NRK Meny
Normal

Kraftutspill i NRK splitter regjeringen

Henrik Asheim (H) sier Norge må tillate mer og ny vannkraftutbygging. Olje- og energiministeren fra Frp er enig, men miljøvernministeren fra Asheims eget parti sier tvert nei.

Vidar Helgesen og Tord Lien

Tord Lien (Frp) og Vidar Helgesen (H) er rykende uenige om kraftutspillet til Henrik Asheim (H) i NRK onsdag.

Foto: Illustrasjonsfoto

– Mantraet om at de store vannkraftutbyggingers tid er forbi må skrotes. I fremtiden blir vi nødt til å lete etter nye vannkraftressurser uten at det betyr at vi skal skrote alle verneplaner.

Det sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Også i fremtiden er det viktig å ta vare på et representativt utvalg av norske vassdrag. Samtidig må vi anerkjenne at det å bekjempe klimaendringer gjør at vi må produsere mer lønnsom fornybar kraft. Både for å fase ut fossil energibruk i Norge, og for å hjelpe Europa å gjøre seg mindre avhengig av kullkraft.

Vil ha ny verneplan for vassdrag

Henrik Asheim

Henrik Asheim (H) leder utvalget som skal meisle ut Høyres politikk innen det grønne skiftet.

Foto: Høyre

Kommentaren er et svar på Henrik Asheim (H) sitt utspill i NRK onsdag om blant annet å tillate store kraftutbyggingsprosjekter i vassdrag som i dag er fredet.

Asheim leder utvalget i Høyre som skal meisle ut politikk rundt det grønne skiftet i Høyre. Han går blant annet inn for:

  • å revidere verneplanen for vassdrag og se på hele planen med nye øyne med tanke på å bygge ut flere av vassdragene som i dag er vernet.
  • å bygge ut vassdrag som i dag er ras- og flomutsatt.
  • å sørger for større utbygging og fornying av allerede eksisterende kraftverk.

– Vi har hatt en for strikt vernepolitikk. Verden, Europa og Norge vil trenge grønn og fornybar energi. Norge har mye ren energi til å bygge opp grønn industri i Norge, og som vi kan selge til Europa. De skal gå fra atom og kull til fornybar energi. Norsk vannkraft kan være en del av løsningen, sa Asheim til NRK onsdag.

Ber Asheim glemme å røre verneplanen

Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) avviser Henrik Asheims (H) mest kontroversielle forslag tvert.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er fra samme parti som Asheim. Han er kategorisk i sitt svar:

– Debatten er viktig, men jeg er ikke enig at vi må skrote mantraet om de store kraftutbyggingers tid, eller at vi må revidere verneplanen. Planen ligger fast.

Han sier Norge allerede har overproduksjon av kraft, at det er store vindkraftprosjekter på gang, og at regjeringen har gitt klarsignal til to kabler til henholdsvis Storbritannia og Tyskland for å selge kraft.

Miljøministeren åpner imidlertid for å se på forslaget om kraftutbygging i enkelte vassdrag som er utsatt for ras og flom.

– Stortinget har gått enstemmig inn for å sikre Opo-vassdraget med tunnel. Der kan det være aktuelt å få ut mer kraft, men hovedverneplanen ligger fast.

Asheim sier vi har en moralsk forpliktelse for å gi Europa ren kraft?

Vi har ikke bare en moralsk forpliktelse til å vinne klimakampen, den er eksistensiell. Derfor er det viktig at vi får ut flere terrawattimer fra eksisterende vannkraft, at vi legger til rette for utbygging av annen fornybar energi og at vi deler dette med Europa. Samtidig er det slik at vi ikke bare har en klimautfordring, men også en naturmangfoldsutfordring både i Norge og globalt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger