Hopp til innhold

Krekar-kontakt (43) utlevert til Italia: Skal trolig sone i Norge

En terrordømt norsk statsborger med irakisk bakgrunn ble fredag sendt til Italia, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste til TV 2. Riksadvokaten har besluttet at mannen skal returnere til Norge for soning.

Familiebesøksrommet i Kongsvinger fengsel

AVLYTTET I FENGSEL: mulla Krekar møtte 43-åringen i besøksrommene til Kongsvinger fengsel. Besøksrommet ble avlyttet av PST i 2012 og 2013. Opptakene er sentrale i den italienske terrordommen mot Krekar og Østfold-mannen.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

PST bekrefter overfor TV 2 at mannen, som er bosatt i Viken, ble sendt ut lørdag.

I 2019 ble 43-åringen ble dømt til ni års fengsel «in absentia» – altså uten å selv være til stede i retten. Han nekter straffskyld.

I september avgjorde Riksadvokaten at mannen kunne utleveres til Italia.

Mannens forsvarer Nils Christian Nordhus bekrefter overfor NRK at 43-åringen ble fraktet av PST til Italia lørdag, som planlagt.

Et vilkår for utleveringen var imidlertid at han skal sone dommen i Norge når den blir rettskraftig, har VG tidligere meldt.

– Han er veldig glad for at Riksadvokaten har slått fast at han skal sone eventuell dom i Norge, særlig med tanke på at han har kone og to mindreårige barn her, sier Nordhus til NRK.

Nordhus viser til mannens italienske advokat for spørsmål om den italienske dommen. Han legger imidlertid at man legger til grunn at italienerne sender 43-åringen tilbake til Norge så fort det lar seg gjøre.

– Vi har argumentert for at reisen i seg selv var unødvendig, men det var Riksadvokaten uenig i, og det tar vi til etterretning. Generelt vil jeg si at vi har tillit til at Italia oppfyller vilkårene Riksadvokaten har satt, sier Nordhus.

– Veldig vanskelig situasjon

Det følger av europeisk arrestordrelovgivning at norske borgere ikke kan utleveres til et tredjeland. I vedtaket er det også satt som et særskilt vilkår at 43-åringen skal sone i Norge, på grunn av hans sterke tilknytning til Norge.

Mannen har bodd i Norge siden 1999. NRK har snakket med 43-åringens kone, som er norsk statsborger. De to har to mindreårige barn i Norge.

Hun sier at 43-åringen har valgt å ikke anke terrordommen fra Italia for at prosessen ikke skal drøye ut i tid.

– Det er en veldig vanskelig situasjon. Jeg har ikke snakket med ham og vet ikke hvor han er. Vi håper han skal få kunne komme tilbake til Norge, så barna kam se ham, sier kona til NRK.

Ny utleveringsavtale

Domstolen i Italia mener mannen har fungert som en sentral støttespiller for Krekar i organiseringen av terrornettverket Rawti Shax, mens Krekar satt fengslet.

I den italienske dommen heter det også at mannen hadde en viktig rolle i å spre Krekars budskap, i tillegg til rekruttering og forsøk på anskaffe våpen.

I den italienske dommen heter det blant annet at 43-åringen, som har bodd 21 år i Norge, har vært et ledende medlem av Krekars nettverk siden 2009.

Viken-mannen har hevdet at han kun har møtt Krekar som journalist. Han ble første gang begjært utlevert i 2015, da Krekars nettverk først ble kjent. Den gang strandet utleveringen fordi Norge tidligere ikke utleverte norske statsborgere.

I august i år ble mannen pågrepet av PST, etter å ha vært internasjonalt etterlyst.

Bakgrunnen er at ny, norsk-europeisk arrestordreavtale trådte i kraft ved nyttår. Avtalen, som skal gjøre det enklere å utlevere borgere mellom EU-land, er årsaken til 43-åringen nå ble sendt ut av landet.

43-åringen har flere ganger hevdet at han ikke ble lovlig stevnet til den italienske rettssaken. I en e-post til NRK tidligere år hevdet mannen at han heller ikke har hørt noe mer fra norsk eller italiensk politi etter at han ble dømt.

Lagmannsretten mener imidlertid påtalemyndigheten har lagt frem bevis for at han har blitt informert om tid og sted for rettsforhandlingene.

I en kjennelse der det slås fast at mannen kan utleveres heter det at det kan se ut som 43-åringen «ikke har tatt trusselen om straff tilstrekkelig seriøst».

Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015

mulla Krekar ble løslatt fra Kongsvinger fengsel i 2015. Fem år senere ble Krekar utlevert til Italia, som mener Krekar ledet et terrornettverk, delvis fra fengselscella.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Viktig rolle

NRK har tidligere omtalt at samtalene mellom 43-åringen og Krekar på besøksrommet i Kongsvinger fengsel ble avlyttet av PST.

Lydopptakene fra Kongsvinger fengsel er en viktig del av dommen mot Krekar og 43-åringen som falt i Bolzano i fjor.

I dommen vises det blant annet til en samtale fra 11. mai 2013. I samtalen prøvde 43-åringen ifølge dommerne å overbevise Krekar om at han var en lojal tilhenger, og ikke bare «en betalt hjelper».

Ifølge den italienske dommen sverger 43-åringen også på at han er «villig til å drepe på oppdrag fra Krekar».

43-åringen har flere ganger avvist anklagene overfor NRK.

AKTUELT NÅ