Kraftig sovepille

En sovepille som selges i Norge er så kraftig at den kan få brukeren til å gjøre rare ting i søvne.

En søvnpille som selges i Norge har fått folk til å male i søvne.
Foto: BERTHOLD STADLER / AFP

Pillen Stilnoct er så sterk at den får folk til å gå, spise, ja til og med kjøre bil i søvne.

Opp 23 kilo

Dette kommer fram i flere rapporter fra Australia, hvor 250.000 mennesker bruker pillen.

Helsemyndighetene der har fått inn mer enn 100 rapporter om folk som har fått kraftige hallusinasjoner og 60 rapporter fra folk som sier de har fått hukommelsestap etter å ha spist pillen.

Enkeltstående hendelser rapporteres også, og en går ut på en kvinne som gikk opp 23 kilo på sju måneder etter å ha spist medisinen jevnlig.

- Men problemet ble ikke oppdaget før familien så at hun natt etter natt stod foran en åpen kjøleskapdør og spiste rett ut av kjøleskapet i søvne, skriver helsemyndighetene i sin rapport ifølge The Australian.

Første gang

Dette eksemplet er riktignok ikke unikt. Flere personer er observert av familiemedlemmer mens de er godt inne i denne typen nattlig aktivitet.

En annen person ble vekket av familien mens han hadde en malepensel i hånden. Da hadde han allerede malt inngangsdøra.

I to rapporter kommer det fram at folk har kjørt bil i søvne, mens en mann sier han til stadighet gikk rundt huset i søvne.

Australske helsemyndigheter ber nå legene om å informere pasientene om hva slags aktiviteter pillene kan føre med seg. Spesielt dem som tar pillene for første gang.

Norske helsemyndigheter har ikke samme erfaringer med medisinen. Statens Legemiddelverk har kun hatt sju rapporter siden 2003 og tre av dem nevnte alvorlige hendelser, som allergi og hjertestans. Legemiddelverket opplyser overfor NRK at det er svært lite. 

SISTE NYTT

Siste meldinger