Hopp til innhold

Kraftig jordskjelv skremte besetningen på Jan Mayen

Ingen kom til skade, men besetningen på Jan Mayen fikk seg en skikkelig støkk da de våknet av et kraftig jordskjelv med styrke 6,8 natt til fredag.

Flyplassen på Jan Mayen

Flyplassen på Jan Mayen. Øya ligger relativt isolert nordvest ute i Norskehavet, omtrent 460 kilometer øst for Grønland.

Foto: Kristian Weihe

Ifølge tjenesten Earthquaketrack inntraff skjelvet klokka 2.49 natt til fredag med episenter 125 kilometer nordvest for Jan Mayen. Forsvaret og Meteorologisk institutt har henholdsvis 14 og fire ansatte stasjonert på øya, og de våknet av skjelvet.

– Det var litt sjokk. Jeg hadde hjertet i halsen da jeg våknet av at speilet og skapene sto og ristet, sier sjefstekniker Silje Wennesland til NTB. Hun uttaler seg på vegne av besetningen.

– Vi har ikke rukket å sjekke stasjonen for skader, så vi må se om noe er ødelagt i morgentimene når det blir lys i 10-11-tiden, fortsetter Wennesland.

Jordskjelv
Foto: Norsar

Kraftig

– Heldigvis er ingen skadd, og alle har det bra, men vi merket det, for å si det sånn. Det har skjedd før, og dette var temmelig kraftig sammenlignet med det – de fleste våknet på grunn av dette. Vi som våknet, samlet oss og pratet ut om opplevelsen. Dette er ikke dagligdags, så vi delte litt erfaringer, sier Wennesland, som anslår at rystelsene holdt på i 30 sekunder.

Med en styrke på 6,8 er skjelvet ett av de kraftigste som er registrert i Norge, opplyser seismolog ved Norsar Bettina Goertz-Allmann til NRK.

– Det var et ganske kraftig jordskjelv som også ble registrert i hele Norge. Det siste store jordskjelvet i dette området var i 2012. Det var rundt samme styrke, sier seismologen.

Ifølge jordskjelvsenteret NORSAR var det forrige skjelvet på Jan Mayen, registrert 30. august 2012 med styrke 6,6. Da var det heller ingen personskader, men det var noen materielle skader.

Jan Mayen

Gjør ikke noe

Ifølge Norsar kan det forventes flere etterskjelv i området. Den atlantiske midhavsryggen ved Jan Mayen er jevnlig utsatt for jordskjelv, og siden 1970 er det registrert rundt ti skjelv med styrke over 6.

Jan Mayen er en arktisk øy som har vært en del av Norge siden 1930. I dag administreres Jan Mayen av Fylkesmannen i Nordland. Øya har ingen fastboende, kun de utstasjonerte fra Forsvaret og Meteorologisk institutt.

Politiet i Nordland opplyser at det ikke er meldt om personskader eller materielle skader, og at det ikke vil bli gjort tiltak fra politiets side.