Krekar tiltalt for drapstrusler mot Bondevik

Bare fire måneder etter at mulla Krekar ble dømt for drapstrusler, er han igjen tiltalt for trusler, blant annet mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, og oppfordring til terror.

Mulla Krekar

MÅ I RETTEN IGJEN: Mullah Krekar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ifølge VG Nett er Krekar tiltalt for en rekke nye forhold, blant annet drapstrusler, forsøk på å påvirke et vitne og for skadeverk på et TV 2-kamera.

Meling: – Terrortiltalt

Krekars advokat Brynjar Meling bekrefter overfor NRK.no at han i dag har mottatt en tiltale fra Statsadvokaten. Han ønsker ikke å gå i detalj om hva det innebærer, men bekrefter at det er snakk om oppfordring til terror, trusler og skadeverk.

– Det er en relativt omfattende tiltale, jeg har ikke alt i hodet, men vi snakker om terror, skadeverk og uttalelser til de fornærmede i saken. Hva som er bakgrunnen for terrordelen, får du nesten spørre statsadvokaten om, sier Meling til NRK.no.

Terrordelen av tiltalen er ifølge Meling forankret i Straffelovens paragraf 147c, som gjelder oppfordring, rekruttering eller opplæring til terrorhandling. Det har en strafferamme på seks år.

Mindre omfattende

Statsadvokat Marit Bakke Vig opplyser at det er viktig for påtalemyndigheten å prøve de nye truslene i retten.

– Dette er en sak som har en sammenheng med det han er tiltalt for, og ble domfelt for tidligere i år. Noe av dette er også grunnlag for den fengslingen han sitter på nå. Derfor er det vårt syn at det er riktig å fremme dette for retten selv om han allerede har en dom, sier Bakke Vig til NRK.no.

Hun bekrefter at grunnlaget for den nye tiltalen er ting Krekar angivelig har ytret på nettet.

– Dette er en mindre omfattende sak enn den forrige, men det er viktig å prøve den for retten. Jeg forventer at det blir mindre oppstyr nå enn sist, sier statsadvokaten.

Truslene mot Bondevik skal ha falt like etter at Krekar ble dømt for trusler i mars i år.

Ifølge tiltalen var ordlyden i truslene blant annet slik:

«Kan vi vite hvem i Somalia kan utgi noe sånt, mens statsministeren i regjeringen her, Bondevik, er i Somalia nå. Og brødrene der vet hvor han bor/befinner seg. Så hvordan kan vi vite hvordan reaksjonen vil bli?»

– Det er en meget interessant situasjon vi står i, skal det være lov å si at man vil gi Jonas Gahr Støre et nakkeskudd, men det skal tas ut tiltale mot betydelig mer diffuse og mindre konkrete uttalelser, spør forsvareren, og henviser til ordførerkandidat for Demokratene i Kristiansund, Håvar Krane, som i fjor truet med «å legge glocken i nakkegropen på Støre».

Bondevik: – Fortjener tiltale

Kjell Magne Bondevik er på ferie, men sier han er glad for at Krekar er tiltalt, og for at han allerede sitter i forvaring.

– Jeg tar til etterretning at påtalemyndigheten finner Krekars trusler så alvorlige at de tar ut tiltale. Det vil nå være opp til rettssystemet å avgjøre saken videre. Jeg har ikke latt meg berøre så mye av denne saken, sier han til NRK.

– Folk som fremsetter drapstrusler, uansett hvem det er, fortjener å bli tiltalt for det. Hva dommen blir er ikke opp til meg, det er opp til rettsmyndigheten å avgjøre. Her skal likhet for loven gjelde uansett hvem truslene er rettet mot. Det er riktig at et rettssamfunn reagerer med tiltale, sier Bondevik til Aftenposten.

Saken er berammet til 7. august og varer i fire dager.

Krekar kommer ikke til å erkjenne straffskyld for noen av punktene i tiltalen, opplyser Meling.

– Mer politisk rettssak

– Utover det er det ikke nødvendig å si så mye om dette, for Krekar møter uansett ikke noen forståelse i den norske befolkningen, sier Meling.

27. mars i år ble Krekar dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot Erna Solberg, trusler mot tre kurdere, og terrorplanlegging. Dommen fra Oslo tingrett la vekt på at Krekar er en autoritet som tilsier at noen kunne fulgt hans oppfordringer.

– Krekar er utvilsomt en religiøs leder, en profilert motstandsmann, en religiøst og juridisk lærd, samtidig som han har vært en ledende politiker i det kurdiske miljøet i Irak. Det gir ham autoritet, sa tingrettsdommer Per Fleisje.

Kjell Magne Bondevik

TRUET: Kjell Magne Bondevik ble iflølge tiltalen drapstruet av Krekar.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Krekar sto gjennom hele den forrige rettssaken for uttalelsene sine, men nektet for å ha truet noen direkte. Han anket dommen på stedet.

Ifølge Meling vil den kommende rettssaken fokusere mer på det politiske enn den første saken gjorde. Han sier at rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik har vist at det er rom for en mer ideologisk bevisføring enn det man har sett tidligere i norske rettssaler.

– Det er oppsiktsvekkende at andre saker, som er betydelig mer konkret, blir henlagt, men Breivik-saken viser at domstolen kan strekke seg betydelig lenger for hva man kan tillate seg av bevis rundt ideologi, sier han.

Dersom Krekar blir domfelt i denne saken, vil det ifølge Meling trolig bli en samlet ankebehandling i oktober.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger