Hopp til innhold

Koran-lesing i julegudstjenesten vekker reaksjoner

Sogneprest vil lese fra Koranen under skolegudstjenesten i morgen, noe som skaper sterke reaksjoner i lokalmiljøet.

Video Koran-bråk i skolen

Se video: Koran-bråk i skolen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Lesing av koranen

Koranen

Foto: SHAH MARAI / AFP

På Ellingsrud i Oslo vil sognepresten lese fra Koranen under skolegudstjenesten i morgen. Først ville presten la skolebarn lese fra muslimenes hellige bok, men reaksjonene ble så sterke at presten har valgt å lese selv.

– Jeg trodde ikke at det skulle bli et så stort problem. Men jeg kan forstå hva som har rørt seg, sier Klara Vogl, sogneprest, Ellingsrud kirke.

– Bibellesing under Eid?

Foreldrene reagerte på at de ikke var blitt spurt på forhånd, og ga skolen og kirka beskjed om at dette var noe deres barn ikke fikk være med på.

– Jeg har ikke noe i mot at min datter lærer om islam, men jeg har noe i mot at hun skal forkynne fra Koranen uten at jeg vet om det. Hadde de turt å få muslimske barn til å lese opp fra bibelen under Eid-feringen? Det tror jeg ikke, sier Elisabeth Sjølie.

– Man forventer at kirken er et hyggelig sted å sende sine barn, da skal man ikke risikere å oppleve denne typen ting. Det handler om å fremstå så tolerant at det blir misforstått og dumt, sier Siv jensen.

– En vakker fødselsfortelling

Kirken ble overrsasket over den massive motstanden og har nå endret litt på planene. Det blir ikke skolebarna som leser fra Koranen, det gjør sognepresten selv, som fletter inn historien i en ellers kristen gudstjeneste.

– Her er det mange muslimer, og det står om Jesus i Koranen. Det er en veldig vakker fødselsfortelling, sier sognepresten.

– Jeg kommer til å melde meg og ungene mine ut av kirken, likevel. Jeg har mistet all tillit til kirken, sier Sjølie.

– OK med koranlesing

For Kunnskapsdepartmentet er det helt greit med koranlesing og julegudstjeneste, men bare hvis foreldrene får beskjed på forhånd og kan velge det bort.

Julegudstjenestene skaper strid ved flere norske skoler. Ledelsen ved Krogstad skole i Akershus valgte å droppe tradisjonen, da ble det bråk. Foreldrene valgte å selv arrangere en julegudstjeneste i skoletiden i går.

Les mer:

Også det er helt greit, mener Kunnskapsdepartementet, for det er ingen plikt med julegudtjeneste i skolen, det er valgfritt.

– Det som er viktig for oss å understreke er at det er anledning til å arrangere julegudstjenester, men skolene må forholde seg til betingelsene, sier Lisbeth Rugtvedt, statssekretær i Kunnskapsdepartementet (SV).

Video Biskop Ole Christian Kvarme om Koran-lesing i kirka

Se video: Biskop Ole Christian Kvarme om Koran-lesing i kirka.

Video Strid om skolegudstjeneste

Se video: Strid om skolegudstjeneste i Akershus

Er det riktig å lese fra Koranen i en skolegudstjeneste? Delta i debatten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ