Lege: – 18.000 nordmenn vet ikke at de har arvelig høyt kolesterol

Hittil i år har hele 197 personer fått bekreftet at de har arvelig høyt kolesterol. Dette er en økning på 48 prosent for hele 2015. – Folk må bli flinkere til å teste seg, sier lege Martin Prøven Bogsrud.

Mange har arvelig høyt kolesterol

En gentest av en blodprøve er det som skal til for å stille en diagnose for om du har arvelig høyt kolesterol. 18.000 nordmenn lever med diagnosen uten å vite det.

25.000 nordmenn lever med arvelig høyt kolesterol, men kun 7057 har fått diagnosen, sier Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi. Testen er en simpel gentest av en vanlig blodprøve.

– Det er kjempeenkelt å finne ut om man har arvelig høyt kolesterol eller ikke, men likevel er det altfor få som tester seg, forteller seksjonsleder og lege Martin Prøven Bogsrud til NRK.

– Ingen symptomer

Tall fra Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi viser at de som lider av genetisk arvelig høyt kolesterol har en høyere risiko en gjennomsnittsnordmannen for å dø av hjerte- og karsykdom.

Seksjonsleder og lege Martin Prøven Bogsrud

Det er større sjanse for å dø av hjerte- og karsykdom med genetisk arvelig høyt kolesterol, forteller lege Martin Prøven Bogsrud.

Foto: Svein Ommmundsen / NRK

– Fordi kolesterolet har vært høyt hele livet ser vi at de som har denne genfeilen dør av hjerte- og karsykdom etter 61 år i snitt, noe som er 15 til 20 år tidligere enn snittet i resten av befolkningen, forteller Prøven Bogsrud.

Det er i dag 25.000 personer som har denne genfeilen i Norge. 18.000 nordmenn lever i dag med genfeilen uten å være klar over det.

– Man har ingen symptomer på det høye kolesterolet før hjerte- og karsykdommene plutselig kommer. Man kan gjøre alt riktig med trening og kosthold, men likevel ha et farlig høyt kolesterol, forklarer Prøven Bogsrud.

– Mamma tok vekk salamipakken

Nicolay Blix Werner

Nicolay Blix Werner har levd med genetisk arvelig høyt kolesterol i flere år. En pille om dagen er det som trengs, og sunt kosthold.

Foto: Svein Ommmundsen / NRK

Nicolay Blix Werner (23) er medisinstudent og ble diagnostisert med genetisk arvelig høyt kolesterol da han var seks år gammel.

– Jeg husker mamma tok vekk salamipakken min, men bortsett fra det var alt som før. Bare litt ekstra fokus på sunt kosthold, forteller Blix Werner til NRK.

– Hvordan er det å leve med høyt arvelig kolesterol?

– Det er veldig greit, jeg lever helt normalt, bortsett fra at jeg tar en pille om dagen og passer på hva jeg spiser. Noe alle andre burde gjøre også, sier han.

Den internasjonale dagen for familiær hyperkolesterolemi

Mange testet seg for høyt kolesterol under den internasjonale dagen for familiære hyperkolesterolemi.

Foto: Svein Ommmundsen / NRK

Vil ha screening ved fødsel

For å finne ut om du har genetisk arvelig høyt kolesterol er det nødvendig å ta en gentest av en blodbrøve. Prøven Bogsrud skulle gjerne sett at flere testet seg, allerede ved fødsel.

– Ideelt sett burde dette vært en del av nyfødtscreeningsprogrammet. Jo tidligere man kommer i gang med behandling, jo bedre går det, forteller han.

– Hvordan kan det behandles?

– Behandlingen er enkelt, kolesterolsenkende medisiner. Ved vanlig høyt kolesterol kan kosthold og en sunn livstil være nok, men med arvelig genfeil må man også ta medisiner, sier Prøven Bogsrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger