En rapport fra Verdens helseorganisasjon slår fast at å spise pølser og andre former for bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende.
Det er særlig tarmkreft et overdrevet kjøttinntak knyttes til. På 60 år har antallet nordmenn som får tarmkreft tredoblet seg.
– Overdriver pølsegrillingen
Forsker og ernæringsfysiolog ved Kreftregisteret, Paula Berstad, mener nordmenn nå må kutte ned på pølsespisingen.
– Nordmenn kan gjerne starte med å kutte ned på pølseinntaket, som er omfattende. I alle samfunnslag ser man at pølseinntaket er høyt. Jeg syns pølsespisingen er overdrevet, sier hun.
- Les mer:
- Les mer:
– Bør prøve alle virkemidler
I Storbritannia vurderes det nå om det burde være advarsler på baconpakkene. Berstad er ikke avvisende til advarsler på norske, bearbeidede kjøttprodukter.
– Jeg vet ikke om det ville hatt en positiv effekt, men man burde kanskje prøve alle virkemidler.
På tross av Helsedirektoratets kostholdsråd og advarsler om kreftfaren knyttet til kjøtt, fortsetter nordmenns kjøttinntak nemlig å øke.
– Stusslig med pølse-17. mai
Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, syns det er trist at nasjonaldagen 17. mai er blitt «den store pølsedagen» i Norge.
– Det er litt stusslig. Norsk matkultur har litt å gå på, og nordmenns høye kjøttforbruk er negativt, for helse og også for miljøets del.
Selv om han syns det ikke lukter fullt så mye pølse på flyplassterminalene lenger, så er det fortsatt mange som opererer med ventepølser i grillsesongen.
- Les mer:
- Les mer:
Mener dagligvarebransjen er uansvarlig
Hermstad mener dagligvarebransjen og regjeringen nå må ta ansvar for å få ned nordmenns kjøttspising.
– Dagligvarebransjen opptrer uansvarlig, med lokkepriser og store markedsføringskampanjer for rødt kjøtt. Og regjeringen bør sette foten ned for den statlige ordningen for å promotere kjøtt, sier Hermstad.
Han mener en helseadvarsel på kjøttpakkene kan være en god idé.
– Det er ikke utenkelig på lang sikt, men først må vi gjøre noe med markedsføringen av kjøtt og dumpingprisene.
Vil fortsatt markedsføre kjøtt
Direktør for samfunnskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen, sier de ikke har planer om å slutte med markedsføring av kjøtt.
– Det er ikke enten- eller det handler om, men om å ha en balanse i kostholdet. Vi har satset mye på grønnsaker og fisk i butikk. Vi kan ikke bestemme hva folk skal spise, men kan legge til rette for det, sier Gultvedt.
– Kan risikomerking av bearbeidet kjøtt være en god idé i Norge?
– Det har vi ikke diskutert, men jeg tviler på at det ville hatt en kjempeeffekt. Jeg tror de fleste vet at det er usunt å spise veldig mye bacon.
- Les mer: