Hopp til innhold

Krekar vil bli henrettet om han returneres til Nord-Irak

Irakiske myndigheter har fortalt Norge klart og tydelig at Mulla Krekar kan regne med å bli henrettet om han setter sine føtter i landet. Det sier statssekretær Pål Lønseth som har vært i landet, til VG Nett.

Mulla Krekar
Foto: Roald, Berit / Scanpix

Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth har vært på tur i Irak.

Foto: Dang Trinh / NRK

Den tidligere lederen av den kurdiske opprørsgruppen Ansar al Islam er av både regjeringen og rettsvesenet i Norge erklært som en fare for rikets sikkerhet.

Mulla Krekar er utvist fra landet, men utvisningen kan ikke gjennomføres fordi Norge ikke sender mennesker ut av landet hvis de risikerer dødsstraff.

Norske myndigheter har derimot jobbet hardt for å få til en returavtale med både Irak og de kurdiske slevstyremyndighetene i Nord-Irak. I forbindelse med disse samtalene var statssekretær i Justisdepartementet denne måneden på reise i Irak, og da fikk ha vite fra myndighetene i landet at Krekar nok måtte regne med dødsstraff.

«Han vil bli tiltalt for terror og han vil bli dømt for terror. Vi henretter terrorister.», var budskapet fra irakiske myndigheter skriver VG Nett.

Lønseth sier til VG at kravet kommer fra kurdiske ledere, og at norske myndigheter akkurat nå ikke ser ut til å kunne få de forsikringene om at Krekar ikke blir henrettet som de ønsker seg.

– Dette dreier seg om innenrikspolitiske hensyn.Jeg fikk understreket at det vil være et folkekrav om dødsstraff for islamistlederen i Nord-Irak, sier Lønseth til avisa.

Bakgrunn: Mannen bak mullaen
Les også: Krekars organisasjon storprodusent av bil- og selvmordsbomber
Les også: – Ansar al Islam en av de aller mest aktive opprørsgruppene

– Tar det med stoisk ro

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, ble kjent med opplysningene onsdag kveld. Han har foreløpig ikke snakket med Krekar selv.

– Dette er en bekreftelse på noe Krekar allerede har visst. Jeg tror han vil ta det med stoisk ro, sier Meling til NRK.

Han er ikke overrasket over beskjeden Lønseth fikk.

– Det er en grunn til at Krekar er her.

– Det som overrasker meg, er at Lønseth sier at han ikke vil undersøke hva anklagene mot Krekar er. Nå er jeg antagelig den som har jobbet lengst med Krekar-saken i Norge, og jeg vet fremdeles ikke hva Krekar skal ha gjort, sier advokaten.

– Blir i Norge

Det synes klart at Krekar blir i Norge slik situasjonen er nå.

– Han blir her så lenge han må være her. Det er klart at det er for mye å forlange og forvente av en person at han skal reise til døden, sier Meling.

Han viser til at Irak har effektuert 900 dødsdommer siden 2003, ifølge Amnesty International. Landet topper Amnestys liste over land hvor mennesker sitter i fengsel uten at de har fått sin sak prøvd foran en dommer.

Brynjar Meling

Krekars advokat Brynjar Meling er ikke overrasket over at klienten fortsatt risikerer henrettelse i Irak.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Tror du han blir i Norge også på sikt?

– Den dagen Krekar reiser, er det fordi han finner det trygt, mener Meling.

Krekar vil selv ut av landet

I januar gikk Krekar selv ut og fortalte at han helst ville reise hjem til Irak.

– Mange vil ha mulla Krekar ut, og Krekar vil selv ut, sa Meling den gangen.

Les også: Krekar vil hjem til Nord-Irak

Ifølge advokaten var det kommet i stand en dialog mellom Krekar og norske myndigheter for å forsøke å få på plass omstendighetene rundt en slik retur.

– Det har gått lengre tid siden selve krigen i Irak, og forholdene har stabilisert seg politisk. Det er på langt nær trygt ennå, men det er viktig å understreke at vi har en dialog, sa Meling om samtalene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger