Hopp til innhold

Koronaidrett: De minste barna må spille i små grupper

Regjeringen kom i dag med en ny smittevern-veileder for idretten med særlig fokus på barne- og ungdomsidretten. Norges idrettsforbund tolket veilederen litt for optimistisk.

Barnefotball

FYSISK KONTAKT: Man kan bruke felles ball i idretter, også når ballen kastes med hendene, så sant smittereglene ved denne bruken opprettholdes.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Denne saken er oppdatert etter at Helsedirektoratet tok kontakt med NRK.

Helsedirektoratet presiserer at det ikke er riktig at barn opp til 10 år kan ha fysisk kontakt, og har derfor bedt NRK om å gjøre endringer i saken.

– Fortsatt gjelder én meter for alle i Norge bortsett fra toppfotballen, som lever i karantene. Det er veldig viktig at dette blir riktig, sier Jakob Linhave til NRK.

Helsedirektoratet presiserer at også de minste barna må forholde seg til én meters avstand.

– For de minste barna kan det være vanskelig å holde avstand. Vi anbefaler at de trener i små grupper. Her gjelder også enmetersregelen, presiserer Linhave i Helsedirektoratet til NRK.

Feiltolket veilederen

Norges Idrettsforbund sendte mandag ettermiddag ut en pressemelding med tittelen: Åpner for kontakt mellom de minste og «ballen er frikjent».

– Her har de nok tolket det litt vel langt. Jeg skjønner at man er veldig klare for å starte opp igjen og NIF er nok litt ivrige, men de samme smittevernreglene gjelder altså for alle aldersgrupper, sier Linhave til NRK.

Kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard står foran en lys gråmelert vegg i sort dressjakke og lys blå skjorte, med øverste knapp åpen. Han smiler til kameraet. Han har blondt hår, med noe av luggen hengende ned i pannen.

Kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard.

Foto: Norges idrettsforbund

Norges Idrettsforbund har nå presisert pressemeldingen som ble sendt ut, og at énmetersregelen fortsatt gjelder for de yngste.

– Det kan skje at de yngste barna kommer for nære, og at man kan akseptere det. Vi har presisert det nå, men dette dreier seg om utilsiktet kontakt, sier kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard til NRK.

Etter at den nye veilederen ble publisert på mandag, har det vært mye fram og tilbake på hvordan NIF faktisk tolker smitteveilederen.

Hvordan er kontakten mellom NIF og Helsedirektoratet?

– Vi hadde møte på fredag med NIF, men har ikke diskutert veilederen med NIF etter at den ble publisert i dag. Jeg snakket nettopp med Aagaard i NIF og ba dem om å rette opp. Vi skal ha et møte i morgen, og da skal vi oppklare eventuelle misforståelser, sier Linhave.

«Frikjent» ball

Idrettsforbundet ser uansett lyst på veilederen som ble presentert i dag. Ettersom ballen nå er «frikjent», betyr det at flere idretter kan ha en mer normalisert trening.

«(...) Man kan bruke felles ball i idretter som innebærer dette, også når ballen kastes med hendene. Håndhygiene bør utføres ved starten og avslutningen av økten/aktiviteten», heter det i veilederen.

– Veldig mye idrett kan gjenopptas med denne veilederen. Det handler om god hygiene ut og inn av aktivitet. Det er positivt, sier Aagaard og legger til:

– Særlig i lagidretter der det er fart på ballen, kan man komme for nær hverandre. Det skal ikke måtte sanksjoneres mot det, vi må akseptere at det kan skje, sier Aagaard.

Koronatrening

– Vi må holde på «koronatrening» en stund til, sa helseminister Bent Høie på dagens pressekonferanse.

Breddeidretten og toppidretten må fortsatt forholde seg til en avstand på minst én meter. Det er nå tillatt med idrettsarrangementer med inntil 50 personer til stede.

– Vi vil gjøre det så enkelt så mulig å trene trygt. Arrangementer opptil 50 personer er tillatt med en meters avstand og ansvarlig arrangør. Organisert trening er ikke et arrangement i denne sammenheng. Der anbefales det maksimalt 20 personer, sa Høie.

Opp til hver enkelt idrett

Norges idrettsforbund er nå i dialog med de forskjellige særforbundene for å finne løsninger i forhold til det oppdaterte regelverket.

– Det er opp til hvert enkelt særforbund å lage sin egen veileder for de ulike idrettene. Vi jobber med å tilpasse råd til de ulike foreningene, sa Høie.

Helsedirektoratet vil høste erfaringer fra åpningen av toppfotballen.

– I denne veilederen gis det råd om hvordan idrettslag og foreninger åpner opp. FHI og Helsedirektoratet vil sammen med NIF se på hvordan erfaringene fra toppfotballen blir. En ny vurdering vil bli gitt til sommeren, sa Bjørn Guldvog.

Fotballstart

Sist torsdag fikk Eliteserien og Toppserien grønt lyst til å starte med seriespill 16. juni. Høie understreket at det er Norges Fotballforbund som står ansvarlig for at det gjennomføres på en forsvarlig måte i forhold til smittevernloven.

– Norges Fotballforbund må utarbeide retningslinjene, det er derfor opp til dem når de enkelte starter trening igjen, sa Høie på dagens pressekonferanse.

Norges Fotballforbund har et strengt smittevernregime, som gir toppfotballen unntak i covid-19-forskriften.

AKTUELT NÅ