Bruken av bistandsadvokater har skutt i været

Bruken av bistandsadvokater i rettssaker har økt med 315 prosent siden 2005. Nå mener domstolsadministrasjonen at de blir for mye brukt.

Dagsrevyen-sak om bistandsadvokater.

VIDEO: – For mange bistandsadvokater

Ordningen med bistandsadvokater ble innført av Stortinget i 1981 og er utvidet 14 anger etter det. Domstolsadministrasjonen mener at det nå er nødvendig å se på ordningen på nytt, fordi bruken av stadig flere bistandsadvokater gjør hele rettsprosessen lengre og dyrere.

Anne Margrethe Lund.

Anne Margrethe Lund er leder for straffesaksgruppen i Oslo tingrett.

Foto: Per Onsheim / NRK

I 2005 kostet ordningen med bistandsadvokater det offentlige 28,7 millioner kroner, mens tallene i 2012 var på 119,4 millioner kroner. Dette beløpet går utenom statsbudsjettet, men det gir likevel høyere utgifter for domstolene.

– Mer effektiv rettsprosess

I landets største domstol, Oslo tingrett, har to dommere etter 22. juli-rettssaken tatt seg av alle begjæringer om bistandsadvokat. For å få en mer effektiv rettsprosess foreslår de blant annet at en bistandsadvokat skal kunne representere flere klienter i samme sak.

– Det er et ønske om at straffesaker ikke skal bli for gamle før de blir avgjort. Med flere bistandsadvokater må vi ha større rettssaler, hovedforhandlingene vil ta lengre tid og det blir vanskelig å få opp sakene raskt fordi tidspunktet skal passe for flere personer, sier leder i straffesaksgruppen i Oslo tingrett, Anne Margrethe Lund.

Spesialrådgiver Tor Langbach i Domstolsadministrasjonen mener det er at

Spesialrådgiver Tor Langbach.

Tor Langbach er spesialrådgiver i Domstolsadministrasjonen.

Foto: Per Onsheim / NRK

paradoks at utgiftene til bistandsadvokater ikke går via statsbudsjettet. Han mener disse utgiftene må inn på statsbudsjettet.

LES OGSÅ: Frykter politiet ikke har nok kapasitet til å gå gjennom overgrepsbildene

– Politikerne skjønner ikke

– Hver million som skal inn i justissektoren blir diskutert, men ikke de 120 millioner som går til bistandsadvokater. Politikerne skjønner det ikke fordi det ikke står i statsbudsjettet, sier Langbach.

Han mener det er nødvendig med en mer overordnet debatt om hvordan ofrene skal hjelpes i domstolene. Han mener at de som trenger bistandsadvokat skal få det, men at det ikke er gitt at ordningen med bistandsadvokater er den eneste gode løsningen på å hjelpe ofrene

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger