NRK Meny
Normal

Kraftig fall for Norwegian på Oslo Børs

Aksjene i flyselskapet Norwegian faller på Oslo Børs mandag. – Det er frykten for streik som sender aksjen ned, sier analytiker.

Norwegians Dreamliner-fly

Frykt for storstreik i flyselskapet Norwegian sender aksjekursen ned mandag.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

Mandag formiddag ligger hovedindeksen på Oslo Børs helt paddeflatt. Det innebærer at aksjene i gjennomsnitt er verdt det samme som da børsen åpnet klokka 09.00 mandag morgen.

Men det samme gjelder ikke aksjene i flyselskapet Norwegian.

Den fastlåste konflikten mellom selskapet og de ansatte gjenspeiles nå i aksjekursen. I skrivende stund har Norwegian-aksjen falt 4,3 prosent siden børsåpning mandag.

Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er vanligvis en blid kar. Men nå opplever han den aller første streiken i flyselskapets historie. Den kan bli trappet kraftig opp i løpet av kort tid.

Foto: Åse Røysland / NRK

Det gjør Norwegian til den aksjen i hovedindeksen som taper seg mest i verdi mandag. Siden børsen åpnet har den samlede aksjeverdien i selskapet falt med i underkant av 350 millioner kroner.

– Det er i hovedsak frykten for streik som sender aksjen ned. Risikoen for streik øker for hver dag som går, sier Norwegian-analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities til NRK.no.

Til sammenligning stiger aksjekursen i flyselskapet SAS med 1,2 prosent på Nasdaq OMX i Stockholm.

Ny analyse mener Norwegian er overpriset

Arctic-analytikeren sier at kursfallet må ses i sammenheng med at Norwegian er en volatil aksje, noe som innebærer at den svinger en del.

Den andre årsaken Sivertsen peker på som årsak til kursfallet er at det amerikanske meglerhuset Citi anbefaler kundene sine å selge Norwegian-aksjer.

Stocklink skriver at Citi tar opp dekningen av aksjen med et kursmål på 180 kroner, noe som er mer enn 50 kroner lavere enn kursen i skrivende stund.

Les også: – Vi vil ta ut alle kabinansatte i streik samtidig

Utvidet streik kan sette flyene på bakken

Samtlige innenriksfly og noen utlandsavganger i Norwegian blir trolig stående på bakken i Norge – dersom det blir en storstreik.

Opptrappingen kan skje en gang mellom førstkommende søndag og søndag 25. mai.

Det betyr at tusenvis av passasjerer på landets flyplasser kan bli nødt til å finne seg andre reisealternativer om kort tid.

– Den vil bli omfattende, helt åpenbart. I realiteten så har vi vanskelig for å se for oss at flyene kan være i lufta hvis 95 prosent av de kabinansatte blir tatt ut i streik, og slik vil konsekvensen bli, sier fagforeningsleder Hans-Erik Skjæggerud i Parat til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger