Hopp til innhold

Kraftig økning i kortsvindel ved netthandel

Det ble avslørt kortsvindel for det høyeste beløpet noensinne i årets seks første måneder. Økningen er særlig stor ved netthandel.

Kvinne i rød genser ved datamaskinen, holder opp kredittkort

LETT Å BLI SVINDLET VED NETTHANDEL: For å unngå å bli svindlet ved netthandel er det lurt å bruke gode sikkerhetsløsninger mener Finans Norge.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Totalt har kortsvindlerne lurt til seg 115 millioner kroner. Det er særlig i forbindelse med handel i nettbutikker at kortsvindelen øker. På nett ble det svindlet for 75 millioner kroner første halvår, en dobling sammenlignet med samme periode i fjor, viser tallene fra Bits og Finans Norge.

Kriminelle miljøer

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge

POSITIVT MED EKSTRA SIKKERHETSLØSNINGER: Kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal, oppfordrer nettbutikkene til å ta i bruk de sikkerhetsløsningene som finnes i dag for å unngå at kundene svindles.

Foto: Milana Knezevic

Beløpet er langt høyere enn økt kortbruk og netthandel skulle tilsi, fastslår Finans Norge.

Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge og representerer om lag 240 finansbedrifter med rundt 50.000 ansatte.

– Denne svindelen har ikke noe med bankene å gjøre og svindlerne trenger ikke en gang å ha fått tak i selve kortet, forteller kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Nerverdal til NRK.

– I mange av disse tilfellene har kriminelle miljøer stjålet kortinformasjon fra driftsmiljøer i utlandet som oppbevarer store mengder kortinformasjon. Denne informasjonen har deretter blitt brukt av svindlere til å handle på nettet, sier Neverdal.

Les også : Massiv økning i nettsvindel - lokker forbrukere med flatskjerm og iPhone

Bør bruke sikkerhetsløsninger

I tillegg til CVC- koden på kortet har bankene lagt til rette for å bruke sikkerhetsløsninger med personlige passord og kode ved betaling i nettbutikkene.

– Vi oppfordrer nettbutikkene til å ta dette systemet i bruk. Det er positivt med denne ekstra sikkerhetsløsningen sier Stine Neverdal i Finans Norge til NRK.

Finans Norge tror at svindelen ville ha sunket kraftig dersom flere nettbutikker hadde tatt i bruk bankenes sikkerhetsløsninger.

Nettsvindel, netthandel

UNNGÅ NETTSVINDEL: Du kan også gjøre ditt for å unngå å bli svindlet. Finans Norge har laget noen råd til forbrukerne.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Slik unngår du kortsvindel

Folk flest kan også gjøre sitt for hindre at de blir svindlet.Finans Norge har laget en liste med gode råd som er lett å følge:

  • Bruk regionsperre når det er mulig
  • Følg med på kontoen din og meld straks fra til banken hvis du oppdager unormale transaksjoner.
  • Ha gjerne sparepengene på en annen konto i banken enn kortkontoen
  • Hold datamaskinen oppdatert og sikret
  • Sjekk at adresselinjen inneholder en grønn hengelås når du legger inn kortopplysninger
  • Hvis du får et tilbud som ser ut til å være for godt til å være sant, kan det være svindel
  • Vær varsom med lenker i e-poster og meldinger for å gå inn på sider hvor penger er involvert

Ikke skriv opp kortkoden

– Det er viktig å få med at selv om det har vært en kraftig økning i kortsvindel det siste halvåret utgjør kortsvindel bare om lag 0,023 prosent av den samlede verdien på kortbetalinger i Norge, sier Stine Neverdal til NRK.

– Det er likevel svært ubehaglig for dem som rammes. Bankene dekker tapet for privatpersoner dersom de ikke har vært uaktsomme. Du bør feks aldri skrive opp koden din på en lapp å legge den i lommeboka, fraråder kommunikasjonssjef i Finans Norge, Stine Neverdal.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger