Hopp til innhold

Kreftforsker: – Nordmenn overdriver pølsespisingen

Forsker Paula Berstad i Kreftregisteret mener vi spiser overdrevet mye pølser. – Trist at 17. mai er den store pølsedagen, sier Fremtiden i våre hender.

Bål og grilling av pølse Bål og grilling av pølse

PØLSEFOLK: Nordmenn spiser pølser i bursdager, på påskefjellet, i parken og på 17. mai.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

En rapport fra Verdens helseorganisasjon slår fast at å spise pølser og andre former for bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende.

Det er særlig tarmkreft et overdrevet kjøttinntak knyttes til. På 60 år har antallet nordmenn som får tarmkreft tredoblet seg.

– Overdriver pølsegrillingen

Paula Berstad

MÅ SLUTTE MED PØLSENE: Det mener forsker Paula Berstad i Kreftforeningen.

Foto: Margaret M. de Lange

Forsker og ernæringsfysiolog ved Kreftregisteret, Paula Berstad, mener nordmenn nå må kutte ned på pølsespisingen.

– Nordmenn kan gjerne starte med å kutte ned på pølseinntaket, som er omfattende. I alle samfunnslag ser man at pølseinntaket er høyt. Jeg syns pølsespisingen er overdrevet, sier hun.

Salget av pølser går som normalt selv om WHO melder at bearbeidet kjøtt er kreftfremlkallende.

Salget av pølser går som normalt selv om WHO melder at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende.

– Bør prøve alle virkemidler

I Storbritannia vurderes det nå om det burde være advarsler på baconpakkene. Berstad er ikke avvisende til advarsler på norske, bearbeidede kjøttprodukter.

Postkort troll griller pølse

NASJONALIDYLL: Trollet steker pølse på dette postkortet.

Foto: NRK

– Jeg vet ikke om det ville hatt en positiv effekt, men man burde kanskje prøve alle virkemidler.

På tross av Helsedirektoratets kostholdsråd og advarsler om kreftfaren knyttet til kjøtt, fortsetter nordmenns kjøttinntak nemlig å øke.

– Stusslig med pølse-17. mai

Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, syns det er trist at nasjonaldagen 17. mai er blitt «den store pølsedagen» i Norge.

– Det er litt stusslig. Norsk matkultur har litt å gå på, og nordmenns høye kjøttforbruk er negativt, for helse og også for miljøets del.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender

STUSSELIG MED PØLSE: Syns leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Selv om han syns det ikke lukter fullt så mye pølse på flyplassterminalene lenger, så er det fortsatt mange som opererer med ventepølser i grillsesongen.

Mener dagligvarebransjen er uansvarlig

Hermstad mener dagligvarebransjen og regjeringen nå må ta ansvar for å få ned nordmenns kjøttspising.

– Dagligvarebransjen opptrer uansvarlig, med lokkepriser og store markedsføringskampanjer for rødt kjøtt. Og regjeringen bør sette foten ned for den statlige ordningen for å promotere kjøtt, sier Hermstad.

Han mener en helseadvarsel på kjøttpakkene kan være en god idé.

– Det er ikke utenkelig på lang sikt, men først må vi gjøre noe med markedsføringen av kjøtt og dumpingprisene.

Vil fortsatt markedsføre kjøtt

Direktør for samfunnskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen, sier de ikke har planer om å slutte med markedsføring av kjøtt.

Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk i Norgesgruppen.

BALANSE ER TINGEN: Bård Gultvedt i Norgesgruppen.

Foto: Norgesgruppen

– Det er ikke enten- eller det handler om, men om å ha en balanse i kostholdet. Vi har satset mye på grønnsaker og fisk i butikk. Vi kan ikke bestemme hva folk skal spise, men kan legge til rette for det, sier Gultvedt.

– Kan risikomerking av bearbeidet kjøtt være en god idé i Norge?

– Det har vi ikke diskutert, men jeg tviler på at det ville hatt en kjempeeffekt. Jeg tror de fleste vet at det er usunt å spise veldig mye bacon.

AKTUELT NÅ