NRK Meny
Normal

Kontrollorgan i Norge visste om skatteparadis

Konsernrevisjonen i Norge visste om DNB Luxemburgs opprettelse av postkasseselskaper på Seychellene. Men konsernsjef Rune Bjerke sier fortsatt at han ikke fikk vite noe.

Rune Bjerke

TREKKER SEG IKKE: Rune Bjerke vil «fighte» videre som DNBs konsernsjef.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er svært beklagelig at ikke konsernrevisjonen har orientert styret og konsernledelse om det, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke til NRK etter mandagens pressekonferanse.

DNB leverte mandag ettermiddag en redegjørelse til Næringsdepartementet etter Aftenpostens avsløring om bankens opprettelse postkasseselskaper i skatteparadis.

I redegjørelsen står det at «juridisk avdelings undersøkelser viser at konsernrevisjonen i Norge ved flere anledninger fikk dokumenter med informasjon om at etablering av selskaper i lavskatteland var en del av DNB Luxemburgs tjenestetilbud. Disse opplysningene foranlediget ikke nærmere undersøkelser fra konsernrevisjonen».

– Konsernrevisjonen rapporterer til konsernsjef og til styret. I dette tilfellet har de ikke rapportert denne informasjonen videre, forklarer Bjerke.

I årsrapporten fra 2015 beskrives konsernrevisjonens arbeid slik: «Konsernrevisjonen skal på vegne av DNB ASA, konsernsjef og styrene i selskapene i konsernet påse at det er etablert og gjennomføres tilstrekkelig og effektiv risikostyring og internkontroll».

Flyttet revisjonen til Norge

I 2007 ba daværende finansminister Kristin Halvorsen DNB avvikle tilbudet om diskré banktjenester og en virksomhet som lå under Luxembourgs banksekretesse. Bjerke har fortalt at DNB tok grep i etterkant og blant annet flyttet internrevisjonen til DNB Luxemburg hjem til Norge. Noe han også gjentok på pressekonferansen mandag.

– Fra 2008 ble internrevisjonen tatt hjem til Norge, etter å ha vært lokal frem til da. Og det ble ansatt en person i full stilling som skulle ha oversikt og orden med tanke på at lover og regler skulle følges opp.

Men det hjalp ikke, for selv om konsernrevisjonen her hjemme visste om etableringen av selskaper i lavskatteland, framholder Bjerke at han ikke fikk vite noe.

– Da må du sparke hele konsernrevisjonen, da?

– Dette er forhold som ligger langt tilbake i tid. Vi skal ettergå alle sider ved disse interne regelbruddene, svarer Bjerke.

Full tillit fra styret

Snorre Valen

- IKKE INTERESSERTE: Snorre Valen synes det er oppsiktsvekkende at Konsernrevisjonen verken undersøkte saken videre eller varslet ledelsen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Snorre Valen, som sitter i Finanskomiteen for SV på Stortinget, sier dette om at verken konsernsjefen ellet styret fikk vite det konsernrevisjonen visste.

– Det forteller meg at DNBs hovedkvarter ikke virker å ha vært særlig interessert i å finne ut hva DNBs filial i Luxemburg har holdt på med, og det til tross for at bankens virksomhet i landet var gjenstand for stor offentlig oppmerksomhet.

Rune Bjerke sier han tar hele ansvaret for det som har skjedd og får full tillit fra styreleder Anne Carine Tanum.

– Redegjørelsen vi har fått, gir ikke grunnlag for å stille spørsmål ved tilliten til Rune Bjerke, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger