Kreftfremkallende kjøttvarer er nøkkelhullmerket

Nøkkelhullmerket er en snarvei til gode matvaner, sier Helsedirektoratet. Men flere av varene med merket er kreftfremkallende, fastslår Verdens helseorganisasjon.

Svein Aamodt

PØLSER MED NØKKELHULL: Svein Aamodt sier han mister troen på merkingen når det viser seg at nøkkelhullsmerkede varer er kreftfremkallende. Denne pakken med pølser fra kylling og kalkun er merket med nøkkelhull, men samme matvare havner på WHOs liste over kreftfremkallende produkter.

Foto: Svein Olsson / NRK

Doktor Fedon Lindberg

KRITISK: Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin, mener Nøkkelhullsordningen er blitt en sovepute for norske helsemyndigheter.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Merket driftes av Helsedirektoratet, og skal gjøre det enkelt å velge sunn mat i butikken.

Men mange av varene som er merket med nøkkelhullet, som pølser, skinke og salami, er ifølge Verdens helseorganisasjon kreftfremkallende. Eksperter NRK har vært i kontakt med bekrefter at disse produktene kommer inn under den vide kategorien bearbeidede kjøttprodukter som WHO advarer mot å spise mye av.

– Rart med nøkkelhull

Spesialist i indremedisin Fedon Lindberg mener nøkkelhullsmerkingen av bearbeidede kjøttvarer tyder på at noe er galt med ordningen.

– Det er rart at man på den ene siden prøver å begrense nordmenns inntak av slikt kjøtt og samtidig bruker nøkkelhullsmerket på dem.

Bør bare begrense inntaket

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier at nøkkelhullsmerket ikke betyr at du kan spise matvarene i ubegrenset mengde.

– Pizza og pølser er eksempler på matvarer som ofte oppfattes som usunne. Men de pizzaene som har nøkkelhullsmerket er mer sammalt mel, grønnsaker og mindre salt og fett enn andre pizzaer uten merket.

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

ALT MED MÅTE: Linda Granlund i Helsedirektoratet sier at hver enkelt er ansvarlig for å ha et balansert kosthold.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

– Er dere bekymret for at det kan virke forvirrende på forbrukeren med et «sunnhetsstempel» på matvarer som WHO mener er kreftfremkallende?

– Det er fortsatt den enkelte person som må sette sammen et variert kosthold, men Nøkkelhullet skal hjelpe deg å ta riktige valg. Nøkkehullmerkede pølser bør ikke være hverdagskost, men er sunnere enn andre pølser.

– Mister troen på merkingen

Svein Aamodt står foran kjøttdisken på Ullevaal. Han velger ikke varer på grunn av nøkkelhullmerket, men han forbinder merket med sunne matvarer.

Ingrid Buaas og Fredrik Rist-Christensen

TROR FOLK ER FORVIRRET: Ingrid Buaas og Fredrik Rist-Christensen tror de fleste tror nøkkelhullet er garanti for sunne matvarer.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Når det viser seg at det kan være kreftfremkallende, mister jeg troen på nøkkelhullmerket. Det skal jo være en sikkerhet for at det man spiser er sunt, sier han, men legger til at det er håpløst å ta hensyn til alle anbefalingene.

Ingrid Buaas og Fredrik Rist-Christensen tror folk flest forbinder nøkkelhuller med sunne varer.

– Jeg synes det blir villedende hvis produktene kan være kreftfremkallende, sier Buaas.

– Jeg har faktisk hatt om merket på skolen, og vet at det er det sunneste alternativet i sin kategori, men jeg tror nok folk flest tror det er sunt. Det har en god hensikt, men jeg tror folk kan bli forvirra, sier Rist-Christensen.

– Håpløst at pizza fikk nøkkelhull

Kirsti Bjerkan

BETENKT: Klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan ved Universitetet i Oslo.

Foto: Magne Hansen / NRK

De får støtte fra klinisk ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan ved Universitetet i Oslo.

– Jeg tror mange tenker at nøkkelhullet står for sunne produkter. Det er det jo ikke nødvendigvis, selv om de er bedre enn alternativene i samme kategori, sier hun.

– Bør det endres når Verdens helseorganisasjon så tydelig sier flere av produktene er kreftfremkallende?

– Jeg mener at nøkkelhullsmerket for det meste er bra, men jeg synes spørsmålet belyser noe viktig, nemlig om åpenbart usunne produkter bør kunne få merket. Jeg mener for eksempel det er håpløst at pizza har fått merket, sier Bjerkan.

Vurderer advarsler på pakkene

I Storbritannia kan kreftkonklusjonen føre til nye kostholdsråd og advarsler på baconpakkene, skriver Daily Mail.

Kreftregisteret og Fremtiden i våre hender mener dette er noe som burde vurderes også i Norge.

Det er ikke noe Helsedirektoratet har vurdert.

– Vi har ikke vurdert å merke med advarsler om risiko for kreft på kjøttprodukter. Vi har nøkkelhullsmerkingen, sier Granlund.

Heller ikke Helse- og omsorgsdepartementet har vurdert slik merking.

Les mer: Bondelaget: – Markedet bestemmer hva vi produserer - ikke kreftrapporten

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger