Shopper mer mat og klær

Omsetningen i detaljhandelen gikk opp med hele 5,7 prosent fra mai til juni 2020, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Handelen er langt sterkere enn det ekspertene ventet.

Klesbutikk
Foto: ColourBox

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at detaljhandelen økte kraftig i løpet av juni, etter at også handelen i mai ble sterkere enn det ekspertene ventet i forkant.

Men nok en gang blir ekspertene overrasket over hvor mye nordmenn handler for i koronatider. DNB ventet for eksempel at handelen ville falle med en halv prosent, etter to sterke måneder. I stedet økte handelen mer enn dobbelt så mye som i mai.

– Husholdningenes kjøp av varer både i mai og juni var høyere enn før nedstengningen, sier førstekonsulent Kristine Vegard i SSB.

Stengte grenser gir økt handel

Følgene av koronaviruset har ført til betydelige endringer i hva vi bruker penger på, og hvor vi bruker dem.

  • Nordmenn har vridd sitt handlemønster i retning av mer konsum av varer, og mindre konsum av tjenester.
  • Betydelig redusert grensehandel påvirker handelen i Norge betydelig.

Grafen viser prosentvis vekst fra mai 2020 til juni 2020 (vektet sesongjustert volumindeks).

– Vi ser tydelig de siste månedene at kultur og tjenester, hotell og restaurant, og passasjertransport har blitt betydelig redusert, mens kjøp av dagligvarer, klær og sko, har økt betraktelig, sier Vegard.

Makroøkonom Marius Hov sier at det faktum at grensene i stor grad har vært stengte påvirker handelen her hjemme.

– Normalt bruker norske husholdninger mer penger i utlandet enn turistene bruker her. Når man snur den trenden så tyter det ut i en veldig sterk oppgang i vareforbruket her hjemme, sier Hov.

Rekordnivå for dagligvare

Dagligvarehandelen og klesbutikkene bidro sterkest til den kraftige veksten.

  • Dagligvarebutikkene har opplevd en kraftig vekst gjennom koronapandemien og omsetter nå på et rekordhøyt nivå, viser tallene.
  • Men også klesbutikkene har grunn til å være fornøyd med handelen. De ble hardt rammet av innføringen av smitteverntiltak under korona, og opplevde derfor en stor nedgang i handelen.
  • Nå har det tilsynelatende snudd for alvor. Ifølge SSB er omsetningen i klesbutikkene nå høyere enn før pandemien.
  • Bensinstasjoner og skobutikker bidro også til den samlede veksten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger