Hopp til innhold

– Unge, frustrerte muslimer spør meg om de bør demonstrere

Unge, norske muslimer kontakter leder Fahad Qureshi i Islam Net for å høre om de bør demonstrere. Det fraråder han dem på det sterkeste.

Fahad Qureshi

FRARÅDER DEMONSTRASJONER: – Vi oppnår bare det motsatte av det vi vil ved å stå og skrike foran ambassaden, sier Fahad Qureshi.

Foto: Martin H.W. Zondag / NRK

– Det er snakk om ungdommer som er veldig frustrerte. De føler seg såret over at profeten blir latterliggjort på denne måten, men vet ikke hvordan de skal reagere. De lurer på om de bør gå ut og demonstrere her, sier Qureshi til NRK.no.

Vil heller ha brosjyrer

Islam Net er en stor, frivillig organisasjon. Kritikere mener den har bidratt til å radikalisere norsk ungdom og stå for en konservativ tolkning av islam. Men Qureshi avviser på det sterkeste at han ønsker voldelige opptøyer foran den amerikanske ambassaden i Oslo som reaksjon mot den omstridte filmen «Innocence of Muslims».

Hør hele intervjuet med Fahad Qureshi fra «Ukeslutt» her:

De siste dagene har demonstranter protestert og forsøkt å ta seg inn i amerikanske ambassader i over 20 land i Midtøsten, Nord-Afrika og Australia. Flere er drept og mange såret.

– Jeg forstår det som skjer: De er frustrerte, og har en god intensjon. Men det er ikke riktig måte å reagere på. Vi må svare på en mer fornuftig måte enn å gå ut i gatene og skrike foran ambassaden. Det vil bare ha motsatt effekt, og skade profeten Muhammed, sier han.

Protestar i Khartoum, Sudan

STORMET: Fredag stormet demonstranter den amerikanske ambassaden i Khartoum og flere andre land.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

Istedenfor tar Qureshi til orde for å opplyse nordmenn om profeten Muhammed og hvilke verdier som gjør at han er så viktig for muslimer. Lørdag står han og flere andre fra Islam Net på Karl Johans gate i Oslo og deler ut brosjyrer om Koranen og Muhammed. De vil gjerne ha en fredelig dialog, sier Qureshi.

– Bare slik kan vi få frem budskapet, sier han.

– Hvilke andre råd gir du de du fraråder å demonstrere?

– Å leve som profeten Muhammed, og fremheve ham som forbilde.

– Tror ikke de har sett filmen

Filmen som har hisset på seg muslimer over store deler av verden fremstiller blant annet profeten Muhammed som en blodtørstig kar som har sex med unge kvinner. Forsker Helge Lurås betegnet torsdag provokasjonen som enda sterkere enn karikaturtegningene som førte til den forrige verdensomspennende striden i 2006.

Qureshi møter NRK.no med en genser med påskriften «I love my prophet». Han mener filmklippet som er lastet opp på Youtube rett og slett er organisert mobbing av muslimer og deres profet.

– Det er som når en bølle mobber en på skolen. Det er mobbing, forkledt som ytringsfrihet. Og mobbing er ikke lovlig. Det er dessuten offeret, ikke mobberen, som definerer om det er mobbing, sier Islam Net-lederen.

nakoula

OMSTRIDT: Her føres regissøren av «Innocence of Muslims», Nakoula Basseley Nakoula, til avhør lørdag morgen.

Foto: Reuters

– Muslimer elsker profeten Muhammed mer enn seg selv, og når man opplever at noen i ens familie eller andre en elsker blir mobbet, vil man selvsagt bli provosert. Mobbing er ikke tillatt i ytringsfrihetens navn, legger han til.

Qureshi anslår at ungdommene som har kontaktet ham, hovedsakelig via Facebook, er i alderen 13-20 år. Og han tviler på at de fleste egentlig har sett filmen som er utgangspunktet for bråket.

– Hvilket grunnlag har de da for å være så sinte?

– De fleste vet hva filmen inneholder, ord er ofte nok, man trenger ikke se det fysisk for å reagere.

Bondevik: Frykter muslimhets

Jan Egeland uttalte at han tror flere av de som deltar i demonstrasjonene i Midtøsten, bruker filmen som et påskudd for å lage bråk, mer enn å handle på bakgrunn av oppriktig indignasjon.

Kjell Magne Bondevik

REKKE UT HENDENE: Kjell Magne Bondevik håper nordmenn reagerer med utstrakte hender fremfor muslimhets.

Foto: Marie Melgård / NRK

– Det blir bare spekulasjoner. Noen kan selvsagt se det slik, men har du 1000 mennesker i en demonstrasjon, vil det gjerne være 20 som er der for å lage bråk. Sånn vil det alltid være i demonstrasjoner. Det så vi jo også i Gaza-demonstrasjonene i 2009, sier Qureshi.

Tidligere statsminister og leder av Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik, frykter at opptøyene i Midtøsten vil påvirke folks oppfatning av muslimer også her hjemme.

– Jeg håper ikke vi nå får en hetskampanje mot muslimer, slik vi så etter 11. september. Det er nå vi må rekke hendene ut til muslimer. Vi er heteorogene, det er også de. Og vi må også huske på at selv om vi har ytringsfrihet, må den ikke misbrukes, sier Bondevik til NRKs «Verden på lørdag».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger