NRK Meny
Normal

Krekar møtte ikke til avhør

Trussel-anmeldte mulla Krekar var innkalt til avhør hos politiet i går, men møtte ikke opp.

Created by InfoDispatcher

STRIDENS KJERNE: I dette intervjuet kommer mulla Krekar med det som av Halmat Goran oppfattes som trusler mot ham.

– Vi ønsker å få en forklaring fra ham, men han er i sin fulle rett til å ikke forklare seg for politiet. Generelt ønsker vi å få saker best mulig opplyst, så derfor ønsker vi også å få den mistenktes versjon, sier politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt til NRK.

Kurdiske Halmat Goran anmeldte Krekar for trusler 13. februar etter et intervju mullaen gjorde på kurdisk tv.

I intervjuet får Krekar spørsmål om hvordan de som håner profeten Muhammed og Koranen bør straffes.

Krekar: – Kutter av hodet

Krekar svarer at straffen for å krenke religionen, er å bli drept.

I intervjuet som ligger ute på kanalens nettsider, er enkelte ord sensurert, men Goran mener det er liten tvil om at hans navn nevnes.

Slik fremstår deler intervjuet på TV-kanalen:

[SENSUR], den ene har satt fyr på Koranen og tegnet kors på den, den andre har spyttet på Koranen og blitt sendt på norsk TV.

Har ytringsfriheten begrensninger?

Det har den helt klart. Din grense slutter når min begynner. Min grense slutter når din begynner. Se hva paven i Vatikanet sier: hvis du sier noe stygt mot moren min, kan du forvente at jeg vil slå deg i ansiktet. Men hvis noen sier noe stygt til moren min, kommer jeg verken til å slå tilbake eller gjøre noe med vedkommende. Hvis noen derimot sier noe stygt til den hellige profeten, hvis jeg har myndighet til det, så kutter jeg av hodet til den personen.

Krekar er mistenkt etter straffelovens paragraf 227 (se fakta).

Meling: Krekar har ikke noe å tilføye

– Det er ingen dramatikk i at Krekar ikke stilte til avhør i går. Han er klar på at han ikke har noe å tilføye ut over det som fremkommer i intervjuet. Han påpeker at det kommer klart frem der at han utleder hva islam sier om bespottelse. Han er klar på at han har en plikt til å svare dette når han blir spurt, skriver Meling i en sms til NRK.

– Han er videre klar på at han tar forbehold i intervjuet om at han ikke har makt eller myndighet til å effektuere noe av det som islam sier i disse spørsmålene. Han er klar på at politiet er fullt kjent med dette, og at det ikke er nødvendig å si dette på nytt, da han har sagt dette i utallige avhør tidligere, fortsetter Meling.

Forsvareren har anmodet om at politiet innhenter råmaterialet av intervjuet. Meling påpeker at det på nettet eksisterer en rekke uriktige gjengivelser av hva Krekar har sagt.

Straffet for trusler mot samme mann

Da Goran i 2010 la ut en video på internett hvor han brente deler av Koranen, utstedte Krekar en «fatwa», eller dødsdom, over ham. Krekar ble i 2012 dømt til fengselsstraff i to år og ti måneder for truslene mot ham og to andre kurdere og Erna Solberg.

Nå mener Goran den kontroversielle mullaen har gått for langt igjen, og håper Krekar nok en gang må svare for seg i rettssalen.

– Det er ikke riktig at Krekar skal kunne gå rundt og komme med nye trusler. Jeg lever i et fritt land, og jeg skal ikke gå rundt å være redd, Jeg er ferdig med å gjemme meg, sa Goran til NRK etter anmeldelsen.

Intervju

ANMELDTE KREKAR: Her forklarer Halmat Goran hvorfor han politianmeldte mulla Krekar på nytt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger