NRK Meny
Normal

Kontroversielle tiltak skal bremse asylstrømmen

KØBENHAVN/HELSINGØR/OSLO (NRK): – Hvis det tar år å få familiegjenforening er det nådeløst mot oss, sier asylsøker Fawaz Sallar. Institut for Menneskerettigheder er bekymret for asylsøkernes rettigheter.

Danmark strammer grepet for å stanse strømmen av asylsøkere. Mange asylsøkere frykter nå for fremtiden i Danmark.

SAVNER familien: Fawaz Sallar (57), fra Syria synes de nye reglene om familiegjenforening er nådeløse.

Danmark vedtar titalls hastetiltak for å stanse antallet asylsøkere som kommer til landet. I alt 23 nye forslag til innstrammingstiltak er lagt frem av den danske regjeringen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener Norge må følge opp.

Justisminister Anders Anundsen

Norge må følge opp når naboland endrer asylpolitikken sin, mener justisminister Anders Anundsen.

Foto: NRK

– Det er viktig at Norge følger opp når de andre nordiske landene gjør endringer i sine lovverk for asyl, sier han.

Små endringer i regelverk hos noen land kan flytte asylstrømmene, mener han.

– Det er ingen tvil om at ganske små endringer kan styre migrasjonsstrømmene, og derfor er det viktig at vi følger opp det våre naboer holder på med. Lovendringer kan komme veldig raskt. Vi har alt kommet langt med mange av de forslagene vi jobber med i Justis- og beredskapsdepartementet, sier Anundsen.

Frykter nye regler

Alene på et asylmottak i Danmark er familiefaren Fawaz Sallar. Han får bli, men kona og de sju barna er igjen i Syria.

Sallar forteller at yngstebarnet på åtte år sier: – Pappa når kan jeg komme til deg?

– Da sier jeg om en måned, to måneder, tre måneder, sier Sallar.

Men den danske regjeringen vil gjøre det vanskeligere. Nå skal ingen få familiegjenforening før etter tre år, ifølge et nytt lovforslag.

– Hvis det kommer nye regler som sier at det tar ett til tre år å få familiegjenforening er det nådeløst mot oss. Jeg kan ikke leve uten min familie, sier Sallar.

Danmarks utlendingsminister, Inger Støjberg

Danmarks integreringsminister Inger Støjberg mener en innstramning av reglene for familiegjenforening er svært effektive for å bremse antall asylsøknader.

Foto: Danmarks Radio

– Best virkning

Danmarks integreringsminister Inger Støjberg (V) har fått Folketinget med seg på det forslaget hun mener har best virkning:

– Jeg mener det er avgjørende at vi får strammet inn, og med det gjøre det mindre attraktivt å komme til Danmark. Vi vet at det som betyr noe er å få familien hit, sa hun under forhandlingene.

Den konservative regjeringen har fått med seg Sosialdemokratene på flere nye tiltak. Det skal bli vanskeligere å få permanent opphold, og det vil bli økt bruk av frihetsberøvelse uten rett til å prøve det i en domstol innen tre døgn.

De nye reglene plasserer Danmark blant de strengeste landene for asylsøkere i Europa.

Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder,

Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder, mener de nye regelendringene kan gi brudd på menneskerettigheter i enkelte tilfeller.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Bryter menneskerettigheter

Her bryter politikerne menneskerettighetene mener flere organisasjoner i Danmark, deriblant Institutt for menneskrettigheter.

– Vi mener at forslaget om en familiegjenforening først etter tre år bryter med menneskerettighetene, sier instituttets direktør, Jonas Christoffersen.

– Det er også laget to oppstramminger omkring frihetsberøvelse for asylsøkere, hvor man for det første ikke overholder den tidsgrense for hvor lenge de kan være frihetsberøvet, i henhold til menneskerettighetene. Og for det andre er det ikke satt en tidsgrense for når de får en domstolsprøvelse. Konsekvensene av at man ikke har tidsbegrenset lovgivning er at det vil være lovlig å bryte menneskerettighetene, sier Christoffersen videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger