NRK Meny
Normal

Fikk beskjed om å vente fem måneder på kreftbehandling

Asbjørn Skogheim måtte vente i flere måneder på kreftbehandling – legene mente svulsten hans, som var på størrelse med en tennisball, ikke var aggressiv nok.

Måtte vente fem måneder for å fjerne svulst

NETT-TV: Asbjørn Skogheim fant seg ikke i å vente fem måneder på kreftbehandling og søkte hjelp i det private.

Asbjørn Skogheim fikk beskjed om at legene på Rikshospitalet ville vente i fem måneder med å fjerne svulsten i hodet hans. Vi har god tid, var beskjeden han fikk.

– Jeg har ikke god tid

– Det er mulig de har god tid, men jeg har ikke god tid. For det her går på psyken. jeg vet det er no der oppe som må fjernes før eller siden. Jo før det skjer, jo bedre er det, sier Skogheim til NRK.

Vidar Arnulf

Medisinsk direktør i Vertikal helseassistanse, Vidar Arnulf.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Han fant seg ikke i å gå å vente i fem måneder på behandling, og søkte hjelp hos sitt private helseforsikringsselskap fordi han synes det var altfor lenge å vente på behandling i det offentlige.

Gjennom jobben er Skogheim forsikret gjennom det private selskapet Vertikal Helseassistanse. Her fikk han hjelp og støtte fra lege og medisinsk direktør Vidar Arnulf som sørget for at Skogheim fikk en ny medisinsk vurdering av svulsten.

Fikk ny vurdering

– Basert på den diagnosen som forelå og basert på en estimert ventetid på nesten fem måneder, synes vi det var altfor lang tid. Derfor sørget vi for at han fikk en «second opinion» for å få en raskere behandling, sier Arnulf.

Etter en ny vurdering hos en privat spesialist fikk Skogheim plass på Ullevål sykehus, og ble operert etter en måned, istedenfor å måtte vente i fire-fem måneder, slik Rikshospitalet hadde forespeilet han.

– Men det er andre som dessverre ikke er like heldige, sier Skogheim selv.

Køene vokser

Køene ved norske sykehus blir stadig lengre. Og stadig flere kreftpasienter gjør som Skogheim, og søker hjelp i det private. Forsikringsselskap og private klinikker opplever stor pågang.

Vertikal Helseassistanse har ti ganger så mange kreftpasienter nå enn for fem år siden. Også Storebrand har hatt en kraftig økning av kreftpasienter. De sier til NRK at de bistår rundt 60–70 pasienter hvert år.

Lege Vidar Arnulf mener at pågangen særlig har økt etter sammenslåingen av sykehusene i Oslo.

– Det er fælt at det skal være sånn. Men det er jo ikke legene og spesialistene sin feil. Det er det offentlige som ikke klarer å holde køene unna. Jeg føler det er for mye byråkrati, sier Asbjørn Skogheim.

Ifølge Rikshospitalet er det sjelden at pasienter med godartet svulst må vente i mer enn tre måneder på operasjon.

De opplyser til NRK at ved mistanke om ondartet svulst skal den tas innen 14 dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger