Kreftsyke Jenny (14): – Hvorfor akkurat meg?

Hvert år får opptil 200 barn og unge diagnosen kreft i Norge. En av dem er 14-årige Jenny Sehlmann.

Jenny Sehlmann (14) fikk for ett år siden diagnosen blodkreft. I slutten av mai har hun sin siste cellegiftbehandling. - Jeg har vært mye sliten og kvalm, men ikke så mye redd - mer usikker egentlig.

– Jeg prøver å være så mye sammen med vennene mine og familien min som mulig. Det er et fint, lite avbrekk i behandlingen. Jeg prøver å leve så normalt som mulig, sier Jenny.

Det begynte for ett år siden. Jenny var trøtt og sliten, følte seg ikke i form. Hun trodde det var influensa og reiste på påskeferie.

Men hun ble ikke bedre.

Jenta som så vidt hadde begynt på tenårene, fikk blåmerker hun ikke kunne forklare, blødde neseblod og ble mer og mer sliten.

– Var egentlig mest usikker, ikke redd

Etter påskeferien gikk turen til legen.

– Da vi fikk svar på blodprøvene, ble jeg sendt først til Ullevål og så til Rikshospitalet. Etter flere undersøkelser der, fant de ut at jeg var syk, forteller hun.

Jenny fikk beskjed om at hun hadde blodkreft.

Ble du redd?

– Jeg var egentlig mest usikker på situasjonen. Jeg var ikke så veldig redd, jeg har alltid fått høre at jeg skal bli frisk, sier 14-åringen.

– Jeg har vært mye sliten og kvalm. Det kan verke veldig i kroppen, men jeg har ikke hatt så mye direkte vondt.

I dag er den internasjonale kreftdagen. Ifølge Kreftforeningen får 150–200 barn under 15 år kreft årlig i Norge.

Hva er det du tenker mest på når du tenker på sykdommen din?

– Jeg tenker mye på hvorfor akkurat meg, sier Jenny.

Koordineringssykepleier Hilde Frøland Hauge på Rikshospitalet

– UFLAKS: Det eneste sikre vi kan si om årsak til kreft hos barn og ungdom, er at det er uflaks, sier Hilde Frøland Hauge på Rikshospitalet.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Årsak: Kjempeuflaks

Det er hun ikke alene om.

Ifølge Hilde Frøland Hauge, koordineringssykepleier ved Barnemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, er spørsmålet om hvorfor de har fått kreft, ett av de første spørsmålene som dukker opp hos barna.

– Det eneste sikre vi kan si om årsak til kreft hos barn og ungdom, er at det er uflaks. Og når det er så få som rundt 180 av dem som får kreft i året, skjønner man at det er kjempeuflaks, sier Hauge.

Overlevelse på 80 prosent i Norge

Dødeligheten blant barn med kreft i lavinntektsland i Afrika og Asia, er ifølge Kreftforeningen 60 prosent.

I Norge har prognosen for overlevelse ved barnekreft gått opp fra 10 prosent i 1970 til over 80 prosent i dag.

– Det er et fantastisk tall. Ellers i verden vet vi at det er rundt 80 prosent av alle barn og unge med kreftsykdom som ikke engang får tilbud om behandling, så fokus på den internasjonale kreftdagen er kjempeviktig, sier Hauge.

I slutten av mai skal Jenny ha den siste cellegiftbehandlingen. Etter det skal hun etter planen bare fortsette med piller i halvannet år.

– Jeg gleder meg! Det har vært et utfordrende, men veldig lærerikt år, sier Jenny.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger