Hopp til innhold

Kraftig fall i salget av nye boliger

I tredje kvartal ble det solgt 35 prosent færre boliger enn i samme periode i fjor, viser tall fra Boligprodusentenes Forening. Næringen frykter at tusenvis av arbeidsplasser er i fare dersom utviklingen fortsetter.

Salget av nye boliger faller kraftig

Salget av nye boliger fortsetter å falle, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det svake salget av nye boliger fortsetter, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Hittil i år er nå det samlede salget av nye boliger 20 prosent bak fjoråret. Nedturen har skutt fart den siste tiden, med en nedgang på 35 prosent i tredje kvartal mot samme kvartal i fjor.

Leiligheter står for størstedelen av nedgangen. Så langt i år er det solgt en tredel færre nybygde leiligheter. Samtidig er det solgt nesten en femtedel flere småhus.

Kan få konsekvenser for arbeidsplasser

Per Jæger

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening og landets boligbyggere har hatt gode tider de siste årene. Nå bremser salget kraftig.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det svake salget av nye boliger har så langt ikke i samme grad slått ut i tallene for igangsetting av nye boliger, som vanligvis «henger etter».

– Dersom nedgangen i salget fortsetter, vil vi se konsekvenser for sysselsettingen om 6 – 12 måneder. Nedturen har vart for lenge til at vi kan si at den er forbigående, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening til NRK.

Logikken er at bankene ikke gir lån og dermed klarsignal til å sette spaden i jorda med mindre utbyggeren har forhåndssolgt 50–70 prosent av boligene før byggestart.

Det er dermed normalt at det tar tid før et svakere boligsalg slår ut i svakere tall for igangsetting.

Negativ trend

Hittil i år ligger igangsettingen av nye boliger fortsatt 4 prosent over nivået for 2016. Men trenden er negativ. For tredje kvartal er nå igangsettingen 1 prosent under nivået for fjoråret.

I nasjonalbudsjettet for 2018 har regjeringen lagt til grunn et tall for igangsetting av nye boliger på 36.000, tilsvarende nivået for 2016.

Men næringen mener at det svake nyboligsalget trolig vil innebære langt lavere tall for igangsetting av nye boliger enn det som er lagt til grunn i offentlige budsjetter. Frykten er at igangsettingen faller langt under 30.000.

– Det kommer til å bli langt lavere enn 36.000, det er det eneste som er helt sikkert, sier Jæger.

Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen mener myndighetenes anslag for boligbygging neste år trolig er alt for høye. Han spår at norsk økonomi vil få mindre drahjelp fra byggenæringen som vekstmotor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bekymringen er at nedgangen i boligsalget vil få negative konsekvenser for norsk økonomi. Lavere salg vil føre til at det igangsettes færre nye boligprosjekter og at sysselsettingen hos entreprenørselskaper og deres leverandører kan falle kraftig.

– Nedturen sterkere enn tallene viser

Sjeføkonom Jan Andreassen har tidligere sagt ti E24 at myndighetenes anslag for boligbygging neste år er for høye.

Til NRK sier Andreassen at han mener at nedgangen i salget av nye boliger i realiteten er sterkere enn det som fremkommer i tallene fordi mye er forhåndssolgt, og at bremsen i august og september i realiteten er kraftigere.

– Vi vil trolig lande på et sted mellom 25.000-30.000 boliger neste år. Skulle igangsettingen falle med 10.000 boliger, vil det innebære bortfall av i nærheten av 20 milliarder kroner i produksjon, sier Andreassen.

– Sammen med ringvirkningene er det ikke nok til å ta luven av optimismen, men det kan halvere den BNP-veksten som Finansdepartementet venter. Vi vil miste en viktig vekstmotor, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger