Truls Dramer.

Han regner med at hans klient kun fikk to uker, fordi han er norsk statsborger og dermed ikke kan utleveres til Italia. Det blir opp til PST om de skal starte en straffesak mot ham i Norge.

Utleveres kan derimot Krekar, etter han har sonet ferdig dommen sin i Norge, og den 42 år gamle irakiske statsborgeren som er bosatt i Drammen. 42-åringen bløe i likhet med Krekar varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll.

17 pågrepne i fem land

Pågripelsene kom som en del av en stor antiterroraksjon kalt «JWEB», hvor 17 mennesker er pågrepet i fem europeiske land: Italia, Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits.

Allerede i 2003 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere i Oslo. Fra 1992 til 1993 var Krekar i Italia.

Nå mener Italiensk påtalemyndighet at Krekar har vært leder for et internasjonalt terrornettverk kalt «Rawti SHAX». De to andre mennene som er pågrepet i Norge, skal være medlemmer i nettverket.

Nettverket forbindes med den kurdiske organisasjonen Ansar al-Islam. Denne er på FNs liste over terrororganisasjoner, og kobles igjen til Al Qaida.

SISTE NYTT

Siste meldinger