Kraftig økning i norske butikktyverier

Nordmenn stjeler mer enn før, og gir butikkene et tap på 6,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 459 millioner kroner siden i fjor.

Butikktyveri

Her er to unge menn i ferd med å forsyne seg av varer i en klesbutikk. De forlater butikken med varer uten å betale for seg.

Foto: fra overvåkningskamera i butikk/Infratek

Det er fortsatt kunder som stjeler mest. Kunder står for litt over halvparten av de totale verdiene som forsvinner. Men ansatte står for de største enkeltstående tyveriene.

Norske ansatte mest utro

Mens nordiske butikktyver i gjennomsnitt stikker av med verdier for i overkant av 453 kroner, er tilsvarende tall for uærlige butikkansatte 2118 kroner.

Norske butikkansatte stjeler i gjennomsnitt for 2345 kroner - det gjør nordmenn til verstinger i Norden.

– Blant de ansatte er det flest kvinnelige ansatte som stjeler i butikkene. Det har trolig en sammenheng med at den største andelen av butikkansatte er kvinner, opplyser nordisk direktør i produktledelse og forretningsutvikling, i Infratek Security Solutions, Roy Tuhus.

Trenden med vennegaver øker blant butikkansatte. De stjeler også fra kassen, opplyser han.

– I denne utfordrende markedssituasjonen er det overraskende og trist at ansatte ikke er mer redde for arbeidsplassen sin, og velger å utsette arbeidsgiver konkursrisiko ved å stjele, sier Tuhus.

Tyvens mest populære

De mest populære varene som stjeles er datatilbehør. I fjor var det barberprodukter som ble stjålet mest – men disse er nå på andreplass. På tredjeplass kommer batterier, som er blitt mer attraktive for tyver enn tidligere år.

Nordmenn stjeler mer enn før, og gir butikkene et tap på 6,1 milliarder kroner. Dette er en økning på 459 millioner kroner.

Mer utspekulerte tyver utfordrer butikkeierne, og et større antall butikker opplevde å bli utsatt for organisert kriminalitet i år, sammenlignet med året før.

– I år er det en mer markert frykt og erfaring med det som kalles metallfoliekledde vesker og klær, sier Tuhus.

80 prosent av de spurte butikkeierne føler seg sårbare mot dette problemet, der tyvene unngår å løse ut alarmen.

Myten om at skoleungdom stjeler mest, stemmer ikke, opplyser Tuhus.

Flest tyverier begås av voksne over 25 år, og det er like mange kvinner og menn som stjeler.

Metallfoliert veske

Metallfolierte vesker brukes av tyver som prøver å unngå å bli avslørt av alarmer, men noen butikker har installert utstyr som fanger opp slikt utstyr.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Anmelder sjeldnere

Falske bestillinger og betalingssvindel på nett er i vekst og øker mer i Norge enn i nabolandene.

Norske butikkeiere bruker totalt over én milliard kroner på å forhindre svinn, men anmelder sjeldnere sine kunder.

Roy Tuhus

Roy Tuhus i Infratek synes det er urovekkende at nordmenn stjeler mer enn før.

Foto: Infratek Security Solutions

– Vi ser at andelen av kundetyverier som er anmeldt går ned. Butikkene melder om en oppgitthet fordi saken blir lagt død i politiet nesten før den er i gang, sier Tuhus.

Samtidig er det en økning i anmeldelser av ansatte som stjeler.

Årlig undersøkelse

Tallene ble offentliggjort på en pressekonferanse organisert av Infratek i dag. Observasjonene er basert på en undersøkelse, som omfatter svar fra 500 ledende detaljhandelsaktører og -kjeder, som til sammen representerer 10.270 butikker på det norske og nordiske markedet.

Undersøkelsen omhandler kriminalitet og svinn i detaljhandelen fra juli 2014 til juni 2015.

Infrateks årlige svinn- og butikktyveriundersøkelse (Infratek Annual Retail Theft Survey, IARTS), er gjennomført av Centre for Retail Research, på oppdrag fra det norske sikkerhetsselskapet Infratek Security SolutionsSummene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger