Kraftig økning i antall arbeidsledige

Nav har registrert en økning på 6000 arbeidssøkere siden forrige uke.

Koronastengt i Oslo

Den kraftige økningen skyldes i stor grad permitteringer i Oslo (bildet), Bergen og Viken, opplyser Nav. Serverings- og overnattingsbransjen er særlig hardt rammet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Nye tall viser at det i dag er registrert 194.600 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Det er en økning på 6000 fra forrige uke, og tilsvarer 6,9 prosent av arbeidsstyrken, skriver Nav i en pressemelding.

106.700 personer er registrert som helt ledige. Det tilsvarer 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

– Den kraftige økningen skyldes i stor grad flere permitteringer som følge av strengere smitteverntiltak blant annet i Oslo, Bergen og Viken. Den siste uken har i snitt én ny person registrert seg som arbeidssøker hos Nav hvert minutt, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Smittetallene avgjør

Den såkalte bruttoledigheten, antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er på 121.500 personer. Det utgjør 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

– Dette er dessverre litt som ventet, rett og slett fordi det er satt i gang ganske mange nye smitteverntiltak som vi vet får konsekvenser for en del av bedriftene også, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) til NRK.

Henrik Asheim

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H).

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nav har tidligere varslet høy ledighet frem til 2022.

Snittledigheten i år antas å bli 141.000 arbeidsledige. Ifølge Navs prognoser vil den synke til 86.000 personer i 2022, noe som gir et snitt på rundt 3 prosent ledighet.

Asheim sier det er smittetallene som avgjør når utviklingen kan snu.

– Det kan godt hende det blir flere permitterte i ukene som kommer, men det kommer helt an på hvor inngripende tiltak vi er nødt til å sette inn for å sette liv og helse først, sier han.

– Vi må tilpasse tiltakene våre underveis for å sørge for sikkerhet og trygghet for dem som opplever å bli permittert, men også sørge for at de arbeidsplassene som skal komme tilbake så raskt som mulig, fortsatt er der. Da er det også viktig med tiltakspakker for næringslivet, sier Asheim.

Stor andel permitterte

Antall permitterte arbeidssøkere har økt med 4800 siden forrige uke.

Det er 27.900 permitterte blant personene som er registrert som helt ledige, og 32.100 blant de delvis ledige.

Til sammen er nå 2,1 prosent av arbeidsstyrken permittert. Antallet øker mest i Oslo, Viken og Vestland.

Den største økningen er registrert innen reiseliv, transport og serviceyrkene.

«Dette må sees i sammenheng med innføringen av strengere smitteverntiltak, blant annet skjenkestopp, i Oslo, Bergen og enkelte kommuner i Viken», skriver Nav.

– Knalltøft

I løpet av den siste uka har 11.000 personer registrert seg som nye arbeidssøkere hos Nav, 2600 flere enn i forrige uke. 67 prosent av dem oppgir permittering som årsak.

Det kom inn 12.100 nye søknader om dagpenger i forrige uke. Det er en økning på 4500 fra uka før, og det høyeste nivået siden slutten av april.

74 prosent av søknadene om dagpenger skyldes permitteringer, og nesten halvparten kom fra ansatte i overnattings- og serveringsbransjen.

– Jeg forstår at dette er knalltøft. Men samtidig er det sånn at vi nå har ganske mange ordninger oppe og går etter at dette rammet oss i mars og april. Selv om det er vanskelig å forsikre folk om alle vanskelig bekymringer, har vi en velferdsstat som stiller opp og er klar til å ta imot de som måtte trenge hjelp, sier Asheim.

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2020
2 841
Siste uke
118
Innlagt
328
Døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger