Hopp til innhold

Kjent kraftmilliardær tapte «alt»

I 2016 toppet den mediesky kraftspekulanten Einar Aas skattelistene med 863 millioner kroner i inntekt. Denne uka gikk det galt.

Eiendommen til den mediesky kraftspekulanten Einar Aas i Grimstad

STORKAR: Einar Aas eier blant annet denne prakteiendommen ved Vikkilen i Grimstad.

Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Ett av de få offentlige bildene som eksisterer av kraftspekulanten Einar Aas

MEDIESKY: Einar Aas liker ikke offentlig oppmerksomhet om egen person. Dette er et av de få offentlige bildene som eksisterer av ham.

Foto: Agder Energi

Einar Aas er et kjent navn både blant finansfolk og journalister i Norge. I flere av de siste årene har han toppet listen over skattbar inntekt når skattelistene har blitt offentliggjort.

I 2016 stod han oppført med 863 millioner kroner i inntekt og en likningsformue på 2,17 milliarder kroner.

Pengene har han tjent gjennom handel med kraftkontrakter, altså rettigheter til å selge eller kjøpe kraft til en forhåndsavtalt pris.

Har man god teft for hvor strømprisene er på vei, kan man tjene gode penger på dette. Men det kan også gå galt, noe det nå ser ut til å ha gjort for Aas sin del.

Tapte stort på nordisk-tysk veddemål

Ifølge en melding fra kraftbørsen Nasdaq har Aas veddet på hvor stor forskjellen mellom nordiske og tyske kraftpriser kom til å bli. Denne prisforskjellen økte kraftig mandag denne uka.

Alt tyder på at Aas satset stort på at det motsatte skulle skje.

Andreas Myhre

OVERRASKET: Direktør for krafthandel i LOS Energy, Andreas Myhre, sier prisbevegelsene i markedet fikk mange til å klø seg i hodet.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien / LOS Energy

Direktør for krafthandel i LOS Energy, Andreas Myhre, ønsker ikke kommentere Aas spesielt, men sier følgende om hva som skjedde i kraftmarkedet denne uka:

– På mandag smalt prisen i Tyskland i taket. Det skyldtes at prisen på CO₂-kvoter steg, samt prisene på kull og gass, sier Myhre til NRK.

Samtidig gikk prisene i Norden motsatt vei, noe som er svært uvanlig ifølge Myhre.

– Vi klødde oss i hodet og satt timevis i samtaler, men vi skjønte ikke hvorfor, sier han.

– Hvorfor var det rart at prisene gikk motsatt vei i Tyskland og Norden?

– Fordi de samme faktorene som trakk prisene opp i Tyskland normalt skal trekke opp prisen i Norden også.

Prisforskjellen mellom Tyskland og Norden ligger normalt et sted mellom seks og ni euro per megawattime kraft. Mandag var den oppe i 13 euro. Tirsdag var den nesten oppe i 19 euro, før den omsider falt tilbake.

For seint for Einar Aas' del.

Kan gå personlig konkurs

Ifølge en pressemelding, gjengitt av hegnar.no, forklarer Aas selv hva som har skjedd slik:

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført ...

Aas måtte altså skyte inn penger på kontoen sin hos kraftbørsen Nasdaq for å vise at han kunne ta tapet dersom kraftprisene ikke snudde til hans fordel innen kontraktenes utløp. Men som han selv skriver videre:

... Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen. Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs»

Det teoretiske tapet har altså blitt så stort at Aas ikke lenger kunne garantere at han kunne bære det. Dermed tvang Nasdaq Aas til å selge kontraktene sine og ta tapet umiddelbart – før det ble enda større.

Men da var det allerede så stort at Aas risikerer å gå personlig konkurs.

Ifølge pressemeldingen ønsker ikke Aas selv å gi ytterligere kommentarer.

Økonomikommentator i NRK Cecilie Langum Becker forteller hvorfor det gikk så galt.

SKYHØY RISIKO: NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker forklarer hvorfor Einar Aas tapte så store summer.

Tap på minst 1,5 milliarder kroner

Ifølge meldingen fra Nasdaq har ulike sikringsordninger måtte bære et tap på 114 millioner euro som følge av Aas' veddemål. Dette tilsvarer rundt 1 151 millioner norske kroner.

Dette kommer altså på toppen av de 350 millioner kronene Aas selv skriver at han har måttet skyte inn den siste tiden.

Dette tyder på at tapet er på minst 1,5 milliarder kroner.

Det pressemeldingene fra Aas og Nasdaq imidlertid ikke sier noe om, er hvor mye penger Aas tapte før han måtte skyte inn de siste 350 millionene i frie midler han hadde.

Ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med, kan det totale tapet beløpe seg til et sted mellom to og tre milliarder kroner.

AKTUELT NÅ