Hopp til innhold

Korrupsjonsbekjempere om eks-politikere med hemmelige kundelister: – Helt uhørt

Transparency reagerer kraftig på at politikere som først har verv i Europarådet, senere blir lobbyister med hemmelige kundelister. Norske Karin Woldseth er en av dem.

Guro Slettemark i Transparency International

KRITISK: Lederen i Transparency International Norge, Guro Slettemark, liker ikke at lobbyister som har vært politikere i Europarådet ikke vil si hvem de jobber for.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Det er helt uhørt at politikere i Europarådet senere blir lobbyister, uten å si hvem de jobber for, sier Guro Slettemark, som er generalsekretær for Transparency International Norge.

Transparency har avdelinger i over 100 land, og jobber mot korrupsjon og for større åpenhet i samfunnet.

De har lite til overs for at politikere som først er folkevalgt, så blir lobbyister - uten å si hvem som er kundene deres.

– Dette undergraver troverdigheten til Europarådet, sier Slettemark.

Norsk tidligere politiker utestengt

NRK fortalte fredag om den tidligere Frp-politikeren Karin Woldseth, som blir utestengt på livstid fra Europarådets parlamentarikerforsamling (Pace). Hun blir også fratatt tittelen som æresmedlem.

Ifølge en uavhengig gransking har hun brukt tilgangen til forsamlingen for å lobbyere for diktaturet Aserbajdsjan.

Selv bestrider Woldseth Aserbajdsjan-anklagene.

Hun ble ikke trodd da regelkomiteen i parlamentarikerforsamlingen behandlet anklagene mot henne og 13 andre tidligere medlemmer i slutten av juni.

Alle ble utestengt på livstid for å ha brutt forsamlingens etiske regelverk.

– Det er trist og dumt. Det er ikke nyansert i det hele tatt. Jeg hadde en mindre forseelse av en etisk retningslinje, og det blir dømt like hardt som om jeg skulle vært korrupt, sier Woldseth til NRK.

Woldseth sier hun har jobbet for norske myndigheter som lobbyist, men vil utover dette ikke si hvem hun har hatt som oppdragsgivere.

Den tidligere Frp-politikeren sier hun ikke begynte å jobbe som lobbyist før rundt ett år etter at hun sluttet som politiker i Europarådets parlamentarikerforsamling.

Karin S. Woldseth (til venstre) fra Frp og Ingjerd Schou (H)

LOBBYIST: Karin S. Woldseth (til venstre) og Ingjerd Schou (H) jobbet i 2014 for å sikre gjenvalg av Thorbjørn Jagland som generalsekretær. Ifølge Woldseth var det eneste gang hun som lobbyist har tatt oppdrag på vegne av et land. Hun benekter konklusjonen i granskingsrapporten om at hun også lobbet for Aserbajdsjan.

Foto: Alf Bjarne Johnsen, Alf Bjarne Johnsen / VG

Transparency kritisk

Transparency mener politikere som har hatt viktige posisjoner som politikere i Europarådet, har et spesielt ansvar hvis de skal jobbe som lobbyister etterpå.

– Man må kunne forvente at politikere spiller med åpne kort, og at de ikke misbruker sin stilling, sier Slettemark.

Hun peker på at Europarådet er en tung og viktig institusjon.

– Europarådet skal fremme menneskerettigheter. Det bør være full åpenhet om beslutningsprosessene, og hvem som eventuelt har påvirket disse prosessene, sier Slettemark.

Krever flere svar

Transparency har etter at utestengelsen av Woldseth ble kjent, sendt et brev til presidenten i Europarådets parlamentarikerforsamling.

Der ber de om nye granskinger for å avdekke om flere land har påvirket beslutningsprosessene i Pace.

Transparency mener også at man bør vurdere å etablere et uavhengig kontrollorgan i Europarådet.

Organisasjonen mener kontrollorganet bør ha mandat til å granske fremtidige saker, og som folk kan varsle til hvis de har mistanke at politikere blir forsøkt påvirket.

Woldseth vil ikke kommentere kritikken fra Transparency, og viser til intervjuet hun tidligere har gitt til NRK.

Europarådets parlamentarikerforsamling

ANKLAGET FOR KORRUPSJON: Korrupsjonspåstandene rystet Europarådets parlamentarikerforsamling. Den består av 324 medlemmer fra 47 land (arkivfoto).

Foto: Frederick Florin / AFP

AKTUELT NÅ