Hopp til innhold

Gransking renvasker Obos-sjefen og boligdirektøren

KPMG avviser kameraderi og vennetjenester i forbindelse med salg av uteleieblokk på Ulven. Granskerne har gjennomgått 524.000 dokumenter i saken, inkludert tekstmeldinger, chatter og eposter.

Konsernsjef Daniel Siraj i Obos.

OBOS-SJEFEN FRIKJENNES: Daniel Siraj mener det har vært mange uriktige påstander i forbindelse med salget av blokka på Ulven.

Foto: Margret Helland / NRK

Obos-styret ved styreleder Roar Engeland ba KPMG gjennomføre ekstern gransking etter flere NRK-saker, om salget av en Obos-blokk på Ulven.

Basert på granskningsrapporten fra KPMG konkluderer Obos med at:

  • Salgsprisen er markedspris og ble profesjonelt satt.
  • Transaksjonen var tilstrekkelig forankret i OBOS' kompetente organer.
  • Konsernsjefen hadde ingen interessekonflikt.
  • Konserndirektør behandlet ikke saken etter at familiemedlemmer investerte.
  • Ulven Bolig AS gjorde feil da styreendringer ikke ble registrert.

– Rapporten viser først og fremst at hele prosessen har handlet om OBOS sitt beste, og at medlemmenes interesser har stått sentralt fra første kontakt. Granskerne avviser alle beskyldninger om inhabilitet, interessekonflikt, kameraderi eller korrupsjon. Det uttaler styreleder Roar Engeland, om rapporten som er betalt av Obos.

Arne Baumann, Daniel Siraj og Obos Ulven

BOLIGDIREKTØR: Arne Baumann (t.v.)satt fremdeles formelt i styret i Ulven Bolig AS, da blokka ble solgt til blant annet hans familie.

Foto: Veidekke/NRK

NRK stilte spørsmål til Siraj i flere intervjuer om hvilken rolle boligdirektør Arne Baumann hadde, da Obos solgte boliger til et utleieselskap hvor familien til Baumann endte opp som én av de største investorene.

I dag uttaler konsernsjef Daniel Siraj til NRK at han er glad for konlusjonen i KPMG-rapporten:

– Salget av boligene på Ulven har utløst et viktig engasjement, men det har også ført til mange uriktige og grove påstander og bakvaskelser. Jeg er glad for at granskningen grundig dokumenterer at prosessen har handlet om OBOS beste og vært solid forankret.

Styreleder Roar Engeland i Obos

BESTILTE GRANSKING: Det var styreleder Roar Engeland som ba KPMG om å granske salget av Obos-blokka på Ulven.

Foto: Margret Helland / NRK

Salget skjedde «off market», som betyr at ingen andre utleieselskap fikk mulighet til å by på blokken.

– KPMG vil ha som mandat å undersøke alle mulige sider ved den transaksjonen hvor vi solgte noen leiligheter til et utleieselskap, sa styreleder Engeland til NRK i midten av april.

Obos-sjef Daniel Siraj hadde tidligere sagt til NRK at boligdirektør Arne Baumann var ute av styret da familien hans kom inn på investorsiden på Ulven.

Ifølge offisielle dokumenter satt Baumann fortsatt i styret i Obos-selskapet som sto på selgersiden. Siraj mente dette ikke stemte, og sa at det hadde skjedd en «glipp» i protokollføringen.

I rapporten skriver KPMG:

  • Det er et brudd på foretaksregisterloven § 3-1 første ledd nr. 4 at de reelle styremedlemmene ikke ble registrert.
  • Det utgjør også brudd på foretaksregisterloven § 4-1 at det ikke ble sendt inn endringsmelding da feilen ble oppdaget ettersom endringer skal meldes uten ugrunnet opphold.

Blant investorene på Ulven er også Baard Schumann, som Obos-sjef Danieli Siraj har omtalt om kompis på sosiale medier.

Første delrapport fra KPMG slo fast at selve salget ikke er i strid med vedtekene i Obos. I dagens delrapport ble spørsmålet om habilitet behandlet.

Etter NRKs saker om fakta rundt salget, var det mange på sosiale medier som brukt ord som kameraderi og vennetjenester. Det gjorde at KPMG har gjennomgått eposter og SMS mellom Siraj og Schumann. I rapporten står det:

«KPMG har gjennomgått denne korrespondansen i perioden 1. januar 2018 til 21. april 2021. Oppsummert viser våre undersøkelser at kommunikasjonen bærer preg av en god personlig og tillittsbasert forretningsmessig relasjon, med en kameratslig tone. Det er hyppig kontakt.»

Konsulentselskapet mener likevel at kommunikasjonen fremstår forretningsmessig og ikke av privat karakter.

Selv om Siraj ikke hadde plikt til å informere om relasjonen til Schumann, i henhold til interne retningensplikter, skriver KPMG, at han burde informert:

«Fra et risikostyringsperspektiv hadde OBOS vært tjent med at det ble gitt særskilt orientering, hvilket også kan illustreres med at enkelte sentrale styremedlemmer ikke hadde noen innsikt i den offentlige informasjon som fantes om relasjonen.»

– Rapporten viser hvordan det har blitt jobbet med hvert steg av prosessen gjennom to år. Den viser at sidene av salget som har skapt debatt og engasjement, også har blitt vurdert og diskutert av oss, men at vi falt ned på den konklusjonen vi gjorde ut fra en helhetlig vurdering av hva som er best for OBOS, skriver konsernsjef Siraj til NRK.

Den fremkommer i rapporten at boligdirektør Arne Baumann ikke var udelt positiv til salget. Han har fortalt til KPMG at å selge en tomt sentralt i Oslo til eksterne investorer som skal drive utleie «river i boligbyggerhjertet».

KPMG er et konsulentselskap som blant annet gjør revisjon og granskinger. Også tidligere har KPMG hatt oppdrag for Obos.

Rapporten offentliggjort i dag er utarbeidet på bakgrunn av opplysninger og dokumentasjon som er gjort tilgjengelig for KPMG av Obos.

Slik er tidslinjen for Obos-salget av boliger

Over 100 år gamle Obos solgte for første gang boliger til et utleieselskap istedenfor til medlemmene. Kjøperen av 182 boliger på Ulven i Oslo var Quality Living Residental, som er startet av Baard Schumann.

AKTUELT NÅ