Meling: – Må være pinlig for Justisdepartementet

Rettssaken som skulle startet mot Krekar i Italia, ble i dag utsatt til januar. Krekars advokat Brynjar Meling tror aldri den kommer til å bli gjennomført, og fyrer samtidig løs mot Justisdepartementet i Norge.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

UTSATT IGJEN: Rettssaken mot Krekar som skulle startet i Bolzano i Italia i dag ble utsatt igjen. Advokat Brynjar Meling tror aldri den vil bli gjennomført.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Saken er utsatt til januar. og etter min vurdering blir det aldri noen sak i Italia, sier advokat Brynjar Meling til NRK.

Rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte skulle ha startet i den norditalienske byen Bolzano i dag, men ble utsatt til januar.

Krekar var ikke selv til stedet i retten og mangler ifølge Meling alle nødvendige dokumenter og tillatelser for å reise frivillig over landegrensene til Italia.

Utsatt igjen

Opprinnelig skulle rettssaken ha startet i mars, men da ble den utsatt fordi det ikke forelå oversettelser til kurdisk av en rekke dokumenter.

I dag ble saken igjen utsatt, og denne gangen skal årsaken være at en av de andre tiltalte er fengslet i London og derfor ikke stilte i retten.

Vidar Brein-Karlsen

VIL IKKE KOMMENTERE: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) sier han ikke finner grunn til å kommentere utspillet fra Brynjar Meling. Brein-Karlsen er fortsatt statssekretær i Justisdepartementet.

Foto: Olav Heggø / FotoVisjon AS

– Det må være pinlig for de tidligere statssekretærene Brein-Karlsen og Kallmyr å se at deres eklatante, dårlige forsøk på å slå politisk gevinst på utleveringsinstituttet faller så til de grader til jorden, sier Meling til NRK.

Kritisk

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) sier til NRK at han ikke finner grunn til å kommentere dette utspillet. Han er for øvrig fortsatt statssekretær i Justisdepartementet.

Meling har flere ganger tidligere sagt at han mener saken mot Krekar i Italia er satt i gang politisk, og at Fremskrittspartiet i Norge står bak.

NRK har tidligere fortalt at statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet hadde et møte om Krekar med sin italienske kollega i Roma, halvannet år før Italia ba om å få han utlevert.

Les også: Norsk statssekretær foreslo Krekar-feiring i Roma

Utlevering

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble pågrepet 12. november 2015 sammen med 17 andre menn i flere land i Europa. Pågripelsene var del av en koordinert aksjon som italiensk politi sto bak.

Italienske myndigheter mener Krekar leder et terrornettverk ved navn Rawti Shax som skal ha forbindelser med IS.

Etter at både Oslo tingrett, lagmannsretten og Høyesterett hadde slått fast at Krekar kunne utleveres til Italia, ble han plutselig løslatt i fjor høst fordi Italia hadde frafalt kravet om utlevering.

– Jeg håper at vi nå har en politisk opposisjon som tør å stille spørsmål til justisministeren om hva som de facto har skjedd i denne saken. Jeg har vel mine tvil om vi har en minister som er i stand til å gi et ærlig svar, men av hensyn til demokratiet, håper jeg spørsmålet blir stilt, sier Meling.

Tidligere statssekretær Jøran Kallmyr viser til dagens politiske ledelse i Justisdepartementet, og vil ikke kommentere status i saken.

– Ingen politisk prosess

Statssekretær Jøran Kallmyr om tvangsutsendelse til Afghanistan

AVVISER PÅSTAND: Tidligere statssekretær og nå advokat Jøran Kallmyr sier spørsmålet om utlevering av Krekar til Italia aldri rakk å bli en politisk sak, så der mener han Meling bommer.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Om sin rolle som statssekretær understreker han at begjæringen fra Italia kom etter at han sluttet i departementet. Kallmyr som selv er advokat avviser at Italia-utleveringen er en politisk prosess.

– En utleveringsbegjæring skal først vurderes av påtalemyndigheten. Deretter skal domstolen ta stilling til om vilkårene for utlevering er til stede. Denne saken har blitt behandlet helt opp til Høyesterett. Først når saken er avgjort i rettssystemet går den til politisk behandling i departementet. Da må Justisdepartementet ta stilling til om utlendingen skal utleveres eller ikke. Før Justisdepartementet fikk behandlet denne saken, trakk italienske myndigheter tilbake utleveringsbegjæringen, slik jeg kjenner saken fra media.

– Dette er ikke en politisk sak i det hele tatt og rakk aldri å bli det, så der bommer Meling i sin vurdering, sier Kallmyr til NRK.

– Jeg jobbet med å få sendt Krekar tilbake til hjemlandet hans Irak og det hadde ingenting med straffesaken i Italia å gjøre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger