Hopp til innhold

– Vi har en regjering som nører opp under hatet som førte til 22. juli

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot regjeringen da Arbeiderpartiet var samlet til landsstyremøte tirsdag.

Tirsdag talte Arbeiderparti-lederen til landsstyret om at helgens begivenheter har preget ofre fra Utøya.

SE UTDRAG: Jonas Gahr Støre taler til landsstyremøtet i eget parti.

Jonas Gahr Støre åpnet landsstyremøtet tirsdag med å kritisere regjeringen for å rokke ved «hatet og holdningene som drapene på våre ungdom sprang ut av».

– Tror 22. juli for oss er et spill

– I tiden etter 22. juli 2011 stod vi sammen i Norge. Sammen om å ta vare på ofrene, de som ble rammet. Og sammen om å bekjempe terrorisme, terrorhandlinger, men også det hatet, de holdningene, som drapene på våre ungdommer sprang ut av. I dag har vi en regjering som rokker ved dette, sa Støre i sin tale til landsstyre tirsdag.

Jonas Gahr Støre

ENDRET SEG: På en helg ble noe endret i norsk politisk debatt, sa Jonas Gahr Støre under tirsdagens landsstyremøte.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I helgen gikk Støre hardt ut mot Sylvi Listhaug som i et Facebook-innlegg fredag anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn av rikets sikkerhet.

Tirsdag talte Arbeiderparti-lederen til landsstyret om at helgens begivenheter har preget ofre fra Utøya.

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli. En kunnskapsminister som tror 22. juli for oss er et spill – et kort – et hvilket som helst «argument». En statsminister som med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på, sa Støre

– Det har de siste dagene fått ofre fra Utøya til å gråte i sinne og reise seg i protest, sa Støre.

Solberg: – Håper vi fortsatt skal stå sammen

NRK har kontakta statsminister Erna Solberg og justisminister Sylvi Listhaug for å gi mulighet til å svare på kritikken fra Støre.

Regjeringa starter budsjettarbeidet for 2019

– Jeg registrerer at Jonas Gahr Støre bruker sterke karakteristikker av meg og regjeringen. De er ikke nye og han sa tilsvarende i valgkampen, sier statsminister Erna Solberg på e-post fra budsjettforhandlinger.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Solberg melder at hun ikke har anledning til noe intervju om saken i ettermiddag, men svarer via e-post:

– Jeg tror alle politikere ønsker å bekjempe terror, og det er viktig å ikke tillegge politiske motstandere meninger de ikke har, sier hun.

– Jeg har sagt, og gjentar, at Listhaugs Facebook-status var over grensen for hva som er akseptabelt i politisk debatt, og et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet, sier Solberg.

Solberg omtaler 22.juli som et angrep på hele Norge, og særlig på Ap og Auf.

– Vi skal arbeide for å hindre fremveksten av slikt hat, og for å informere mot ekstremisme. Jeg håper at vi fortsatt skal stå sammen om at terror skal bekjempes uansett hvilket hat eller ideologi som står bak, sier Solberg.

Listhaug-bråk i helgen

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet,» skrev Listhaug på et bilde av tungt bevæpnede, maskerte krigere – etterfulgt av «lik og del».

Bakgrunnen for Listhaugs innlegg var at stortingsflertallet torsdag sa nei til et forslag fra Høyre og Frp om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere deres norske pass og statsborgerskap, uten en dom fra en domstol.

Frp og Høyres regjeringspartner Venstre støttet heller ikke forslaget, men det var likevel Arbeiderpartiet Listhaug rettet skytset mot i sin Facebook-post.

Flere Høyre-politikere har gått ut og kritisert Sylvi Listhaug, blant andre Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund. De skriver på Twitter at Facebook-innlegget bør «slettes og beklages»:

Laster Twitter-innhold

Raseri i AUF: Vurderer å nekte Solberg adgang til Utøya

Mandag fortalte AUF at Erna Solberg kan bli erklært uønsket på neste minnemarkering etter terroren på Utøya. Årsaken er at flere AUF-ungdommer ikke vil komme hvis Solberg er der.

Statsminister Solberg har ikke beklaget innlegget til justisministeren sin, eller bedt Listhaug selv beklage det.

AUF-leder Mani Hussaini bekrefter å ha fått flere henvendelser fra medlemmer som ikke vil komme til Utøya dersom statsminister statsministeren kommer.

– Denne helgens hendelser, i form av Listhaug, Sanner og Erna Solbergs egne unnvikende uttalelser, gjør at mange overlevende og etterlatte etter terroren i 2011 sier at det vil være vanskelig å være til stede på minnemarkeringen sammen med statsministeren, sa Hussaini til NRK mandag.

Bråket rundt statsråd Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg

– Vil du be Sylvi Listhaug beklage og slette innlegget, slik mange Høyre-politikere mener? spurte NRK Solberg på søndag.

– Sylvi vet hva jeg mener om denne saken. Jeg mener statsråder skal passe på ordbruken, men det er ikke bare Sylvi som har en hard ordbruk i politikken.

– Du vil altså ikke irettesette Listhaugs ordbruk i dette innlegget?

– Jeg mener at dette var for tøft, det var over grensen og det var et for sterkt angrep på Arbeiderpartiet i forhold til innholdet, sa Solberg.

AKTUELT NÅ