Hopp til innhold

Høie advarer mot å åpne Norge for raskt

Smitten har gått ned etter at Norge hadde smitterekord for to uker siden. Helseministeren trekker frem Irland som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå om man letter på smitteverntiltak for tidlig.

Bent Høie

ADVARER: Helseminister Bent Høie (H) sier risikoen fremdeles er høy for at pandemien kommer ut av kontroll i Norge, selv om kurven nå vender riktig vei. – Veien fra lav smitte til høy smitte er kort, sa Høie.

Foto: Berit Roald / NTB

– Det var en nedgang på 36 prosent i antall meldte smittetilfeller i forrige uke i forhold til uka før, sa avdelingsleder i Folkehelseinstituttet Line Vold under pressekonferansen onsdag.

FHI regner med at 65 prosent av de smittede nå blir fanget opp. Det er påvist 33 tilfeller av den engelske mutantversjonen og ett tilfelle av den sørafrikanske mutasjonen i Norge.

Ifølge Vold er koronasituasjonen i Norge fortsatt ustabil, selv om kurven ser ut til å flate ut.

– Selv om smitten har gått ned, er smitten altfor høy, presiserte helseminister Bent Høie.

– Slapp opp for fort

– Smittetallene i Norge er på vei nedover. Likevel viderefører vi mange av de strenge smitteverntiltakene. Mange er utålmodige og ønsker at vi åpner mer og fortere, men vi må være varsomme, sa Høie onsdag.

– Vi må være varsomme fordi smitten er høy.

Ifølge helseministeren er faren for smittespredning fremdeles høy, ikke mist på grunn av de mer smittsomme variantene av viruset, som også er oppdaget i Norge.

– Veien fra lav smitte til høy smitte er kort.

Høie advarte mot at Norge kan havne i en liknende situasjon som Irland. Landet var lenge best i klassen med lav smitte, så eksploderte smittetallene plutselig etter at landet åpnet igjen.

– Myndighetene slapp opp før de hadde nådd målene om lavere smittetall. De slapp opp for mye og for fort. Derfor gikk Irland fra bunnen til toppen av smittestatistikken, sa Høie, og formanet om at Norge ikke måtte gå i samme fella.

– Derfor må vi ikke slippe opp før smittetallene er lave nok, eller for mye for fort. Derfor må vi være varsomme.

Tirsdag fjernet regjeringa det nasjonale skjenkeforbudet etter å ha blitt overkjørt av flertallet i Stortinget. Det er nå dermed opp til hver kommune om de ønsker å åpne for å servere alkohol igjen.

Høie har ikke lagt skjul på at han syntes det var en dårlig idé.

Øker testkapasiteten

Regjeringa øker testkapasiteten ved 32 grensepasseringer i Norge. Det opplyste justisminister Monica Mæland (H).

Monica Mæland

Justisminister Monica Mæland understreker at de som ikke lar seg teste kan straffes med bøter. Tidligere kunne man teste seg innen 24 timer etter at man ankom Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ifølge justisministeren kan det ta noen dager før testkapasiteten er på plass alle steder, og at det derfor skal være noen midlertidige, alternative testløsninger.

Mandag ble det obligatorisk å teste seg for korona i det man ankommer en grensepassering i Norge.

– Man kan ikke lenger velge å gå forbi teststasjonen. Testen skal skje når man krysser grensa, og det er gratis, sa Mæland.

Hun understreker at de som ikke lar seg teste kan straffes med bøter. Tidligere kunne man teste seg innen 24 timer etter at man ankom Norge.

Klar nedgang i smitte

I forrige uke ble det registrert 2972 smittetilfeller i Norge. Det er en nedgang på 36 prosent fra uka før.

Andelen smittede var høyest i aldersgruppen 20–39 år og 13–19 år, men den gikk ned i alle aldersgrupper. Smitten gikk også ned i alle landets fylker.

I sin ukerapport for uke 2 opplyser Folkehelseinstituttet at nedgangen i meldte smittetilfeller kan være et resultat av de forsterkede smitteverntiltakene som ble innført på nyåret.

FHI skriver i rapporten at smittespredningen har vært synkende siden 4. januar. Smittetallet R beregnes nå til 0,7. Det betyr at hver smittede person i snitt smitter 0,7 personer.

Oslo stenger i to uker til

Tidligere i dag ble det klart at byrådet i Oslo forlenger den sosiale nedstengingen i to uker. De strenge smitteverntiltakene innebærer blant annet å ha få personer på besøk og skjenkeforbud. Tiltakene har vart i to og en halv måned.

Smittetendensen har de siste dagene vært synkende i hovedstaden. Det gjør at byrådet nå gjør noen lettelser for barn fra torsdag.

Det betyr at det igjen åpnes for fritidsaktiviteter og idrett innendørs for barn i barneskolealder og yngre.

Onsdag varslet Trondheim kommune at de starter massevaksinering fra 15. februar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ