Hopp til innhold

Koronamedisin kan være klar til bruk i sommer

Den globale koronastudien ledes fra Norge. Forskningssjef John-Arne Røttingen sier at livreddende medisiner kan være på plass allerede om tre-fire-måneder.

Koronastudien koordineres av direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd. Han sier at medisinen kan være klar til bruk om tre-fire måneder.

SE VIDEO: Koronastudien koordineres av direktør John-Arne Røttingen i Norges forskningsråd. Han sier at medisinen kan være klar til bruk om tre-fire måneder.

Legemidler som reduserer sannsynligheten for respiratorbehandling og øker sjansene for å overleve koronaviruset, kan være på plass snart.

– Om tre-fire-måneder får vi i beste fall de første signalene på om legemidlene vi tester nå, har en sterkt og positiv effekt. I så fall betyr det at leger kan ta i bruk disse da.

Det sier den norske forskeren John-Arne Røttingen, som koordinerer den globale studien, til NRK-programmet «Torp» onsdag kveld.

Alt du må vite om koronaviruset

Røttingen gjestet Torp

GJESTET «TORP»: John-Arne Røttingen kom med spennende nyheter da han gjestet NRK-programmet «Torp» onsdag kveld.

Tester ut malaria- og ebolamedisiner

Et internasjonalt forskningsprosjekt i høygir leter etter en kur mot koronapandemien som truer folks liv og helse over hele kloden. Studien kom i gang i Norge i helgen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt de fremste forskere i sving. Målet er å finne ut hvilke eksisterende medisiner mot allerede kjente sykdommer - som i ulike sammensetninger - kan være virksomme mot koronaviruset.

I sentrum av denne forskningen står Røttingen som leder arbeidet. Han er lege og epidemiolog, og administrerende direktør i Forskningsrådet. 40 land er allerede inkludert i studien der blant annet malaria- og ebolamedisiner testes.

– Den raskeste veien til målet ved en ny sykdom, er å prøve allerede etablerte legemidler som har en størst mulig potensiell effekt. Så må de testes ut ordentlig gjennom såkalte kontrollerte forsøk, sier Røttingen.

NRKs journalister svarer deg om koronautbruddet

Korona-testing

TESTING: Bildet er fra testing for koronavirus på Asker og Bærum legevakt. Forskere undersøker nå om flere legemidler kan øke sjansene for å overleve korona.

Foto: Anders Fehn / NRK

Over 20 norske sykehus deltar

Fagmiljøet ved Oslo universitetssykehus, anført av blant andre professor Pål Aukrust, leder den norske delen av studien som foregår på over 20 norske sykehus nå.

Det er allerede kjent at sykehuset har testet malariamedisiner på koronapasienter. Det skal i førsteomgang prøves ut to medisiner mot koronaviruset i Norge. Det er malariamiddelet hydroxyklorokin/Plaquenil og ebola-legemiddelet Remdesivir.

– En uavhengig komite vil følge med på dataene fortløpende og kunne se om de har noen effekter. Om tre måneder kan vi kanskje få det første signalet på om et legemiddel har effekt eller om det bør droppes, sier Røttingen.

Studien skal senere teste en hiv-behandling (lopinavir/ritonavir) alene eller sammen med et legemiddel mot hepatitt (interferon-β 1a). Røttingen forklarer at 15 norske pasienter deltar i undersøkelsene nå.

 Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet

LEDER STUDIEN: Verdens helseorganisasjons koronastudie starter i Norge. Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet (t.v.) koordinerer studien. Den norske delen av studien ledes av blant andre professor Pål Aukrust ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skal hindre at viruset sprer seg

Det er allerede kjent at et legemiddel, som kombinerer de antivirale stoffene lopinavir og ritonavir, er blitt brukt for å dempe virusinfeksjon hos hiv-pasienter.

Dette har allerede blitt testet i Kina. Japan har opplyst at de vil undersøke om hivmedisiner kan brukes for å behandle koronapasienter.

Røttingen sier at de ikke jobber med en «vidunderkur» som skal ta knekken på viruset, men dempe spredningen av viruset i cellene. Han forklarer hva medisinen skal gjøre.

– Disse spesifikke antivirale midlene vi tester nå, skal forsøke å redusere hastigheten på virusets delingsevne og muligheter til å kunne spre seg til andre celler i kroppen. Slik at kroppen vinner. En lavere hastighet vil gi immunforsvaret bedre tid på å takle viruset, sier han.

Ulike medisiner for ulike pasientgrupper

Forskere over hele verden skal samle informasjon om hvordan disse behandlingene påvirker overlevelsen til pasientene og hvor lenge de trenger intensivbehandling og innleggelse.

– Studien har det vi kaller flere armer, og vi tester ut forskjellige medisiner til ulike pasientgrupper, sier Røttingen.

Han forklarer sat det er tre nivåer av sikkerhet før det blir aktuelt å kjøre ut eventuelle legemidler til bruk. Det første er få å et grønt lys fra den uavhengige komiteen som følger med på resultatene.

– Deretter skal vi, som leder studien, offentliggjøre resultatene for fagfeller, eksperter og statistikere. Til uavhengige folk som kan vurdere og kritisere arbeidet vårt, sier han og legger til:

– Så vil en fagkomité i WHO ta en vurdering av om dataene er så sikre at den vil komme med internasjonale anbefalinger. I tillegg skjer dette i hvert enkelt land.

AKTUELT NÅ